Salasanaa luuriin?

Muistatko kun aloitit opiskelusi? Mitä jos olisit saanut kirjautumistiedot ja salasanan ilman byrokratiaa, mutta myös ilman opastusta, jo hyvissä ajoin ennen ensimmäistä koulupäivää?

Tällä hetkellä salasanaruljanssi alkaa uusien opiskelijoiden astuessa ensimmäistä kertaa uuteen opinahjoonsa. Tekniikka mahdollistaisi salasanojen jakamisen uusille opiskelijoille jo etukäteen esimerkiksi matkapuhelimen avulla. Näin mursut, fuksit ja muut uudet opiskelijat pääsisivät Aalto Insideen ja sähköpostiin hyvissä ajoin. Voisiko jonottamisen siis välttää vai onko kädestä pitäen saatu ohjaus kuitenkin tärkeämpää?

Aalto-yliopiston Identity and Access Management (IAM) -työryhmä kaipaa opiskelijoiden mielipidettä asiaan. Kerro oma mielipiteesi tai näytä peukkua ylös uudistuksen puolesta.

Terkuin,
IAM-ohjausryhmän jäsen Lassi

5 Responses to Salasanaa luuriin?

  1. Jyry Suvilehto sanoo:

    Itse en lähtisi tälle linjalle. Yliopiston tarjoama it-tunnus alkaa olla tärkein koulun tarjoama yksittäinen työväline opiskeluun. Lisäksi enenevässä määrin opiskelijan koko identiteetti sidotaan tähän tunnukseen, joten ehdottomasti haluaisin että tunnus annetaan vieläkin kasvokkain, käyttösääntöihin sitoutumista ja henkilöllisyystodistusta vastaan.

    ”Sneak peak” -järjestely heikentää käyttösääntöjen psykologista sitovuutta. Asian tärkeyttä ei mitenkään vähennä se, että IT-järjestelmien käyttösäännöt ja erilaiset politiikat ovat aktiivinen vallankäytön väline armaassa Aallossamme.

    Vaikka taistelu syyskuu-ilmiötä vastaan on menetetty, ei silti kannata ehdoin tahdoin yrittää laajentaa syyskuuta käsittämään myös koko kesää syksyn lisäksi.

  2. Jukka Liukkonen sanoo:

    Yleensä halutaan että allekirjoitetaan käyttösopimuspaperi…..

    olisi tietty kivaa että hyväksymiskirjeessä tulisi jo salasana jotta pääisisi juttelemaan Aalto-yhteisölle insidessa ja muiden opiskelijoiden kanssa AYY:n sivulla ja perustamaan oman mikroblogin AYY:n mikroblogipalveluun (lobbaan tätä nyt;). Sähköpostin tarpeellisuudesta ennen opintoja en ole ihan varma! Muistan ainakin itse kun oli tosi jänskää odottaa kuukausia ennenkuin pääsee tutustumaan muihin. verkko olis ollut tosi kiva tapa aloittaa jo ennen opiskeluita malttamattomana ja tutustua ihmisiin jo etukäteen.Tietty hyväksymiskirjeeseen osoitteet facebookiin ja AYY:n twittertilin tiedot!

    Aalto INSIDEen tarttis kyllä taikin onnin tapaisen facegamen!

    Tietty sitten tarvitaan kyllä opetusta miten tietojärjestelmiä käytetään ja millä kirjaudutaan ja mitä palveluita on. esim. oodit ym. vaatii kyllä perehdytystä vaikka näin pitkän aikaa käyttäneeltä sujuvatkin kun on oppi tullut jo.

  3. Jukka Liukkonen sanoo:

    jyrylle kommenttina, että ehkä uusien opiskelijoiden aluetta voisi rajata jonkinlaiseen digikarsinaan joka sitten poistuu automaattiseti kun opinnot alkaa (koulutusohjelmakohtainen lukituksenpoisto-pvm). Tällainen digikarsina voisi sisältää just mikroblogin perustamisen, insiden Tervetuloa Aaltoon -keskustelufoorumin (avoin myös vanhoille jotka haluavat toivottaa uusia tervetulleeksi) sekä AYY:n keskustelufoorumille rajaton pääsy.

  4. Eeko sanoo:

    Mitä noissa ”kevyttunnuksen” palveluissa on sellaista, joka vaatisi ylipäänsä mitään suljettua ja valvottua autentikointisysteemiä? Miksi noita (etenkin keskutelufoorumeita) haluttaisiin sen erityisemmin sulkea vain aaltokäyttäjille? Näkisin pikemminkin, että se on vain hyvää PR:ää yliopistolle, jos sen keskustelukulttuuri on mahdollisimman julkista ja kynnys osallistua olisi matala. Jos halutaan varmentaa mikroblogaajien kuuluminen yo-kunnan sisälle, niin senkin voi varmentaa ilman minkään ylimääräisten tunnusten jakamista.

    Jos ajatteleekin toisinpäin, eli esim. AYY-tilin luominen on vapaata kaikille (pääsee esim. foorumeille kirjoittamaan), johon voi myöhemmin liittää opiskelijastatuksensa (esim. koulun mailiosoitteen myötä), jolla voisi saada jotain ylimääräisiä palveluja.

  5. Lassi Hämäläinen sanoo:

    Kiitos kommenteista! Vien näitä ajatuksia IAM-ohjausryhmään ja uudet kommentit ovat edelleen erittäin tervetulleita.

    Palautteesta ja peukkujen määrästä voisi tulkita, että ollaan menossa oikeaan suuntaan. Hyvin varteenotettava huoli on tunnusten käyttösääntöjen unohtuminen ja toiminnan lepsuus, mikäli salasana saadaan etukäteen tekstiviestitse. Myös turvallisuusnäkökulma täytyy ottaa huomioon sekä se, että osa uusista opiskelijoista ei tule reagoimaan salasanan saamiseen etukäteen. Niinpä ohjaus ja opastus ensimmäisten päivien aikana tulee pysymään arvossaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *