Linnanisäntä, mikä se on?

Tiesitkö, että kaikissa AYY:n omistamissa Teekkarikylän ja suurimmassa osassa Helsingin asuinrakennuksissa toimii linnanisäntä? Entä tunnetko oman linnanisäntäsi? Tuttavallisemmin linnanisännät tunnetaan “linniksinä”, jotka availevat ovia itsensä ulos lukinneille opiskelijoille ja puuttuvat asukkaita häiritsevään möykkäämiseen. Monille asukkaille oma linnanisäntä jääkin vain talon ilmoitustaululta löytyväksi yhteystietolappuseksi tällaisten tapausten varalta, mutta todellisuudessa nuo palvelut muodostavat vain pienen osan linniksen arjesta. Kuka se semmoinen linnanisäntä siis on, ja mitä se oikein tekee?

AYY ei ole turhaan päätynyt ylläpitämään linnisjärjestelmää, sillä näillä asukkaiden ja ylioppilaskunnan välisillä yhteyshenkilöillä on tärkeä merkitys AYY:n opiskelija-asumiselle. Linnanisännät valvovat talonsa asukkaiden etuja, pitävät yllä järjestystä ja huolehtivat rakennuksen kunnosta – toisin sanoen he tekevät asumisesta mukavampaa ja helpompaa, sekä joskus jopa turvallisempaa. Ylioppilaskunnan kannalta linnanisäntien tärkein tehtävä ovat kuukausittain tehtävät talokierrokset, joissa tarkastetaan ja raportoidaan kiinteistön vioista ja puutteista sekä AYY:lle että talon huoltoyhtiölle. Näin taloon saadaan pieniä huoltotoimenpiteitä talon kunnon ylläpitämiseksi, ja mikä tärkeämpää, estetään suurempien ongelmien kehittyminen heti alkuunsa. Talokierroksillaan linnanisäntä myös huolehtii paloturvallisuudesta ja voi merkitä luvattoman palokuorman siirrettäväksi pois esimerkiksi rappukäytävistä.

Innokas linnanisäntä voi tarjota huolehtimalleen talolle myös paljon muuta. Monilla taloilla on esimerkiksi omat Facebook-ryhmänsä helpottamaan taloyhteisön välistä viestintää. Oma-aloitteisuudelle on myös mahdollisuus, sillä jokaisella talolla on omakohtainen vuosittainen budjetti erilaisten projektien toteuttamiseksi. Talon asukkaat voivat esimerkiksi järjestää yhdessä talkoot, grillibileet tai hankkia jotain yhteistä talon tiloihin. Talokohtaisen toiminnan suunnittelussa, toteuttamisessa ja organisoinnissa linniksellä voi olla apuna talon asukkaista koostuva asukasneuvosto, johon voivat hakea kaikki talossa asuvat vähintään 18-vuotiaat. Kaikissa taloissa ei tänä vuonna asukasneuvostoa ole, mutta voit olla myös suoraan yhteydessä linnikseesi jos keksit hyvän idean tapahtumalle tai projektille. Linnis varmasti ottaa kaikki ehdotukset ilolla vastaan ja arvostaa myös apuasi ideoiden toteutuksessa.

Linniksenä toimiminen tuo arkeen mukavasti lisäväriä eikä useampi toimikausikaan ole mahdottomuus, mikäli intoa ja aikaa riittää. Tämän vuoden linniksistä kokeneimmalla onkin menossa jo kuudes vuosi talonsa linniksenä. Mutta miksi joku haluaa toimia linniksenä, kun kyse on vain muiden hyväksi toimimisesta ilman suurta glooriaa? Kysymys sisälsikin vastauksen jo itseensä. Linniksen toimessa parhaat muistot jäävät niistä hetkistä, kun omalla toiminnallaan voi tuottaa toiselle hyvän mielen. Rappukäytävästä kotiin päästetyn asukkaan sanoma “Kiitos!” saa linniksen päivään positiivista nostetta, ja yhteisestä viihtyvyydestä huolehtiminen tuo aina hyvän mielen. Linniksen arjessa pääsee joskus myös todistamaan elämän koomisia hetkiä ja esimerkiksi vapauttamaan oravan tai pikkulinnun, joka on eksynyt talon sisäpuolelle.

Tänä vuonna Teekkarikylässä palattiin sen alkuvuosikymmenten toimintamalliin, kun Kyläsenaatti muodostettiin talojen linnanisännistä. Kyläsenaatissa eri talojen linnikset lyövät voimansa yhteen kehittääkseen asumisviihtyvyyttä koko Teekkarikylän tasolla. Tämän lisäksi senaattitoiminta tarjoaa linnikselle yhteisöllisyyttä, vertaistukea ja kanssatoimijoita, joiden kanssa viettää kokemuksien täyteinen vuosi kylää ja sen asukkaita palvellen. Asumisviihtyvyyden lisäksi Kyläsenaatti vastaa myös Teekkarikylän vuosikymmenten perinteiden ylläpidosta, kuten Wappuriehan julistuksesta ja Kukanpäivän viestistä.

Linnanisäntä on siis jokaisen AYY:n talossa asuvan yhdysside oman asuinrakennuksen sekä koko ylioppilaskunnan asumisen kehittämiseen. Teekkarikylässä asuville linnis on myös lähin yhteys Kyläsenaattiin ja koko kylän viihtyvyyden parantamiseen. On hyvä muistaa, että ylioppilaskunnan jäseninä me kaikki olemme AYY:n talojen omistajia sekä asumisen vaikuttajia, ja linnanisännät ovat olemassa juuri kaikkien yhteisen hyvän ajamisen helpottamiseksi.

 

Terveisin,

Kyläsenaatti 2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *