Kommentoi AYY:n kehityskohteita

Ylioppilaskunnan strategian kausi on päättymässä. Nykyinen strategia on huomattu päivittäisessä työssä vaikeasti hyödynnettäväksi. Ylioppilaskunnan toiminnansuunnittelussa olisi kuitenkin hyötyä ylivuotisesta ohjauksesta, sillä nykymallilla painopisteet kehitetään syksyisin aina uudestaan.

Tätä varten perustettiin hallituksen ja edustajiston jäsenistä työryhmä, joka valmistelee Ylioppilaskunnan suunta -dokumenttia. Tavoitteena on määritellä ylioppilaskunnalle 2-5 strategista kehitystavoitetta vuosille 2017-2018.

Prosessi on pyritty pitämään kevyenä, jotta tavoitteesta voidaan päättää keväällä ja niiden perusteella projektit suunnitella syksyllä ennen seuraavan kauden alkua. Samalla prosessista halutaan kehittää toistettava.

Työryhmä on valmistellut tavoitteita osallistaen hallitusta, edustajistoa, työntekijöitä, vapaaehtoisia ja sidosryhmiä. Työpajoissa ja lomakkeella annettiin ideoita, joista tärkeimmäksi koettuja yhdistelemällä on päädytty laajempiin kehitystavoitteisiin.

Aiheesta käydyn edustajiston lähetekeskustelun voi katsoa Youtubesta: https://youtu.be/z40AEHDyK0Q?t=3h42m28s.

Taustalla olevaan materiaaliin voi tutustua AYY insidessä: https://inside.ayy.fi/pages/viewpage.action?pageId=22937712 (liitteet 14a-14c)

Strategiaa ei olla luomassa vain keskustoimistolle ja edustajistolle, vaan sen tarkoitus on palvella koko jäsenistön pyrkimyksiä. Siksi on erittäin tärkeää, että kaikilla ylioppilaskuntamme jäsenillä on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Paikka vaikuttaa on nyt!

Esittelemme tässä blogitekstissä kaksi mahdollista kehityskohdetta, jotka edustajisto, hallitus ja työryhmä ovat nähneet tärkeimmiksi seuraavalla kahdelle vuodelle. Toivomme kommenttejanne oheisen lomakkeen kautta: https://lomake.ayy.fi/hallinto/ylioppilaskunnan-suunta/.

Työryhmä käsittelee kommentit ja käyttää niitä kehityskohteiden ja itse dokumentin työstämiseen. Dokumentti on tarkoitus hyväksyä seuraavassa edustajiston kokouksessa 12.5.

Kehityskohdat:

  1. AYY aaltolaisuuden rakentajana

Tavoitteena on vahvistaa opiskelijoiden yhteenkuuluvuuden tunnetta koko Aalto-yhteisössä. Tämä voidaan saavuttaa myös AYY:n yhteydessä toimivien yhdistysten avulla.

Tarkoituksena ei ole häivyttää olemassa olevia identiteettejä ja kulttuureita, vaan löytää ratkaisuja, joiden avulla kaikki jäsenet tuntisivat AYY:n omaksi ylioppilaskunnakseen oman läheisimmän identiteettinsä lisäksi.

AYY:n rooli on toimia kokoajana, joka tuo erilaiset järjestöt, opiskelijat ja heidän toimintansa yhteen. Esimerkiksi kokoavien elinten (mm. edunvalvonnan johtoryhmä, opintoneuvosto ja neuvosto) toimintaa voitaisiin kehittää palvelemaan kaikkia yhteisön jäseniä.

Mielikuvat yhteenkuuluvuudesta ja aaltolaisuudesta rakentuvat pitkälti brändin kautta. On tärkeää luoda brändi, joka tukee näitä tavoitteita. Brändiä tulee samalla tarkastella sen erilaisista käyttötarpeista eri tilanteissa.

  1. AYY yhteiskunnallisena vaikuttajana

AYY:n yhteiskunnallista vaikuttavuutta on tärkeää kehittää tulevaisuudessa ja se rakentuu kahdesta tavoitteesta.

Ensimmäinen tavoite on vahvistaa AYY:n roolia kasvattajana; AYY:n tulisi kasvattaa opiskelijoita kiinnostuneiksi yhteiskunnallisista asioista ja antaa heille työkaluja toimia vaikuttajina yhteiskunnassa. Yhteiskunnasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kiinnostuneiden opiskelijoiden avulla AYY on, suoraan ja epäsuorasti, entistä vaikuttavampi.

Toinen tavoite on AYY:n vaikuttavuuden parantaminen niihin järjestöihin ja tahoihin, jotka ovat AYY:n kannalta oleellisia, mutta joita kohtaan suhteet voisivat olla parempia ja vaikuttavampia.

Esimerkki tällaisesta tahosta ovat Aalto-yliopiston alumnit, jotka ovat vaikuttavissa tehtävissä esimerkiksi elinkeinoelämässä tai politiikassa. Läheisimmillä alumnisuhteilla AYY voi saada oleellisia kontakteja ja tietoa ja täten parantaa omaa vaikuttavuuttaan.

Toisaalta asuntopolitiikka- ja kuntavaikuttaminen ovat kampuskehityksen kannalta oleellisia seuraavina vuosina. Myös hyvillä suhteilla korkeakoulutettujen työmarkkinajärjestö AKAVA:an voidaan vaikuttaa valmistuvien kannalta merkittävästi.

Mikko Latva-Käyrä
(etunimi.sukunimi@ayy.fi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *