Maukasta, edukasta ja ravinteikasta ruokaa – viikon 14 DIY ruokalista – keskiviikkona

Leivo itse

 

Yön yli lepäävät sämpylät kaupan kumipallojen sijaan ja lime-lohta

Nythän on niin, että paras sämpyläohje (ja myös pizza-, kts tulevan perjantain pizzaohje) syntyy ajan kanssa, ei hätiköiden eikä varsinkaan murjoen!

(ohje Myllyn paras)

sydänsämpylä

Yön yli lepäävät sämpylät

 10-12 kpl

3 dl maitoa, piimää tai vettä
15 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl rypsiöljyä
6-7 dl sämpyläjauhoseosta

Tee taikina illalla:
Liota hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi jauhojen avulla. Lisää loppuvaiheessa öljy. Taikina saa olla löysähköä. Peitä kulho kelmulla ja laita yöksi jääkaappiin.

Ja leivo seuraavana päivänä:
Leivo kohonnat taikina tangoksi ja leikkaa siitä 9-12 palasta. Voit pyöritellä sämpylöiksi, mutta helpommalla pääsee vain leikkaamalla ja taputtelemalla palat pellille. Itse olen käyttänyt muffinssivuokia, jotta sämpylät pysyvät kuosissaan. Lämmitä uuni 40 asteeseen ja kohota sämpylöitä uunissa leivinliinalla peiteltyinä puolisen tuntia. Nosta pelti pois uunista, muuta lämpötilaksi 225 astetta. Kun uuni on lämmennyt, laita sämpylät takaisin uuniin ja paista keskitasolla 10-15 minuuttia.

Ja sämpylöiden kaverina maistuu maukas linssikeitto tai sitten lime-lohi, helpoin ruoka ikinä.

Lime-mehu kypsentää lohen hetkessä kypsäksi. Tee näin:

Osta lohifile, leikkaa siitä ohuen ohuita siivuja ja laita ne laakeaan vuokaan, kaada lime-mehupullosta mehua niin paljon, että lohisiivut peittyvät, laita jääkaappin odottamaan 20 minuutiksi -> valmista!

Lime-mehua myydään kaikissa ruokakaupoissa (ne kirkkaanvihreät pikkupullot, samanlaiset kuin vastaavat sitruuna-), voit toki käyttää halutessasi myös oikeasta limestä itsepuristettua mehua tai sitruunaa.

Tässä ei mainita mitään määriä, kas, koska riippuu täysin itsestäsi, kuinka valtavan satsin haluat tehdä?

Itse teen aina koko viikon annoksen: ensimmäisenä päivänä syön näitä ryynättyjen juuresten kanssa (pilko kuoritut punajuuret, nauriit ja lantut pieniksi kuutioiksi ja paahda kuivalla paistinpannulla, lisää lopuksi suola ja hieman siirappia), toisena päivänä raakapaistan pieniä perunakuutioita lisukkeeksi ja kolmantena syön lohta leivän päällä, neljäntenä munakkaan kanssa, viidentenä pienen (ja miksei isommankin) vihreän salaatin kera jne.

Yleensä en lisää lainkaan suolaa, en mustaapippuria, en tilliä enkä lehtipersiljaa, maku on oiva jo tuollaisenaan.

Mutta jos haluat enemmän makua, niin nuo yllämainitut sopivat kyllä oikein hyvin.

 

Enjoy

toivoo

Otaniemen wannabe-kokki

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *