Työnhaun 1-0-1 vol 2.– Näin onnistut haastattelussa!

1. Erottuminen

Olet laittanut hakemuksen, ja haluat että se nousee työnantajan päässä esille. Usein työpaikkailmoituksissa on puhelinnumero henkilölle, jolta voi kysyä lisätietoja tarjotusta paikasta. Ole rohkeasti yhteydessä, mutta soita vain, mikäli sinulla on asiaa. Tällaisen puhelun tarkoituksena on kysyä kysymyksiä tarjotusta paikasta sekä antaa itsestäsi muistijälki rekrytoijalle, mutta voit tehdä sen väärällä tavalla antamalla itsestäsi huolimattoman vaikutelman, mikäli kysyt asioita, jotka lukevat selvästi jo työpaikkailmoituksessa.

2. Valmistautuminen

Onnistunut hakemus toi sinulle kutsun haastatteluun? Mainiota! Jatka tekemääsi hyvää vaikutelmaa valmistautumalla haastatteluun huolellisesti.

Tutustu tarkemmin organisaatioon. Pohdi, mitä haastattelussa mahdollisesti kysytään ja mieti vastauksiasi etukäteen. Älä kuitenkaan missään tapauksessa opettele vastauksiasi ulkoa, sillä harjoitellut vastaukset huomataan, ja ulkoa opettelu saa sinut vaikuttamaan epäaidoilta, mikä puolestaan kyseenalaistaa osaamistasi. Mieti etukäteen, mitä lisätietoja itse haluaisit organisaatiosta tai työtehtävästä, ja kysy ne haastattelun päätteeksi, mikäli nämä asiat eivät muutoin tule esille. Haastattelu on nimittäin myös sinun tilaisuutesi arvioida, haluatko todella päästä töihin juuri tähän organisaatioon ja juuri kyseiseen tehtävään.

Työhaastatteluiden klassikkokysymys on ”miksi juuri sinut pitäisi valita”. Valmistaudu vastaamaan tähän lyhyellä hissipuheella, jossa tiivistät oman osaamisesti, motivaatiosi ja persoonasi sopivuuden huomioiden juuri hakemasi paikka.

3. Haastattelu

Haastattelutilanteet ovat aina jännittäviä, mutta pyri olemaan rento, oma itsesi. Tämä ei tietysti tarkoita saapumista verkkareissa tai heittämään jalkoja pöydälle paikalle saavuttuasi. Usein kuulee pohdittavan, mitä työhaastatteluun kuuluu laittaa päälle. Tässä se tulee: siistit ja puhtaat vaatteet, ei sen kummempaa.

Omien muistiinpanovälineiden tuominen haastatteluun on todella ok. Käytä kuitenkin kynää ja paperia, älä esimerkiksi puhelinta tai pädiä, sillä mobiililaitteet häiritsevät taatusti keskittymistäsi. Muistathan laittaa puhelimesi muutenkin kokonaan äänettömälle ja pois näkyviltä.

Ota työ- ja opintotodistukset tai työnäyteportfolion mukaan haastatteluun, ja tarjoa niitä työnantajalle luettavaksi, vaikka jo haastattelun alussa. Huolehdi, että kaikki todistukset ja työnäytteet ovat oleellisuusjärjestyksessä ja siististi esillä, eivät rutussa ja erillisissä muovitaskuissa tai kirjekuorissa.

Kuuntele haastattelussa tarkasti, mitä kysytään, ja pyydä tarvittaessa tarkennusta. Varmasti jokainen on joskus ”jäätynyt” haastattelussa, joten jos näin käy, älä hermostu. Hengitä syvään, koeta rentoutua ja pyydä vaikkapa saada kuulla kysymys uudestaan.

Vastatessasi kannattaa olla rehellinen ja olla liioittelematta omaa osaamistaan. Älä myöskään koskaan parjaa edellisiä työnantajia, vaikka olisit lähtenyt pois ovet paukkuen. Mikäli sinulta kysytään, haetko samaan aikaan muita töitä, on tässäkin syytä olla rehellinen. Jos rekrytoija oikeasti näkee sinut kiinnostavana hakijana, saattaa tieto muista hauistasi laittaa vauhtia työnantajan päätöksentekoon.

4. Suosittelijat

Usein työnhakijoiden suosittelijoina on entisiä tai nykyisiä esihenkilöitä, mutta esimerkiksi työpaikkaa vaihtaessa on ymmärrettävää, mikäli ei halua kertoa pomolleen hakevansa uutta työtä. Esihenkilön ei välttämättä tarvitse olla suosittelijasi, vaan hän voi olla myös joku, joka on seurannut tekemistäsi vierestä ja osaa kertoa paikan kannalta relevantteja asioita – eli esimerkiksi työkaveri, yhteistyökumppani tai muu sidosryhmän edustaja. Lisäksi erilaisiin tehtäviin voi olla eri suosittelijoita. Olen kuullut työnhakijasta, joka haastattelun jälkeen pyysi haastattelijaa suosittelijakseen. Tätä en sentään suosittele, sillä suosittelijan tulisi olla henkilö, joka tuntee sinut ja osaamisesi oikeasti hyvin.

Muistathan pyytää luvan merkitä jokin henkilö suosittelijaksi, jotta he tietävät odottaa rekrytoijan mahdollista yhteydenottoa.

5. Soveltuvuuskokeet

Monissa paikoissa haastattelusta jatkoon valittujen hakijoiden soveltuvuus tehtävään halutaan selvittää vielä ennen valinnan tekemistä. Soveltuvuuskokeita ja henkilöarviointeja on monenlaisia, ja niiden sisällöt vaihtelevat pitkälti tehtävän sisällön mukaan. Soveltuvuuskokeiden oveluus piilee siinä, että niissä hakija harvoin onnistuu fuskaamaan. Huolella tehty testi kestää useita tunteja, mahdollisesti kokonaisen työpäivän verran, ja pitää usein sisällään niin yksilö- kuin ryhmätehtäviä sekä hakijan henkilökohtaisen haastattelun. Tästä syystä kokeeseen osallistuminen ja siitä saatu palaute antaa hakijalle työkaluja työstämiseen omien vahvuuksien kehittämiseen edelleen.

Soveltuvuuskokeesta ei kannata kieltäytyä, vaikka se jännittäisi, sillä osallistumatta jättäminen pudottaa sinut melko varmasti jatkosta. Mikäli sinut kutsutaan soveltuvuuskokeeseen, voit käytännössä valmistautua siihen samoin kuin haastatteluunkin, eli rentoutua, olla oma itsesi sekä miettiä omaa osaamistasi ja sitä, miten se tulisi parhaalla mahdollisella tavalla käyttöön hakemassasi paikassa.

6. Valinta

Kenenkään kannalta ei ole hyvä asia, että rekrytointiprosessi kestää viikko- tai kuukausitolkulla. Mikäli rekrytoiva taho ei ole kertonut prosessin aikataulusta, kannattaa siitä reippaasti kysyä jo haastattelun yhteydessä, jotta voit suunnitella omia työhakukuvioitasi eteenpäin.

Valintaa tehdessään rekrytoija etsii juuri omaan organisaatioonsa kokonaisuutena sopivinta henkilöä. Tällöin valintaan vaikuttaa osaamisen ja kokemuksen lisäksi myös sopiminen esimerkiksi tietyn tiimin jäseneksi. Muista siis, että vaikka et ollut soveltuvin johonkin organisaatioon, ei se tarkoita sitä, että et voisi olla paras valinta johonkin toiseen paikkaan.

Mikäli et tule valituksi, kannattaa ehdottomasti kysyä palautetta prosessista, jotta voit petrata esiintymistäsi ja suoriutumistasi taas seuraavaa rekrytointia varten.

Lopuksi

Työnhaku voi olla uuvuttavaa, jos aina tulee kielteisiä vastauksia. Älä luovu toivosta, vaan pysy positiivisena! Sinulle on paikka tuolla jossain – odotahan vain!

 

Mitä kirjoituksestani jäi puuttumaan? Jaa omat vinkkisi kommenteissa!

 

Johanna Pietiläinen

AYY:n hallinto- ja HR-päällikkö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *