AYY lähtee ”Huominen ilman pelkoa”-kampanjan tukijaksi

Hallitus päätti aamukoulussaan 16.8, että AYY tukee antirasistista kansalaiskampanjaa ”Huominen ilman pelkoa”. Kampanjan tavoite on saada järjestäytynyt rasismi rikoslakiin ja näyttää, että emme pelkää erilaisuutta. Kampanja yrittää saada yli 100 kansanedustajaa allekirjoittamaan lakialoitteen. AYY kannustaa allekirjoittamaan vetoomuksen tällä sivulla: http://www.rasismirikoslakiin.fi/

YK:n rotusyrjinnän vastainen sopimus velvoittaa Suomea kieltämään rasismin ja selittää laittomiksi ja lain mukaan rangaistaviksi teoksi rotusyrjinnän edistämisen. Tällä hetkellä Suomen laki jättää vielä tulkinnanvaraa, eikä suoraan kieltää rasistisien järjestöjen toimintaa. Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio (ECRI) on jo antanut Suomelle suosituksia siitä, että meidän pitäisi kehittää ja soveltaa rasismin vastaisia lakeja paremmin.

Esimerkiksi vuonna 2007 ECRI sanoi näin: ”ECRI suosittaa, että Suomen viranomaiset tehostavat pyrkimyksiään voimassaolevien rasismin ja rotusyrjinnän vastaisten rikoslain säännösten täytäntöönpanon kehittämiseksi.” Vaikka rikoslakia muutettiin hieman vuonna 2011, ECRI:n seuraavassa raportissa vuonna 2013 lukee nämä suositukset: ”ECRI suosittaa, että Suomen viranomaiset varmistavat rikoslain rasismin ja rotusyrjinnän vastaisten säännösten tiukemman soveltamisen.

AYY haluaa korostaa, että kyse ei ole sananvapauden tai yhdistymisvapauden rajoittamisesta. Nämä vapaudet ovat edellytyksiä demokraattisessa yhteiskunnassa. Kuitenkin, niin kuin asiantuntijat ja Euroopan ihmisoikeustuomistuin ovat myös sanoneet, ilmaisu- ja kokoontumisvapaus ei oikeuta järjestäytynyttä rasismia. Rotusyrjinnän ja rasismin edistäminen tarkoittaa muiden ihmisoikeuksien rajoittamista.

Kampanja ehdottaa sekä rikoslakiin että yhdistyslakiin lisäyksiä, jotka kieltävät järjestöt, joiden tarkoitus on rasismin edistäminen. Lisäksi osallistuminen sellaisiin järjestöihin tehdään rangaistaviksi. Lisätietoa lakiehdotuksista löytyy kampanjan nettisivulla.

Tämä kampanja on kuitenkin vain yksi askel. On vielä paljon muutakin, mitä Suomessa voidaan tehdä rasismin vastustamiseksi.

AYY:n uudessa strategiassa lukee että yhteiskunnallinen vaikuttaminen on yksi meidän tärkeimmistä kehityskohteista tulevina vuosina. Kannan ottaminen järjestäytynyttä rasismia vastaan on siis uuden strategian mukaista.

Lisätietoa:
Kampanjan sivut: http://www.rasismirikoslakiin.fi/
ECRI:n raportit Suomesta: http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/ecri/Country-by-country/Finland/Finland_CBC_en.asp
YK:n rotusyrjinnän vastainen sopimus: http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1970/19700037
Nykyinen rikoslaki: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001
Nykyinen yhdistyslaki: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1989/19890503

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *