YTHS Blogi: C’mon it is kaamos.

On tullut vuoden viimeisen YTHS Blogin aika. Jatkossa YTHS:n terveisiä voi seurata Aalto Wellbeing Facebook -sivulta, käy tykkäämässä!

Elämme vuoden pimeintä aikaa ja moni suomalaisista tunnistaa valonmäärän vähyydellä olevan vaikutusta omaan koettuun hyvinvointiin. Moni havahtuu toiveisiin etelänlomista ja lämmöstä, toinen toivoo hartaasti jouluksi lunta ja hyviä hiihtokelejä. Toinen taas mussuttaa makeaa mahan täydeltä jaksaakseen päivästä toiseen ja kolmas haaveilee talviunista, joista voisi herätä maaliskuussa, kun aletaan olla jo voiton puolella. Varmaa on, että valoa ja virtaa elämään tarvitsee, aina.

Kaamosoireita, minullako?

Toistuvasti talvikuukausina esiintyvistä mielialaoireista käytetään nimitystä kaamosoireet.  Kaamosoireiksi luetaan esimerkiksi päiväväsymys, mielialan lasku, ärtyneisyys, aktiivisuuden väheneminen, liikunnan väheneminen tai epämääräisten kiputilojen ilmeneminen. Myös liikaunisuus tai vastavuoroisesti heikko unenlaatu tai unettomuusjaksot ovat tunnistettavissa oireiksi. Lisäksi hiilihydraattien tarve lisääntyy, mikä näkyy makeannälän lisääntymisenä ja tästä johtuen myös painon lisääntymisenä.  Oireet esiintyvät tyypillisesti ajallisesti loka-tammikuussa, ne vaihtelevat yksilöllisesti ja niissä on suuria eroja eri ihmisten kesken. Kaamosoireille on tyypillistä, että kesällä oireet häviävät. Noin 1 % väestöstä kärsii talvisin toistuvista kaamosmasennusjaksoista. Tämän lisäksi 10–30 % väestöstä kärsii talvikuukausien aikana lievemmästä kaamosoireilusta ilman varsinaista masennustilaa. Kaamosoireita ilman masennustilaa kutsutaan kaamosrasitukseksi.  Moni tunnistaa oireita ja usein itsehoidolliset menetelmät helpottavat oireiden voimakkainta terää.  Säännöllisesti toistuessaan ja esiintyessään elämää haittaavina oireina, ne saattavat vaatia itsehoidon lisäksi tarkempaa arviointia. Tärkeää on oman olotilan havainnointi ja kuunteleminen ja tarvittaessa toimenpiteisiin ryhtyminen oman voinnin kohentamiseksi.

Miten elää kaamoksen keskellä?

Kaamosmasennuksen ja kaamosoireilun tehokkain hoito on talvikuukausien aikana otettu valohoito.  Noin neljä viidestä kaamosmasennuksesta kärsivästä toipuu oireista, jos valohoito toteutetaan oikein. Kirkasvalohoidossa henkilö viettää päivittäin 30–60 minuuttia kirkkaassa (2 500–10 000 luksia) keinovalossa pitäen silmiään avoinna. Valon voimakkuus riippuu suuresti valolähteen etäisyydestä. Tämän vuoksi on tärkeää, että valohoitoa ottava istuu riittävän lähellä laitetta.

Valohoito on tehokkaampaa, jos se otetaan aamuisin kello 5.30–9.00 ja tehokkaampaa, mitä aikaisemmin aamulla sitä otetaan. Tähän perustuvat herätystoiminnolla varustetut lamput.  Kirkasvalohoidon vaikutus ilmenee noin viikon hoitojakson jälkeen. Säännöllinen käyttö takaa parhaimman tuloksen. Jos et omista omaa kirkasvalolamppua, voit hyödyntää Otaniemen Unisportin valohuone Kajastusta.  Kausikorttiasiakkaana kirkasvalohuone on käytössäsi veloituksetta keskuksen aukioloaikoina ja ilman varausta.

kajastusKirkasvalohuone Kajastus, kuva: Unisport

Myös säännöllinen liikunta on tehokas oireiden lieventäjä ja yhdessä valohoidon kanssa tehokas täsmäase oireita vastaan. Säännöllinen kuntoliikunta lievittää kaamosoireita ja lisää kirkasvalohoidon tehokuutta.  Ihanteellisinta on, jos sinulla on mahdollisuus liikkua päiväsaikaan, kun luonnonvaloa on tarjolla, mutta säännöllinen, 2-3 kertaa viikossa toteutettava kuntoliikunta on omiaan lisäämään vireyttä. Juuri sellaisena päivänä, kun vähiten jaksaisi liikkua, muistuta itsellesi, että sitä kehosi eniten kaipaa. Väsymystä taltuttamaan käy myös riittävästä yöunesta, ja säännöllisestä vuorokausi- ja viikkorytmistä huolehtiminen. Monipuolisen ruokavalion ohessa on suositeltavaa huolehtia D-vitamiini riittävästä saannista.

Myös armollisuus omaa itseä kohtaan on syytä pitää mielessä, sillä väsyneenä maailma tuntuu usein murjovan kovemmalla kädellä ja myös muut asiat, kuin ulkoilma näyttävät synkiltä. Hakeudu siis väsymyksestä huolimatta ihmisten pariin ja yritä rentoutua itsellesi sopivalla tavalla. Ystävän kanssa rupattelu ja kiireetön ajanvietto tai tiukka urheilusuositus voivat olla juuri sinulle sopivia itsehoitomenetelmiä. Pyri tunnistamaan omat tarpeesi ja toimimaan niitä tyydyttävällä tavalla…Joulun lähestyessä toivottavasti olet varannut aikaa myös opiskelusta palautumiseen ja lomaan. Rentoutuminen ja nautiskelu sopivissa määrissä on osa hyvää elämää.

WP_20151207_001 Ota Valohoitoa tarjolla myös Otaniemen YTHS:n aulassa.

YTHS Otaniemi palvelee opiskelijoita 23.12.15 asti. Olemme joulunajan suljettuina 24.12.15–3.1.16. Kun olemme suljettuina, ole tarvittaessa yhteydessä lähimpään terveysasemaan/terveyskeskuspäivystykseen.

YTHS Otaniemen henkilökunta toivottaa kaikille opiskelijoille rentouttavaa joulun aikaa!

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme,

Katariina

Terveydenhoitaja, YTHS Otaniemi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *