Terveisiä Lämppäriltä: Marraskuu – asukastominnan kuukausi!

Marraskuu, eli asukastoiminnan kuukausi! Talokokoukset työllistävät meidän sektoria tämän kuukauden aikana ehkä eniten kaikista asioista. Kuluvan vuoden paketointi ei ole vielä niiiin akuutisti käynnissä ja tulevan vuoden suunnitteluakin voi vielä tehdä siinä kaiken muun ohessa. Talokokouksista on kuitenkin pidettävä huolta juuri nyt.

 

AYY:n asuntoloiden hallinto-ohjesäännön mukaan jokaisessa AYY:n omistamassa kiinteistössä on pidettävä vuosittain asukkaiden talokokous marraskuun aikana. Joissain kiinteistöissä tämä tapahtuu melko automaattisesti, toisissa taas ei. Asiaan vaikuttaa se, onko talossa jo valmiiksi touhukas ja aktiivinen ANE (asukasneuvosto) ja/tai linnanisäntä, vai eikö ole yhtään mitään. Koska AYY:n asukkaat vaihtuvat kohtuullisen tiheään, niin välillä käy niinkin, että jostain talosta vain sattuvat muuttamaan kaikki aktiivit ulos ja asukastoiminta hyytyy vähän varkain.

 

Näissä tapauksissa asumissektorin on käärittävä hihat ja juostava itse ympäriinsä talokokouskutsujen kanssa. Aika monen asukkaan postiluukku onkin kolahtanut edellisen viikon aikana. Itse kokoukset seuraavat sitten tällä ja seuraavalla viikolla. Tarkoituksena on elvyttää asukastoiminta kaikissa sellaisissakin kiinteistöissä, jossa vanhat aktiivit ovat muuttaneet pois tai asukastoiminta on muuten jotenkin päässyt hiipumaan olemattomiin.

 

Tällaisen konkretian vastapainoksi painitaan myös tulevan vuoden talousarvioiden parissa. Missä korjataan, missä remontoidaan, missä maalataan parvekkeita. Missä kaukolämmön hinta nousee (vihje: kaikkialla), missä taas saadaan säästöjä uudelleen kilpailutettujen sopimuksien ansiosta.

 

On kyse siis vuokrankorotuksista. Jossain vuokra näyttäisi nousevan vähän enemmän kuin muualla, mutta niitä lukuja katsotaan sitten tarkemmin ASY:n (asumisen yhteistyöelin) kokouksessa. ASY:yn kuuluvat kaikki asukasneuvostojen puheenjohtajat, linnanisännät ja Kyläsenaatti kokonaisuudessaan. ASY käyttää asukkaiden ääntä ja saa lausua mielipiteensä vuokrankorotuksista ja asumisen isoista linjoista AYY:lle. ASY:n kanssa tavataankin jo tällä viikolla, näissä jännittävissä merkeissä.

 

Kuluneen viikon erikoisimmasta episodista saa kiittää Espoon rakennusvalvontavirastoa, joka on hävittänyt Otaniemestä kourallisen AYY:n asuntoja. Asumissektori osallistuu etsintöihin AYY:n kiinteistöpuolen kanssa, jos kadonneet asunnot saataisiin löytymään jostain virkamiehen pöytälaatikosta. Asukkaat itse kuitenkin tuntuvat onneksi olevan kohtuullisen hyvässä kunnossa ja raportoivat asuntonsa olevan vielä olemassa.

 

Ensi viikolla voidaan hyvinkin tavata talokokouksessa juuri sinun kanssasi, jos satut asumaan jossain Helsingin puolen kiinteistöissä. Nähdään sitten!

 

Terveisin,

asumissektorin Jaakko ja Lauri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *