Visiitti Tsinghuan yliopistolle ja Slush Chinaan

Sain lokakuussa mahdollisuuden osallistua Aalto-yliopiston delegaation kanssa heidän vierailulle Tsinghua yliopistoon ja Slush Chinaan. Vierailu ajoittui ajanjaksolle 10.– 14.10. ja koostui seuraavanlaisesta agendasta:

La 10.10. Saapuminen Pekingiin ja Jet lagista toipuminen. Tapaaminen Tsinghuan ylioppilaskunnan (SUTU) kanssa

Su 11.10. Vierailu Slush Chinan tapahtumapaikalla. Tapaaminen muiden tapahtumaan osallistuvien suomalaisten kanssa (mm. AaltoES:n delegaatio)

Ma 12.10. Tapaaminen Tsinghuan yliopiston rehtorin kanssa ja kampukseen sekä laitoksiin tutustumista. Illalla tapaaminen SUTU:n puheenjohtajan kanssa

Ti 13.10. Slush China

Ke 14.10. Lentokentälle ja kotiin

Peking_201510

Lauantai

Saavuin päivää muuta Aallon delegaatiota aikaisemmin Pekingiin. Pekingiin oli erityisen tervetullut olo tulla, kun vastassa oli SUTU:n viime vuoden ja tämän vuoden puheenjohtajat, jotka olivat tulleet Uberilla minua vastaan. Molemmat olin tavannut aikaisemminkin ja jälleennäkeminen oli oikein riemukasta. Ensimmäinen päivä kului pitkälti jet lagissa, mutta toipumisen lomassa kävin hyödyntämässä Kiinan mittatilausmarkkinoita ja tilaamassa itselleni useamman kauluspaidan.

Illaksi olin sopinut tapaavani SUTU:n hallitusta lähinnä kuulumisten vaihdon merkeissä. Tapaamisessa juttelimme lähinnä yleisesti kuulumisista sekä loppuvuoden ja ensi vuoden kuvioista. Nykyinen SUTU:n puheenjohtaja Liu Chang oli näillä näkymin hakemassa Pekingin ylioppilaskuntien liittoon, joka on erityisen merkittävää, sillä Kiinan parhaimmat yliopistot tulevat kaikki Pekingistä. Juttelimme myös Heikki Koposen SYL:n puheenjohtajahausta, ja itseasiassa Chang onkin antanut suosituksensa Heikille kampanjankäyttöön.

Sunnuntai

Sunnuntaille ei ollut suunnitteilla kummempaa ohjelmaa, joten suuntasin Slushin tapahtumapaikalle, jossa oli menossa vapaaehtoisten koulutukset. Paikanpäällä tapasin lukuisia AYY:n alumneja ja Aallon opiskelijoita: vastuu koko tapahtuman järjestelyistä olikin pääpiirteittäin Aallon opiskelijoilla, kuten myös Helsingin Slushissa on ollut tapana. Omien töideni lomassa päädyin myös yllättäen pitämään ryhmäytymisrastia kiinalaisille vapaaehtoisille. Jäin rastin jälkeen paikalle kuuntelemaan ohjeita tapahtuman järjestelyistä ja innostavia puheita vapaaehtoisten merkityksestä.

Tätäkään tapahtumaa ei olisi voitu järjestää ilman energisiä ja innostuneita opiskelijoita. Paikalla oleskellessa pohdiskelin myös paljon AYY:n ja SUTU:n yhteistyön merkitystä. Ajoittain kuulee puhuttavan, että näiden ylioppilaskuntien välinen yhteistyö on toimijoidemme ajanhaaskausta, kun aika voitaisiin tehokkaammin käyttää koko ylioppilaskunnan hyväksi. Yhteistyöhömme kuuluu siis Tsinghuan vuosittainen viikon vierailu Suomessa ja AYY:n vierailu Pekingissä joka toinen vuosi. Viikkojen aikana opetamme toisillemme omasta kulttuuristamme, kierrämme yrityksiä (jotka rahoittavat yhteistyön) ja juttelemme kuinka molempien yhteiskunnat toimivat. Tässä samalla luomme ikimuistoisia ystävyyksiä.

Pohdin myös sitä, miksi niin moni kiinalainen oli lähtenyt vapaaehtoiseksi Suomesta tuotuun tapahtumaan Slushiin. Ehkä se liittyi heidän kulttuuriinsa, ehkä yliopiston professorit pakottivat heidät tai ehkä AYY:n ja SUTU:n välisellä yhteistyöllä oli tässä suuri merkitys. Kuulin, että Tsinghuasta oli hakenut tapahtumaan useita satoja henkilöitä vapaaehtoisiksi, mutta valitettavasti vain noin 100 heistä oli voitu ottaa mukaan. Tapahtuman järjestäjinä toimi useita vanhoja AYY:n hallitusaktiiveja, jotka olivat lähteneet juuri Tsinghuaan vaihto-opiskelemaan ja sitä kautta päätyneet järjestämään Slush Chinaa.

Yksi asia, jonka olen oppinut viimeisen parin vuoden aikana on se, että erilaisista kohtaamisista ja uusien ihmisten tapaamisista voi syntyä aina jotain uutta ja merkityksellistä. Uskon myös samoin, että Tsinghualaisten kohtaamisista syntyy jotain mahtavaa. Vaikka tämä voi olla kornia, niin olivathan aikoinaan Suomen suhteet Venäjään hyvät juuri Kekkosen takia. Tsinghuasta puolestaan valmistuu huomattava osa Kiinan poliittisesta johdosta, niin AYY:n alumnien suhteilla on varmasti tulevaisuudessa merkitystä.

Rastisessioiden ja tapahtumapaikalla pyörimisen päätteeksi lähdin vielä tapaamaan AaltoES:n delegaatiota, joka oli saapunut sunnuntaina Pekingiin. He olivat saaneet jo erilaisia yhteistyöpyyntöjä Kiinan suunnalta kun heidän vierailusta oli kuultu ja mielenkiinnolla odottivat tiistain tapahtumaa.

Maanantai

Maanantaina päivä starttasi yliopistovierailulla, missä tapasimme ensimmäiseksi Tsinghuan yliopiston rehtoria Chen Xu:ta. Aalto ja Tsinghua olivat aikaisemmin tänä vuonna allekirjoittaneet yhteisymmärryspöytäkirjan kumppanuutensa vahvistamiseksi (http://www.aalto.fi/fi/current/news/2015-06-12-005/). Tällä kertaa keskusteltiin siitä, että kuinka yhteistyötä voisi syventää osapuolten välillä, ja luonnollisesti yrittäjyysnäkökulma nousi esille. Vaikka keskustelu käytiin lähinnä rehtorien välillä, oli meillä Changin kanssa hyvät keskustelut tapaamisen jälkeen. Vaikuttaisi siltä, että myös SUTUlla on oikeat intressit lähteä kehittämään yrittäjyyttä ja yrittäjyyshenkeä omassa yliopistossaan. Tämä johtuu hyvin pitkälti kiinan nuorisotyöttömyydestä, jota pyritään korjaamaan opiskelijoiden startup-yrittäjyyttä edistämällä.

Rehtorin vierailun jälkeen tutustuimme eri laitoksiin sekä kampukseen, joka on muuten upea! Päivän päätteeksi menin itse vielä illalliselle Liu Changin kanssa, jossa keskustelimme yrittäjyydestä ja siitä, minkälainen ekosysteemi Aallossa tämän osalta on. Päädyimme miettimään myös omia yritysideoitamme, jotka eivät olleet niin seksikkäitä mutta hauskoja silti, kuten Hot Pot –ravintolan perustamista tai KTV-kulttuurin tuomisesta Suomeen.

Tiistai

Tiistai 13.10. kului Slush Chinassa. Tapahtuma alkoi aamusta ja kesti iltaan asti, jonka päätteeksi oli luonnollisesti jatkot. Päätapahtumassa oli mukana myös Aalto-yliopisto Tuula Teerin puhuessa päälavalla. Puheessaan Tuula kertoa Aallon yrittäjyysekosysteemistä ja siitä, kuinka se on saanut alkunsa Design Factorysta ja opiskelijoista. Lisäksi Tuula korosti merkitystä, joka yrittäjäalumneilla on ollut AaltoES:ää ja Startup Saunaa Aaltoon perustettaessa. Kun yrittäjyyshenkeen yhdistää yliopistomaailmaan ja laadukkaan tutkimuksen, syntyy uusia idearikkaita yrityksiä.

Päivän aikana nähtiin myös pitchauskilpailu, johon osallistui myös Aallosta vaihdossa oleva Perttu Karjalainen. Vaikka Perttu ei jatkoon kilpailussa päässytkään, huomasi kilpailun aikana mitä kiinalaiset tarvitsevat juuri meiltä suomalaisilta. Vaikka ei heti uskoisi, niin suomalaisilta löytyi huomattavasti paremmat esiintymistaidot sekä yleisön huomioimisen kyky ja draivi. Uskon vahvasti, että tällä saralla olemme huomattavasti Tsinghualaisia edellä. Kiinalaisilla taas oli uskomattomia ideoita, joiden avulla varmasti voidaan tehdä muutosta maailmaan, mutta jotta he näkisivät syyn ja uskaltaisivat lähteä Kiinan markkinoilta laajentamaan, vaatii vielä muutosta.

Tapahtuma oli kokonaisuudessaan onnistunut, vaikka se ei vielä ollutkaan Helsingin tapahtuman kokoinen. Kyseessä oli kuitenkin Slushin ensi askel Kiinassa, ja ensi vuonna homma ehkä jo kasvaa toiseen potenssiin, niin kuin Kiinassa on tapana.

Keskiviikko

Lento Suomeen lähti keskiviikkona heti aamusta, ja vaikka edellinen päivä oli ollut pitkä, niin olo oli silti energinen. Kokonaisuudessaan matka oli ollut erittäin antoisa, ja kun vaikutti siltä, että Aalto ja Tsinghua olivat tiivistämässä yhteistyötään yrittäjyyden saralla, oli se ehdottomasti vaivan arvoinen. Yhteistyöllä tulee varmasti olemaan merkittävä vaikutus niin Suomeen kuin Tsinghuan yrittäjyystoimintaan. Jälleen kerran opiskelijat ovat osoittaneet olevansa askeleen edellä vanhoja sukupolvia.

Niko Ferm
Hallituksen puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *