Älä tyri nyt

 

farmaseuttipaperit2

Eduskunta hyväksyi eilen äänin 95–91, että opintotukea ei jatkossa myönnetä toiseen samantasoiseen korkeakoulututkintoon. Toiseen tutkintoon ei saa tukea, vaikka ei olisi nostanut sitä ensimmäistäkään tutkintoa varten. Vaikka asiaa on pyöritelty jo aiemmin, tuli eduskunnan melko aggressiivinen toiminta joillekin hieman puun takaa. Myös henkilökohtaisesti asia kiinnostaa minua paljon: minä itse opiskelen tällä hetkellä toista samantasoista yliopistotutkintoani, kun teen kandidaatintutkintoa Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulussa.

Lähdin opiskelemaan farmasiaa 20-vuotiaana, kun en vielä tarkkaan tiennyt, mitä haluaisin tehdä tulevaisuudessa. Opiskelupaikan valinnan taustalla olivat satunnaiset kesätyöt apteekissa ja tieto siitä että alalla riittäisi työtä. Parin opiskeluvuoden jälkeenkään ala ei kuitenkaan tuntunut omalta ja tiesin, ettei tästä tulisi minun ammattiani. Viimesenä kandikeväänäni aloin tarkemmin pukea sanoiksi sisäistä pohdintaani siitä, millainen työ ja ura minua kiinnostaa ja mitkä ovat omia vahvuuksiani. Olin jo lukioikäisenä pohtinut oikikseen ja kauppikseen hakemista, mutta vasta nyt koin motivaationi ja itseluottamukseni riittävän tosissaan yrittämiseen. Niinpä pistin kauppikseen paperit sisään ja aloin kevään lopulla lukea tosissani. Samalla tein farmaseutin tutkintoni loppuun: olisi ollut typerää jättää lopputyö ja viimeiset kurssit kesken kun paikka uudessa koulussa ei kuitenkaan irtoaisi kuin vasta seuraavana syksynä. Niinpä kävellessäni voitonriemuisena ulos kauppiksen pääsykokeista olin myös jo valmis farmaseutti – ihan tavoiteajassakin. Vaikkei minusta täysipäiväistä apteekin tätiä tullutkaan, on edellinen tutkinto antanut mahdollisuuden uusiin urapolkuihin kauppiksen oppien karttuessa sekä hieman helpottanut toimeentuloani, joka ei – let’s face it – ole mikään itsestäänselvyys näillä tukirahoilla.

Jos eilen pedattu linja pitää myös jatkossa, asetetaan ensimmäiselle opiskelunpaikan päättämiselle hurjan kova paine. Lähetänkin siis virtuaalihalauksen jokaiselle lukiolaiselle ja vähän vanhemmallekin opiskelupaikkoja pohtivalle – älä vaan tyri nyt.

– Rosa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *