Taas se aika viikosta

Syksyn alussa hallitus hieman hienosÀÀti työnjakoaan koulutuspolitiikan osalta. Aiemmin rehtoraatin kokouksissa opiskelijoita edustanut Jussi vaihdettiin meikÀlÀiseen-  lÀhinnÀ siksi, ettÀ Aallon eri johtamispumppujen työt nivoutuvat aika lailla yhteen, ja on helpompi pitÀÀ paketti kasassa jos edustaja on sama kaikissa. Nyt minÀ siis osallistun sekÀ rehtoraatin ettÀ Aallon johtoryhmÀn työskentelyyn. Myös yliopisto vÀlppÀsi systeemeitÀÀn uusiksi.

SyksystĂ€ alkaen avainjohtajat (= President’s Management Team, “rehtoraatti”) ovat kokoontuneet kerran viikossa ns. työmaakokouksiin, joka toinen viikko akateemisten asioiden, joka toinen viikko tukipalveluasioiden tiimoilta, ja paikalla ovat rehtoreitten lisĂ€ksi em. toimintojen johtajat. Kerran kuussa kokoontuu sitten johtoryhmĂ€ (Aalto Executive Team), jossa ovat mukana kaikki edellĂ€ mainitut ja vielĂ€ jatko-opiskelijoiden ja henkilökunnan edustus siihen pÀÀlle. Ja minĂ€ siis notkun mukana kaikissa noissa meitĂ€ edustamassa. Joka torstai, Aallon ja opiskelijan asialla.

NiinpĂ€ siinĂ€ missĂ€ monella muulla hallituksen tyypeillĂ€ on joku cooli pumppu – Neuvosto, Aava, OPN… – vedettĂ€vĂ€nĂ€, istuu meikĂ€lĂ€inen kokoustamassa keski-ikĂ€isten ihmisten kanssa. Astetta kuivempi nakki? Ehei, ei todellakaan. Aallon johto on tĂ€ynnĂ€ jĂ€nniĂ€ tyyppejĂ€. Keskustelu on avointa, kriittistĂ€ ja rakentavaa, ja silti hyvin johdettua ja pÀÀmÀÀrĂ€tietoista. Kaiken lisĂ€ksi ne vielĂ€ kuuntelevat tĂ€llaista rĂ€kĂ€nokkaa, ja tarkkaan. Toki joskus jauhetaan mitĂ€ttömĂ€n tuntuisista asioista turhan yksityiskohtaisesti, ja joskus isokin asia saattaa saada aivan liian vĂ€hĂ€n huomioita. PÀÀpiirteissÀÀn pidĂ€n kuitenkin Aallon johdon kokoontumisia sangen toimivina. Erityisen hyvĂ€ juttu on valmius ja halu muuttaa kehnoksi koettuja kĂ€ytĂ€ntöjĂ€.

Oman roolini miellÀn tavallaan kaksoisagentiksi. VÀlitÀn Aallon johdolle opiskelijoiden nÀkökulmaa ja kuulumisia, ja vastaavasti tuon opiskelijoille Aallon johdon nÀkökulmaa ja kuulumisia. Asenne on aina rakentava, ja ongelmat pyritÀÀn ratkaisemaan yhdessÀ. Miten hyvin siinÀ onnistun, onkin sitten toinen juttu. Joka tapauksessa tÀllainen ihmisreititin on AYY:ssa koettu kovaksi jutuksi. Vastaavanlaista yhteistyötÀ tulisikin rakentaa myös muille yliopistomme organisaatioportaille (laitoksiin, koulutusohjelmiin, korkeakouluihin jne.).

Toisaalta hyvÀ kysymys on, mitÀ hyötyÀ tÀstÀ AYY:n nykyisestÀ toimintamallista on ollut? Olen konkreettisten tulosten ystÀvÀ, mutta turbulentissa muutostilanteessa vajaan vuoden jÀnteellÀ on vaikea suoraan osoittaa saavutuksia ja niiden syitÀ. Jotkin ansiot ovat kuitenkin kiistattomia. JohtoryhmÀ- ja rehtoraattiedustus on mahdollistanut isojen huolien (esim. it-migraatio, hÀtÀmajoitus, opintotuen uudistukset) noston ylimmÀn johdon tietoisuuteen, jolloin paine niihin puuttumiseen on kasvanut. Myös Aallon opetuksen mittaamiseen ovat esittÀmÀmme pointit vÀlittymÀssÀ melko suoraan. Toisaalta edustus ylimmissÀ pumpuissa lienee osaltaan vaikuttanut siihen, ettÀ nyt opiskelijoita pyydetÀÀn lÀhtökohtaisesti miltei kaikkiin mahdollisiin työryhmiin ilman ettÀ sitÀ tarvitsee erikseen vaatia. Noissa ryhmissÀ sukelletaan sitten syvemmÀlle substanssiin ja tehdÀÀn opiskelijan arjesta parempaa.

YlipÀÀnsÀ sanoisin, ettÀ johtoryhmÀedustus yhdistettynÀ yliopiston ja koulun keskeisten tyyppien henkilökohtaisiin tapaamisiin takaa sen, ettÀ saamme viestimme aika hyvin lÀpi. MikÀ se viesti sitten on? SiitÀ kuulisin mieluusti lisÀÀ juuri sinulta. Millaisia terveisiÀ sinÀ lÀhettÀisit Aallon johdolle?

Syysterkuin,

Atte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *