Kenelle antaisit rahasi?

Ensi viikolla päätetään ylioppilaskunnan jäsenmaksun yhteydessä esiintyvistä vapaaehtoisista hyväntekeväisyyslahjoituskohteista. Perinteisesti kohteita on ollut neljä, ja kutakin voi tukea noin viiden euron lahjoituksella. Vaihtoehtoisesti voi lahjoittaa noin 20 euron summan, joka jaetaan tasaisesti kaikille kohteille. Viime vuosina lahjoittajia on ollut tasaisesti hieman päälle 2000.

 

Lahjoitusvalikoima on erittäin tehokas keino viestiä AYY:n arvoista, sillä se on ehkä ainoa ylioppilaskunnan viesti joka välittyy ihan jokaiselle Aalto-yliopiston perusopiskelijalle. Toisaalta kohdelistan on myös oltava monipuolinen, jotta mahdollisimman moni opiskelija voisi tuntea vetoa edes johonkin niistä. Lisäksi on hankkeita, joihin itse linkitymme jollain tavalla, ja joiden on lähes pakko olla mukana. Vaihtoehtojen rajaaminen neljään on yllättävän haastavaa.

 

Viime vuonna mukana olivat SYL:n kehitysyhteistyöhankkeet, Naisten pankki, Effi ry ja John Nurmisen säätiön Puhdas Itämeri  -hanke. Haastajiksi nostin AYY-Kehy ry:n kummihankkeen Swazimaassa, UNICEFin, Raide ry:n, The Global Lives Projectin (kuvassa) sekä Witnessin.

 

SYL:illa on sekä kotimaisia että ulkomaisia kehitysyhteistyöhankkeita. Kotimaiset hankkeet ovat pääasiassa kehityskasvatus- ja tiedotushankkeita, joihin lukeutuu myös Kehyviikko. Kehyviikko on SYL:n ja ylioppilaskuntien yhteinen hanke, jossa myös AYY oli mukana viime vuonna ja on toivottavasti tänäkin vuonna. Ulkomaanhankkeita SYL:lla on Guatemalassa, Mosambikissa ja Mongoliassa. Ulkomaanhankkeiden tavoitteena on vahvistaa kansalaisyhteiskuntaa ja vähentää köyhyyttä, erityisesti koulutuksen avulla. SYL:n hankkeet rahoitetaan Ulkoministeriön tuella, vapaaehtoistyöllä sekä opiskelijoiden vapaaehtoismaksuilla.

 

AYY-Kehy ry on AYY:n alainen yhdistys, ja ainoa aktiivinen kehitysyhteistyötoimija AYY:n piirissä. AYY-Kehy kerää varoja kummihankkeelleen, Swazimaassa eteläisessä Afrikassa sijaitsevalle lasten toimintakeskukselle. Toimintakeskuksen tarkoituksena on tukea köyhien, erityisesti orpojen, lasten koulunkäyntimahdollisuuksia ja terveydenhuoltoa sekä koko yhteisön elinoloja paikallisessa Pine Valleyn kylässä lähellä maan pääkaupunkia Mbabanea. Köyhyys ja aids ovat sekä Pine Valleyn että koko maan suuria ongelmia. AYY-Kehyn hanke ei ole aiempina vuosina ollut lahjoituslistassa, mutta mielestäni ylioppilaskunnan on priorisoitava piirissään tapahtuvaa kehytoimintaa täysin vieraiden hankkeiden yli.

 

Itämeri-hanke on viime vuosina ollut selvästi suosituin lahjoituskohde, ja se ansaitsee paikkansa tärkeänä ympäristöhankkeena, joka koskettaa suomalaisia suoraan. Liike-elämästä lainatun toimintamallinsa mukaisesti Puhdas Itämeri -hankkeiden kantava periaate on kohdentaa toimet sinne, missä pienimmällä kustannuksella on saatavissa aikaan suurin tulos eli suurin positiivinen ympäristövaikutus.

 

Nämä kolme nousivat selkeiksi valinnoiksi hallituksen alustavassa keskustelussa, ja viimeisestä paikasta onkin kova kisa.

 

Naisten pankki tukee kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä ja toimeentulon kehittämistä mm. pienlainoilla ja ammattikoulutuksella. UNICEFin työ perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, ja se pyrkii takaamaan perusoikeudet kaikille lapsille. Raide ry tekee ehkäisevää päihdetyötä ja tukee nuorten elämänhallintaa pääasiassa päihdebussin ja päihdeparkin muodossa Suomessa. Effi eli Electronic Frontier Finland ry puolustaa kansalaisten sähköisiä oikeuksia, ja AYY on sen kannatusjäsen. Vaihtoehdoissa on mukana myös kaksi epätavallisempaa, uusia medioita hyödyntävää projektia. Global Lives rakentaa kulttuurienvälistä empatiaa (blogasin heistä myös aiemmin) ja video heistä löytyy täältä. Witness yhdistää ihmisoikeudet, median ja teknologian. Heidän videonsa löytyy täältä.

 

Mitä mieltä sinä olet?

 

Mariko Landström

hallituksen kv- ja kehyvastaava

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *