Unelmista totta?

Kampuskeskustelu velloo. Otaniemi vai ei? Keskustassa, miten? Ei sentään ainakaan Tuusulaan?

Pelkkä paikan ympärillä junnaaminen on kyllästyttävää. AYY ottikin aiemmin tänä keväänä kantaa keskustelun fokukseen otsikolla ”Aallon kampus on muutakin kuin sijainti”.

Mitä sinun mielestäsi maailman parhaalta kampukselta pitäisi löytyä? Villitkin ideat voivat käydä toteen. Heitä vaikka kommentteihin! Tällä hetkellä käynnissä on neljä hieman eri näkövinkkeleistä pohtivaa kampustyöryhmää, joista kussakin on myös monipuolinen opiskelijaedustus. Lisäksi kukin korkeakoulu keskustelee omista tarpeistaan, ideoistaan ja unelmistaan tahoillaan.

Mitä sosiaalista tai vapaa-ajan toimintaa haluaisit kampuksella harrastaa? Minkälaisia oppimistiloja tarvitsemme nykypäivänä ja tulevaisuudessa? Miten voimme hyödyntää olemassaolevia tutkimustiloja, labroja, studioita, kirjastoja parhaalla mahdollisella tavalla? Miten kampus kommunikoi muun yhteiskunnan kanssa?

Työryhmissä on ollut mainio meininki: on selvää että kaikki yliopistoyhteisön jäsenet haluavat luoda uutta ja rakentaa kampuksesta kestävän, viihtyisän ja ennen kaikkea tarkoituksenmukaisen.

Taideteollisen korkeakoulun dekaani Helena kirjoittaa Aallon visioblogissa näin: ”Tarkoituksenmukaiset tilat eivät ole riippuvaisia maantieteellisestä sijainnista. Kaupunkien rajat eivät saisi olla esteenä – eivätkä ehkä kauaa olekaan, jos metropoli oikeasti syntyy. Metropoliin voisi nousta myös uudenlainen yliopistokaupunki.”

***

Tietysti sijainti on olennainen. Itsekin olen viettänyt pitkiä iltoja sitä pohtien. Ja juuri tästä uudenlaisesta yliopistokaupungista minäkin unelmoin.

Aalto on mielettömän hieno juttu. Nykyisellään siitä ei kuitenkaan oteta kaikkea iloa irti. Niille, jotka yrittävät, kulkuyhteydet ja paikoin myös asenneilmapiiri muodostavat tarpeettomasti harmia. Niiden, jotka eivät yritä, annetaan rauhassa pitää ennakkoluulonsa ja epäilyksensä. Ja näiden kahden esimerkin väliin mahtuu sata muuta.

Toki Helsinki on ihana. Kaupunginjohtaja Pajusen hienoa ehdotusta tarjota Aallolle tiloja Töölönlahdelta ei kannata ohittaa noin vain. Voisi olla upeaa, pystyttää sinne jonkinlainen Aallon näyteikkuna. Se voisi pitää sisällään esimerkiksi yhteisiä opiskelu- ja oleskelutiloja, galleriatilaa, miksei joidenkin maisteriohjelmien opetustakin…

Mutta niin on Otaniemikin ihana. Ja entistä ihanampi siitä vielä tulee, se on varma. Tänne tarvitaan säpinää, puistoja, lainapyöriä, baareja, kahviloita, kauppoja, asuntoja ja metro. En onneksi ole yksin ajatukseni kanssa, sillä oikeastaan kaikilla alueen toimijoilla on sama tavoite. Siksi on kummallisen konservatiivista puhua Otaniemestä korpena, jossa iltaisin kokoonnutaan koeydinreaktorin äärelle lämmittelemään. Maailma muuttuu! Otaniemi on, Aalto-yliopiston kampus tehdään.

Minulle ei ole selvinnyt, miten koko TaiKin sijoittaminen Töölönlahdelle tekisi Aallosta juurikaan nykyistä yhtenäisemmän ja muista kuin oman koulun opiskelijoista nykyistä helpommin lähestyttävämpiä. Näistä asioista minä kannan huolta. Oli kampuksia yksi tai useampi, haluan että jokainen niistä tuntuu kaikkien aaltolaisten yhteiseltä. Erillisistä linnakkeista on päästävä eroon.

Minä haluan rohkean, uutta luovan Aalto-yliopiston. Siksi meidän pitäisi uskaltaa seikkailla ja sekoittaa vähän pakkaa.

***

Käväisin alkuviikosta Tukholmassa tutustumassa erityisesti Konstfackin eli paikallisen taideyliopiston uusiin tiloihin. Konstfack muutti vuonna 2004 keskustasta vartin metromatkan päähän Telefonplanille. Päätös kismitti kuulemma hetken aikaa, mutta uudet tilat osoittautuivat niin mahtaviksi, että harmistus muuttui tuota pikaa ihastukseksi. Nyt alueella on käynnissä laajamittainen kehitysprojekti, uusia palveluita hiipii paikalle, uusia asuntoja nousee, ja koko paikka on sähäköitymässä. Siinä yksi menestystarina, muunkinlaisia toki varmasti löytyy. Kirjoittelen reissusta enemmän lähiaikoina.

***

Aalto-yliopiston hallitus päättää kampuksesta kesäkuussa. Jännitystä siis piisaa vielä hetken aikaa. Onko sulla joku mielipide asiaan?

-saara

P.S. Riippumatta siitä, mihin kampus lopulta asettuu, nykyopiskelijan arkeenhan päätös ei vielä huimasti vaikuta. Tehdään kuitenkin tuleville jotain ihan parasta ja nautiskellaan täysin siemauksin pienistä uudistuksista, joita mekin pääsemme näkemään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *