AYY:n Kiinalaiset vieraat Espoossa

nuuksio_tsinghua

Taustaa: Kiinan parhaan yliopiston Tsinghuan ylioppilaskunta oli Suomessa AYY:n vieraana viikon 5.-12.8. Eri päiville AYY:n hallitus oli järjestänyt ohjelmaa liittyen suomalaiseen yhteiskuntaan, kulttuuriin ja Aalto-yliopistoon. AYY:n hallitus vieraili Pekingissä viime toukokuussa.

Maanantaina 8.8. kävimme Tsinghuan yliopiston ylioppilaskunnan jäsenten kanssa Espoon kaupungin vieraana. Alkupäivän kuuntelimme mielenkiintoisia luentoja ja keskustelimme kestävän kehityksen Espoosta, illemmalla tutustuimme suomalaiseen luontoon Nuuksion luontokeskus Haltiassa ja nuotioretkellä.

Espoo on kansainvälisen tutkimuksen mukaan ”most sustainable city in Europe”. (1) Aamulla kuulimme Espoon ympäristöjohtaja Tarja Södermanin esitelmän Espoon kestävästä kaupunkirakenteesta ja kaavoituksesta, missä korostuivat etenkin energiankäyttö ja alue-ekologiset yhteydet. Kun tulevaisuudessa Espooseen menee metro, muuttuu myös nykyisin yksityisautoiluun painottuva liikennejärjestelmä vielä hieman kestävämpään suuntaan. Kestävä kehitys tarkoittaa Espoolle ekologisen kestävyyden lisäksi myös taloudellista kehitystä, joka olikin toinen aiheemme päivän aikana. Espoon kansainvälisten asioiden koordinaattori ja aikanaan TKY:ssä työskennellyt Fanglan Tao esitelmöi meille mm. Espoon Innovation Gardenista ja Locate in Espoo –hankkeesta. Innovation Garden sisältää Espoon näkökulmasta myös opiskelijastartuptoiminnan, jota kaupunki mielellään tukee osana koko kunnan elinkeinoelämää. Locate in Espoo –ajatuksen mukaan Espoo puolestaan haluaa näyttäytyä kansainvälisesti porttina Euroopan markkinoille ja siten houkuttelevana sijaintina kansainvälisille yrityksille.

Tsinghua_opinmaki

Paikkana alkupäivän ohjelmalle toimi Espoon Suurpellossa sijaitseva hiljattain valmistunut ja käyttöön otettu kansainvälinen koulu, jonka yhteydessä toimii moderni ajoittain jopa henkilökunnaton kirjasto. Suurpellossa sijaintina yhdistyivät päivän teemat: toisaalta Espoon tavoite kehittyä kansainvälisenä yrityskeskittymänä, toisaalta tavoite ekologisesti kestävään kaupunkiin. Koulun on tarkoitus helpottaa kansainvälisten yritysten työntekijöiden elämää Espoossa ja tukee siten Locate in Espoo -hanketta. Koulu on voittanut International Association of Education Cities –palkinnon (2) ja huomasi että sen arkkitehtuuriin ja uudenlaisiin oppimisympäristöihin oli panostettu. Tekisi melkein itsekin mieli mennä viikoksi ala-asteelle kokeilemaan, millaista koulunkäynti on 2010-luvulla. Suurpelto sijaitsee Espoon keskuspuiston laidalla, jolloin vieressä sijaitsee myös alue-ekologisesti tärkeitä lähimetsiä. Vierailimme lopuksi aivan koulun vieressä sijaitsevassa päiväkodissa, jonka rakennus on passiivitalo. Kiinalaiset vieraamme tuntuivat erityisen kiinnostuneilta päiväkodin lapsista, vaikkakin kuuntelivat tarkasti myös Fanglanin selostusta talon teknisistä ratkaisuista. Ihmetystä herätti se, ettei talossa käytetty tuuletukseen ikkunaa, jota ei edes helposti saanut auki. Itse tunsin jonkinlaista ylpeyttä pohjoismaisesta kulttuurista,   kun vierekkäin päiväkodissa leikkivät leikkiautojen ajorataa rakentava tyttö ja nukketalolla leikkivä poika.

tsinghua_retkiruokaa

nuuksi_node

Loppupäivän vietimme Visit Espoon vieraana luontokeskus Haltiassa ja Nuuksion kansallispuiston  nuotiopaikalla. Suomalaisen metsän marjat ja jokamiehenoikeudet hämmästyttävät ulkomaisia vieraita kerta toisensa jälkeen ja niin oli tälläkin kerralla. Luonnossa retkeily ei Pekingissä asuville opiskelijoille ollut kovin tuttu harrastus, eikä siihen kiinalaisella opiskelurytmillä juuri riitä aikaakaan. Luontonäyttelyn ja metsäkävelyn jälkeen tuntuivat suomalaiset makkarat ja muut retkieväät maistuvan oikein hyvin. Ilkka ja Joona olivat ehtineet valmistaa meille täydellisen hiilloksen ja kattaa herkullisen ruokapöydän keskelle metsää. Luonnon stressiä lievittävät vaikutukset näkyivät selvästi: Nuuksio-retken jälkeen bussissa tsinghualaiset vaikuttivat erittäin rentoutuneilta ja innostuivat jopa lauleskelemaan. Monet kiinalaisista vieraistamme mainitsivatkin jälkikäteen suomalaiseen luontoon tutustumisen yhtenä Suomessa vierailun parhaista puolista.

  1. http://www.espoo.fi/en-US/City_of_Espoo/Decisionmaking/The_Espoo_Story/Sustainable_development
  2. http://www.edcities.org/en/espoo-lhospitalet-de-llobregat-and-saha-gu-win-the-educating-cities-award/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *