Aalto-yliopiston ylioppilaskunta rakentaa Aaltoa sateessa ja paisteessa

Julkaistu HS mielipide 15.6. pienin muutoksin

Melua ja meininkiÀ ei nÀiltÀkÀÀn sivuilta ole puuttunut sen jÀlkeen, kun tammikuussa 2010 suomalaiseen yliopistokenttÀÀn ilmestyi uusi tulokas Helsingin kauppakorkeakoulun, Taideteollisen korkeakoulun ja Teknillisen korkeakoulun yhdistyessÀ Aalto-yliopistoksi. Syntynyt Aalto ponnistaa uuden itsenÀisyyden suoman vapauden, eri tieteen- ja taiteenalojen kohtaamisen sekÀ opetuksen ja tutkimuksen tiiviin yhteyden kautta maailmanluokan yliopistoksi seuraavan vuosikymmenen kuluessa. Sankariteoille siis riittÀÀ tilaa.

Aallon mukana syntyi myös Aalto-yliopiston ylioppilaskunta AYY. AYY on sitoutunut rakentamaan Aaltoa yhdessÀ yliopiston kanssa ja edustaa kaikkia Aallon opiskelijoita yliopistossa ja kansallisella tasolla. Vaikka eri alojen opiskelijoilla on omat hienot perinteensÀ, ovat teekkarit, kylterit ja taikkilaiset samalla kaikki yhtÀ lailla aaltoylioppilaita kukin omalla tavallaan. Kaikilla opiskelijoilla on tasavertaiset mahdollisuudet vaikuttaa ylioppilaskunnan toimintaan taustoistaan riippumatta.

AYY:n alkutaipaleen vastoinkÀymisiÀ ei silti ole syytÀ aliarvioida. Kulttuurien törmÀykset ovat olleet voimakkaita. LisÀksi vuodenvaihteessa toteutettu omaisuuden siirto pois julkishallinnolliselta ylioppilaskunnalta sÀÀtiölle, joka tukee vain osaa uuden ylioppilaskunnan jÀsenistÀ (HS 6.6.), aiheuttaa keskustelua. TÀmÀ kiista omaisuudesta on peritty AYY:n edeltÀjiltÀ, mutta AYY:n tehtÀvÀnÀ on nyt katsoa asia lÀpi ja toimia jÀsentensÀ edun mukaisesti.

Omaisuuskysymys on silti vain viipale, toki kivulias osa, AYY:n koko toimintaa. Muutoksen silmÀssÀ ensimmÀisen kevÀÀnsÀ aikana AYY on kuitenkin ehtinyt jo valmistella pÀÀkaupunkiseudun opiskelija-asuntokannan laajennusta Espooseen ja Helsinkiin sekÀ herÀtellyt opiskelijoiden yhteiskunnallista keskustelua ja rakentanut tiiviimpÀÀ yhteyttÀ opiskelijoiden ja henkilökunnan vÀlille. Aallossa opiskelijoita kuunnellaan ja kunnioitetaan ylintÀ johtoa myöten, ja monet huikeat aloitteet ja tempaukset ovat olleet lÀhtöisin nimenomaan opiskelijoilta. EsimerkkinÀ ponnisteluista talkoovoimin hankittu juna, jolla 80 opiskelijaa ja henkilökuntaan kuuluvaa suuntasivat Siperian halki kohti Shanghain maailmannÀyttelyÀ.

Aallossa on nÀhty myrkyn lisÀksi paljon hyvÀÀ meininkiÀ, ja haasteet lÀpikÀymÀllÀ AYY:lla on mainiot lÀhtökohdat kehittyÀ Suomen parhaiten rullaavaksi ja rohkeimmaksi ylioppilaskunnaksi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *