Minne menet, koulutusvienti?

Lukukausimaksut ovat taas nousseet julkiseen keskusteluun, kun koulutusvientiä selvittäneet työryhmät julkistivat alkukuusta työnsä hedelmät.

SYL:n ja SAMOKin asettama opiskelijoiden visiotyöryhmä katsoi pidemmälle tulevaisuuteen ehdottaessaan mm. virtuaalisen koulutusjärjestelmän luomista kuin opetus- ja kulttuuriministeriön selvitysryhmä. OKM:n ryhmä esittää tavoitteekseen kansainvälisten opiskelijoiden määrän lisäämisen samalla, kun se esittää suomalaisen koulutuksen houkuttelevuuden romuttamista lukukausimaksuilla. Aalto-yliopistossa vuosina 2011-2013 käynnissä olleessa lukukausimaksukokeilussa vain 6 % niistä, jotka olisivat joutuneet pulittamaan opinnoistaan täydet lukukausimaksut, otti lopulta opiskelupaikkansa vastaan. Kun lukuisat kyselyt (mm. Aallon opiskeijoiden keskuudessa toteutettu) osoittavat, että maksuttomuus on keskeinen houkutustekijä, tuntuu, että OKM:n asettaman työryhmän tavoitteet ovat täysin eri maailmasta aikaansaadun keinopaletin kanssa.

Lukukausimaksujen kannattajat haluavat vähentää maksujen huonoja puolia erilaisilla stipendijärjestelmillä. Nämä järjestelmät kuitenkin vain kierrättävät rahaa eri toimijoille, lisäävät hallintoa ja kasvattavat yksittäisten opiskelijoiden epävarmuutta tulevaisuudestaan. Ilman stipendejä taas lukukausimaksut erottelevat ihmiset varallisuuden perusteella oppimiskyvyn sijaan. Kansainvälisten opiskelijoiden kouluttaminen maksaa jo nykyisellään itsensä takaisin opiskelijoiden kulutuksen ja töihin jäävän yli 50 prosentin maksamien verojen kautta. Maksuttomuudesta hyödymme siis me kaikki!

Suomalaisen koulutuksen erityispiirteestä, maksuttomuudesta, täytyy pitää kiinni eikä taipua altavastaajaksi kilpailemaan maksullisilla koulutusmarkkinoilla. Tarvitsemme laadukasta ja kaikille maksutonta koulutusta, jotta selviämme maatamme tulevaisuudessa kohtaavista haasteista kuten kestävyysvajeesta. Eriarvoisuuden kasvattaminen ja uhkapelin pelaaminen Suomen vetovoimaisuudella ovat askelia, jotka uhkaavat romahduttaa kansainvälisten opiskelijoiden määrän Suomessa sen nostamisen sijaan. Meidän opiskelijoiden täytyy puolustaa koulutuksen tasa-arvoisuutta ja sen merkitystä kilpailukyvyn tuojana!

Piia Kuosmanen,
AYY:n hallituksen puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *