Viimeinen päivä tsinghualaisten kanssa

Perjantain aamuna heräsimme hämmentyneinä, sillä oli koittanut viimeinen päivä kiinalaisten vieraidemme kanssa. Lähdimme aamulla kymmeneltä kohti Tamperetta ja Cargotecia. Eilisen päivän sitsit painoivat vielä suurinta osaa bussin matkustajista ja parin tunnin ajomatka Tampereelle oli varmasti viikon hiljaisin bussimatka. Nokoset tekivät hyvää ja perille saapui pirteähkö ja sitäkin innostuneempi porukka.

Teknologia- ja osaamiskeskuksen arkkitehtuuri on saanut vaikutteita alalta. Kuvan otti Suvi Koskipalo/Cargotec

Teknologia- ja osaamiskeskuksen arkkitehtuuri on saanut vaikutteita alalta.
Kuvan otti Suvi Koskipalo/Cargotec

Cargotec on suomalainen pörssiyhtiö, jonka brändejä on MacGregor, Kalmar ja Hiab. Cargotec toimittaa mm. laivoihin ja satamiin lastinkäsittelyratkaisuja, ja päivän aikana opimmekin paljon konttien ihmeellisestä maailmasta.

Aloitusluento Cargotecin toiminnasta.

Aloitusluento Cargotecin toiminnasta.

Kontteja on käytössä ympäri maailman noin 600 miljoonaa ja niistä joka neljättä siirretään Kalmarin laitteiden avulla. Puolestaan joka toisessa laivassa on käytössä MacGregorin laitteita. Cargotec ei siis ole mikään pieni peluri maailman satamissa taikka merillä. Kiinan markkinat ja satamat ovat tässä merkittävässä roolissa sillä maailman vilkkain konttisatama löytyy Kiinasta, Shanghaista. Myös satamien top10 tilastossa kiinalaiset ovat vahvoilla, sillä kymmenestä suurimmasta konttisatamasta peräti kuusi löytyy Kiinasta.

Ryhmämme testialueen edessä.

Ryhmämme testialueen edessä.

Kalmarin teknologia- ja osaamiskeskuksessa pääsimme tutustumaan testaukseen ja simulointiin, jotka ovat tärkeä osa tuotekehitysprosessia. Konttien siirtely ohjauspaneelin avulla osoittautui yllättävän vaikeaksi ja ryhmäämme ei näillä taidoilla voisi päästää siirtelemään oikeita kontteja. Virtuaalitodellisuuslasien avulla pääsimme kävelemään keskelle 3D-mallia, jota mm. huoltomiehet käyttävät työssään avuksi.

Palattuamme Helsinkiin pääsivät kiinalaiset vieraamme pariksi tunniksi ostoksille keskustan kauppoihin, joista mukaan tarttui ainakin suomalaisia muotoiluklassikoita ja Muumi-tuotteita. Shoppailuhetken jälkeen siirryimme kaunista rantareittiä pitkin Kruununhakaan ravintola Kolmeen Kruunuun. Sekä pääsihteeri Koskenniemi, että hallituksen puheenjohtajat Liu Chang ja Ferm pitivät koskettavat jäähyväispuheet, joissa korostettiin yhteistyömme ainutlaatuisuutta, mutta myös sitä tosiasiaa, että intensiivisestä viikosta jäi käteen muutama uusi ystävä toiselta puolelta maailmaa. Vierailu avasi silmiä molemmin puolin, ja opetti myös meitä länkkäreitä katsomaan omaa kulttuuriamme uudella tavalla. Herkullisen aterian äärellä mm. lihansyönti sekä loma- ja työaikojen vertailu herättivät keskustelua, mutta myös naimisiinmeno, lapsien hankkiminen ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet puhuttivat eri pöydissä.

Viimeinen yhteiskuva ennen jäähyväisiä

Viimeinen yhteiskuva ennen jäähyväisiä

Illallisen jälkeen suurin osa kiinalaisesta delegaatiosta saapui vielä AYY:n keskustoimistolle pelaamaan ihmissutta uhmaten viikon aikana kertynyttä väsymystä ja aikaista aamuherätystä. Rento lopetus toiminnantäyteiselle viikolle oli luontevaa hengailua, ja sisälsi tottakai vielä muutamat lahjat: Oma hallituksemme pääsi poseeraamaan päheät Tsinghua-paidat yllään, ja arkkitehtiopiskelijamme saivat kumpikin puheenjohtaja Changilta (joka on arkkari itsekin) erityiset piirustuskirjat. Haikein mielin hyvästelimme uudet kiinalaiset ystävämme KeTon edustalla vain muutamaa tuntia ennen lentoa. Mutta ei tämä tähän jää.


-Anni ja Santeri

Kiitos yhteistyön mahdollistajille!

yritysyhteistyokumppanit-kiinassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *