Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja yliopistojen on otettava vastuu syksyn opiskelija-asunnottomuudesta

Uusien korkeakouluopiskelijoiden asunnottomuus ja erityisesti kansainvälisten opiskelijoiden vaikea asuntotilanne on jokasyksyinen huolenaihe pääkaupunkiseudulla. Ongelma syntyy, kun opiskelija-asuntoja tarjoavat tahot, suurimpana Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS, eivät pysty vastaamaan jokasyksyiseen kysyntäpiikkiin. Myös yksityisten vuokra-asuntojen kysyntä on syksyisin erittäin voimakasta, vaikka monille opiskelijoille yksityisten vuokra-asuntojen hintataso kohoaakin liian korkeaksi.

Erityisen heikossa asemassa asuntopulasta kärsivien joukossa ovat kansainväliset opiskelijat, joille tukiverkkojen puute ja paikallisen byrokratian heikko tuntemus asettavat lisähaasteita asunnon hankkimisessa. Ylioppilaskunnat ovat tähän asti auttaneet kodittomia opiskelijoita resurssiensa mukaan järjestämällä hätämajoitusta, mutta ongelman paisuessa ylioppilaskuntien voimavarat eivät enää riitä majoituksen hoitamiseen. Suuri osa hätämajoituksen tarvitsijoista onkin kansainvälisiä opiskelijoita, jotka jäävät asunnottomaksi kaupunkien ja yliopistojen tarjotessa korkeintaan sympatiaa tilanteen ratkaisemiseksi.

Opetusministeriön tavoite kaksinkertaistaa kansainvälisten opiskelijoiden määrä sekä Helsingin metropolialueen kilpailukykystrategia edellyttävät kansainvälisten osaajien onnistunutta integrointia suomalaiseen yhteiskuntaan. Kansainvälistyminen on keskeinen osa myös yliopistojen strategioita.

Strategioiden toteuttamiseksi tarvitaan käytännön toimia, joista asunnon turvaaminen aloittaville korkeakouluopiskelijoille on yksi keskeisimpiä asioita. Tällä hetkellä kaupunkien ja yliopistojen tavoitetila ei kohtaa todellisuutta. Pahimmillaan kodittomuus johtaa nopeaan paluuseen opiskelijan kotimaahan, luoden pääkaupunkiseudusta kuvan opiskelijakielteisenä ympäristönä. Selvää on, että opiskelujen aloittaminen vailla kotia ei ole hyvä lähtökohta opiskelulle ja oppimiselle.

Tilapäiset ratkaisut, kuten hätämajoitus, eivät ole paras ratkaisu opiskelijoiden asunnottomuuteen, mutta hyvä lääke tilapäisestä asuntopulasta selviämiseen. Jos asiaan ei löydy ratkaisua, jäävät kansainvälistymisstrategiat sanahelinäksi ja opiskelijoiden kokemus kansainvälisestä opiskelijametropolialueesta muodostuu vähintäänkin latteaksi.

Asiaa AYY:llä pohtivat Jenni (jenni.kuusivuori@ayy.fi) ja Lotta (lotta.funck@ayy.fi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *