Hallituksen linja opintotuessa ei tue kansantalouden etua

Hufvudstadsbladet 17.9.2010

Mielipidekirjoitus

***

Hallituksen linja opintotuessa ei tue kansantalouden etua

Valtion budjettineuvottelut vuoden 2011 osalta kÀytiin hyvÀssÀ hengessÀ, tai nÀin asia ainakin uutisoitiin. Hallitus mainosti panostaneensa budjetissaan erityisesti vÀhÀvaraisiin vÀestöryhmiin, mutta valitettavasti opiskelijoiden nÀkökulmasta tuleva budjetti tÀstÀ huolimatta ei nÀytÀ valoisalta. Opintotukeen esitetty indeksikorotus jÀi toteutumatta ja samalla opintotuki jÀi ainoaksi toimeentuloa turvaavaksi etuudeksi, jota ei ole sidottu elinkustannustason kehitykseen. Opintotuesta ei enÀÀ voidakaan puhua toimeentuloa turvaavana etuutena, sillÀ vain harva opiskelija tulee opintotuella toimeen. Huomattavaa opintotuen uudistamisessa on lisÀksi se, ettÀ opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmÀn esitykset opintojen etenemistÀ koskevista tiukennuksista otettiin tÀysimÀÀrÀisinÀ kÀyttöön. NÀin ollen opiskelijalta siis vaaditaan entistÀ enemmÀn entistÀ pienemmillÀ resursseilla.

Aalto-yliopiston tavoitteena on nousta maailmanluokan yliopistoksi ja aivan yhtÀ varmaa on, ettÀ opiskelijat haluaisivat kerÀtÀ globaalisti arvostetun yliopiston opit talteen työelÀmÀÀ varten. Ei kuitenkaan ole mahdollista, ettÀ yksikÀÀn yliopisto nousisi huipulle ilman opintoihinsa sitoutuneita opiskelijoita. Opiskelija sen sijaan ei voi kÀyttÀÀ riittÀvÀsti resursseja opintoihin, mikÀli hÀnen toimeentulonsa ei sitÀ salli. MitÀ enemmÀn opiskelijat joutuvat kÀymÀÀn töissÀ, sitÀ epÀtodennÀköisempÀÀ on, ettÀ yliopistoissamme opiskelisi opintoihin pÀÀtoimisesti sitoutuneita opiskelijoita. Jatkuva huoli taloudellisesti toimeentulosta ei edesauta keskittymistÀ opintoihin, vaan ajaa opiskelijat töihin, jotka ainoastaan parhaassa tapauksessa tukevat omaa koulutusalaa.

Uuden yliopistolain myötĂ€ julkinen keskustelu on pyörinyt yliopistojen rahoituksen ympĂ€rillĂ€. Vaikka yliopiston resurssit olisivat rajattomat, ei niitĂ€ voida tĂ€ysimÀÀrĂ€isesti hyödyntÀÀ, mikĂ€li opiskelijoilla ei ole aikaa opiskella. Opintotuen indeksointi varmistaisi ettei opiskelijoiden toimeentulo vuodesta toiseen laskisi suhteellisesti kustannustason kohotessa ja mahdollistaisi keskittymisen vĂ€hintÀÀn osa-aikaiseen opiskeluun. TĂ€mĂ€nhetkinen opintotuen kehittĂ€minen ei johda toivottuihin lopputuloksiin sen enempÀÀ opiskelijoiden, hallituksen kuin yliopistonkaan nĂ€kökulmasta. Kaikille yhteinen tavoite on laadukkaan opiskelun mahdollistaminen. PelkillĂ€ opintotuen tiukennuksilla tĂ€mĂ€ ei ole mahdollista. Opintotuki on sidottava elinkustannusten kehitystĂ€ seuraavaan indeksiin, jotta yliopistomme kehittyisivĂ€t, opintoajat lyhenisivĂ€t ja opiskelijat voisivat tehdĂ€ heidĂ€n varsinaista työtÀÀn – opintoja.

Jussi Valtonen
Hallituksen puheenjohtaja
Aalto-yliopiston ylioppilaskunta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *