YTHS Blogi: TERVETULOA UUSI OPISKELIJA!

 

Uudelle opiskelijalle kirjainyhdistelmä YTHS on usein opintojen alkupuolella vailla merkitystä. Opintojen edetessä ja vuosien kuluessa monelle tulee tutuksi, että YTHS eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö vastaa yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoidosta. YTHS:n palvelut ovat opiskelijan käytössä, kun hän on ilmoittautunut läsnä olevaksi ja maksanut ylioppilaskunnan jäsenmaksun. Palveluita tarjotaan yleisterveyden, suun terveyden ja mielenterveyden sektoreilla.

Tämän kertainen blogikirjoitus on suunnattu sinulle uusi opiskelijanalku. Meillä YTHS:llä on sinulle viesti: kaikki järjestyy, aina. Haluamme kannustaa kaikkia opiskelijoita akateemiselle opintielle muutaman ohjenuoran turvin. Poimi talteen mitä tarvitse, ja jätä loput muille.

 

MUISTA, ETTÄ:

 

1. ELÄMÄ MUUTTUU

Korkeakouluopintojen aloittaminen on monelle iso muutos. Sen lisäksi, että aloittaa uudet opinnot, moni muuttaa mahdollisesti pois lapsuudenkodista, jopa uudelle, entuudestaan tuntemattomalle paikkakunnalle.  Uusi opiskelija saattaa olla tilanteessa, missä ensimmäistä kertaa sitten päiväkodin, tulee uutena porukkaan, mistä ei entuudestaan tunne ketään. Lisäksi opinnot alkavat, jotka ovat myös uusia, ihmeellisiä ja vieraita. Kuulostaako osittain sinun tämänhetkiseltä elämäntilanteelta?

 

2. MUTTA TÄÄLLÄ ON MUITAKIN, ET OLE YKSIN

Et ole yksin. Tuhannet opiskelijat aloittavat uudet opinnot tänä syksynä pääkaupunkiseudulla. Lukuisat sinun kaltaisesi tulevat jakamaan vastaavat tuntemukset. Esimerkkinä vaikka se äsken vieressäsi luentosalissa istunut kivannäköinen tyyppi. Tai se fuksiryhmän äänekkäin hölöttäjä, hekin ovat samassa tilanteessa. Tai se, joka ei ole vielä sanonut oikein mitään kenellekään. Et ole yksin. Ole rohkeasti oma itsesi: heittäydy täysillä kohti uutta, jos se on sinulle ominaista. Jos taas etenet asioissa verkkaisemmin ja tarvitset enemmän aikaa, uskalla elää tämäkin vaihe omalla tyylilläsi. Uskalla tutustua uusiin ihmisiin, omalla tavallasi.

WP_20150902_004 Uusia Aalto-yliopiston opiskelijoita YTHS:n terveydenhoitajan kanssa orientaatiopäivän infossa 09/2015.

 

3. ELÄ PÄIVÄ KERRALLAAN JA ISKE ANKKURISI TÄHÄN HETKEEN

Muutokseen kuuluu erilaisia vaiheita ja ihmisen persoonasta ja temperamentista riippuen myös muutokseen reagoiminen on erilaista.  Tämä ilmenee hyvin joukossa, missä on useita erilaisia ihmisiä, kuten fuksiryhmässä. Ole avoin omille tunteille ja ajatuksille. Jos mahdollista, pyri välttämään asettamasta itsellesi suorituspaineita siitä, miten ensimmäiset viikot, kuukaudet tai ensimmäinen vuosi tulisi sujua. Elämä rakentuu päivä kerrallaan sitä elämällä. Keskittämällä voimavaransa ja energiansa tähän hetkeen ja päivään, jota juuri elämämme, rakentuu meidän omannäköinen elämä. Muutoksen edessä osa ihmisistä alkaa rakentamaan tuulensuojia, osa taas tuulimyllyjä. Kumpaan joukkoon sinä haluat kuulua?

 

4. JA USKALLA OLLA MATKALLA

Moni opiskelija pohtii heti opintojen alkuvaiheessa suuria kysymyksiä, jotka ajoittuvat usein tulevaisuuteen eli aikaan, mistä ei voi tietää. Mitä minusta tulee isona? Miten tulen työllistymään? Tulenko työllistymään? Lähdenkö vaihtoon? Missä vaiheessa? Miten selviän opinnoista? Miten selviän gradusta? Mikä on gradu? Älä huolehdi,  kaikkiin kysymyksiin löytyy varmasti vastaukset aikanaan. Keskity hallitsemaan se mikä on hallittavissa. Mieti millainen haluat, että oma arkielämäsi on: omat harrastukset, omat ystävyssuhteet ja oma opiskelupolku. Kun tiedät, panosta siihen. Kaikki selviää aikanaan.

 

YTHS tekee yhteistyötä opiskelijoiden hyvinvoinnin ylläpitämiseksi myös muiden kampusalueen toimijoiden kuten ylioppilaskunnan, yliopistojen ja korkeakoulujen opintoneuvonnan, opintopsykologien, oppilaitospastorien, Unisportin ja opiskelijayhdistysten kanssa. Tästä esimerkkinä tänä syksynä Otaniemen kampusalueella järjestetään 2 hyvinvointi-iltaa, 15.9 ja 14.10, yhteistyössä Unisportin, AYY:n, Metsähallituksen ja Teekkarisuunnistajien kanssa. Tarjolla on luonto ja terveys-aiheinen luento, suunnistusta Otaniemen kauniissa luonnossa, Yin-joogaa ,Unisportilla sekä opintopsykologin mindfullness workshop. Lisätietoja ja ilmoittautuminen tapahtumaan onnistuu tätä kautta.

 

YTHS:n henkilökunta toivottaa uusille opiskelijoille hyvää alkanutta lukuvuotta. Käy tutustumassa toimintaamme osoitteessa http://www.yths.fi/.

 

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme!

Terveisin,

Katariina

Terveydenhoitaja

YTHS Otaniemi

WP_20150831_003 Kohti uusia seikkailuja…Kuva otettu aamuauringossa Otaniemen lintutornilta 08/2015

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *