YTHS BLOGI: Liikuttava luonto ja oleilun taito

WP_20150509_002 Nuuksio 9.5.2015

YTHS:n Valtakunnallinen terveystyöryhmä on terveyden edistämisen asiantuntijaelin, joka suunnittelee ja koordinoi säätiön terveyden edistämistyötä. Se toimii säätiön eri sektorien ja ulkopuolisten, opiskelijoiden hyvinvointiin vaikuttavien tahojen yhteistyöfoorumina. toiminnalleen vuosittain terveydenedistämisen teemat, jotka ovat vuonna 2015 luonto, liikunta ja painon hallinta. Nämä teemat nousevat esiin YTHS:n toiminnassa vuoden aikana.

Miten luonto voi hoitaa ja edistää terveyttä? Tutkitusti monella tapaa. On tutkittu, että jo 10 minuutin oleskelu luonnossa laskee mitattavissa määrin verenpainetta. Kun tähän lisätään toiset 10 minuuttia, saadaan aikaan positiivista muutosta koetussa mielialassa. Tunnin luonnossa oleskelun jälkeen tarkkaavaisuus paranee ja kahden tunnin oleskelun jälkeen elimistön luontaiset puolustusmekanismit elpyvät. Viikonlopun kestävä metsässä oleskelun mm. retkeilyn muodossa on terveyttä edistävä teko itselle mitä monipuolisimmassa muodossa.

Kaikki eivät toki ”eräjormailusta” innostu, mutta luonnossa oleskelu ei vaadi välttämättä jokaiselta sisäistä sudenpentua tai monen vuoden partiotaustaa. Tahto lähteä ulos ja meitä kaikkia ympäröivän lähiluonnon mahdollisuudet tarjoavat erinomaisia mahdollisuuksia hengähtää hetkeksi arkisen kiireen keskellä ja lyhyiden etäisyyksien päässä. Vai mitä sanot siitä, että Aalto yliopiston Otaniemen kampusalue sijaitsee kivenheiton päässä Laajalahden luonnonsuojelualueesta, joka on Etelä-Suomen parhaita lintuvesiä ja myös kansainvälisesti arvokas. Otaniemen rantapolku tarjoaa ilmaisen luonnon mukaisen meditaatio- ja mindfullness harjoituksen lintujen laulun ja meren kohinan säestämänä. Tai Arabiasta kävelymatkan päässä avautuva Viikki ja Lammassaari, joiden luonnon monimuotoisuus kosken pauhusta peltojen ja saarten luo tarjoaa elämyksiä myös palasena Helsingin kaupungin syntyhistoriaa. Töölön kampusalueen opiskelijalle, joka toivoo hengähdystaukoa opiskelupäivän keskellä, toimii tähän tarkoitukseen oivana ympäristönä Hietaniemi tai Töölönlahti.

Vanha suomalainen sananlasku ”Metsä vastaa niin kuin sinne huutaa” pitää usein enemmän kuin hyvin paikkansa. Metsä vaatii pysähtymään ja peilaamaan omaa sisäistä olotilaa.  Metsä ja luonto ovat alati muuttuvia, mutta samaan aikaan ikuisia ja pysyviä. Välillä luonnon muuttumattomuus ja hitaus voivat tuntua haasteilta, jos oma sisäinen todellisuus on kovin nopeatempoinen. Vastavuoroisesti metsä ja luonto voivat parhaimmillaan houkutella rentoutumisen ja hellittämisen äärelle juuri silloin, kun sitä tarvitsee erilaisten aktiviteettien kautta. Miten sinä tänään voit, jos pysähdyt itsesi äärelle? Kokeile! 

Ulkoilusta ja luonnosta puhuttaessa toki on hyvä lähestyvä kesä huomioiden muistaa suojautua myös auringon epäsuotuisilta terveysvaikutuksilta. Tämä on hyvä muistaa sekä Suomen olosuhteissa että ulkomailla, aurinkoisissa ja lämpimissä olosuhteissa oleskeltaessa. Aurinkovoidetta tulisi käyttää Suomessa kesän aurinkoisten rantapäivien ajan (aina kun auringossa oleillaan yli 15–20 minuuttia), sillä vaikka ihon sarveiskerroksen paksuuntuminen ja rusketus parantavat luontaista aurinkosuojaa, ne eivät poista palamisriskiä. YTHS:n asiantuntijoiden suosituksiin aurinkosuojaukseen liittyen pääset tästä.

Muistuttelen teitä, että kaikki YTHS:n toimipisteet ovat suljettuina Helatorstaina 14.5.2015.  

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme!

Aurinkoisin terveisin,

Katariina

Terveydenhoitaja, YTHS Otaniemi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *