Edarin iltakoulu 1.3.

Edustajiston vuoden toista kokousta pohjustava iltakoulu pidettiin Aalto Venture Garagella tiistaina 1.3. Kokoushan pidetÀÀn vasta 16.3., mutta tenttiviikon takia iltakoulu pidettiin jo nyt. Paikalla oli tÀllÀkin kertaa vain kourallinen edaattoreita hallituslaisten, allekirjoittaneen ja varapuhis Jannen seurana.

Iltakoulun aiheet noudattelivat ensi kokouksen suunniteltua asialistaa, jolta löytyvÀt mm. vaalijÀrjestys, sÀÀntömuutokset, kansainvÀlisyyden linjapaperi, nauhaohjesÀÀntö, Ainon pÀÀtoimittajan valinta ja strategiaprosessin starttailu. LisÀksi kuultiin hallituksen yleisiÀ kuulumisia.

AYY:n nÀkemyksiÀ Aallon kansainvÀlistymiseen linjaavan KV-linjapaperin luonnos on jo ennen iltakoulua kiertÀnyt AYY:n erityisasemayhdistyksiÀ ja löytyy nyt tÀÀltÀ blogistakin. YhdistyksiltÀ ei ollut noussut suuria muutospaineita, mutta tutkarikomitea oli kuulemma keskustellut paperista ahkerasti. Iltakoulussa eniten puhututti suomen- ja ruotsinkielisen perusopetuksen turvaaminen, ja mitÀ sillÀ tarkalleen tarkoitetaan. Nyt linjassa rajataan vaatimus kanditutkintoon, mutta turvaamisen tÀsmÀllisempÀÀ mÀÀrittelyÀ ei linjasta löydy.

VaalijĂ€rjestyksessĂ€ on edustajiston mailikeskustelussa noussut etukĂ€teen suurimmaksi kysymykseksi kĂ€ytettĂ€vĂ€ vaalitapa: sÀÀntötoimikunnan luonnos esittÀÀ nykyisen vaalitavan (D’Hondt) vaihtamista samankaltaiseen, mutta pienempiĂ€ vaaliliittoja buustaavaan Sainte-LaguĂ«en. D’Hondtin eduksi esitettiin yleinen tunnettavuus (esimerkiksi eduskuntavaalit), sekĂ€ se, ettĂ€ teoriassa Sainte-LaguĂ« mahdollistaa kikkailun vaaliliittojen pilkkomisella – tosin silloin on tarpeen koordinoida jĂ€senistön suuren osan ÀÀnestĂ€mistĂ€ tarkkaan.

Vaalitavan vaihtumisen lisÀksi vaalijÀrjestyksessÀ esitetÀÀn mm. sÀhköisen ÀÀnestyksen ja poissaolevana ehdokkaana olemisen mahdollistamista sekÀ vaalivilpin ja seurausten tarkempaa mÀÀrittelyÀ. Iltakoulussa pohdittiin myös Jukka Liukkosen ehdottamaa vaalirahoituksen ilmoitusvelvollisuutta. Onko aiheutunut byrokratia saavutetun avoimuuden vÀÀrti? VaalijÀrjestyksestÀ pÀÀttÀminen on nÀillÀ nÀkymin ensi kokouksen kiintoisimpia pÀÀtöksiÀ, ja kohdassa nÀhtÀneen monta muutosesitystÀ. Asian esittelijöiltÀ toivon hyvÀÀ alustusta, jotta edustajisto on kÀrryillÀ siitÀ mitÀ pÀÀttÀÀ.

Viime vuonna pÀÀtetyt AYY:n vÀrit ovat vihdoin etenemÀssÀ vuosijuhlijoiden rintapieluksiin, kun nauhaohjesÀÀntö tulee pÀÀtettÀvÀksi. OhjesÀÀnnöstÀ on tulossa varsin lyhyt ja ytimekÀs; siinÀ todetaan nauhan malli, kÀyttöoikeudet ja kÀyttösÀÀnnöt. Esimerkiksi mahdolliset muut krumeluurit mÀÀritellÀÀn sitten jossain toisessa ohjeessa. Huomautin ohjesÀÀntöluonnoksen hienoisesta seksismistÀ, ja saas nÀhdÀ esittÀÀkö hallitus sukupuolineutraalia oikeutta solmia nauha ruusukkeeksi.

AYY:n strategian luomiseen tÀhtÀÀvÀ prosessi on tarkoitus aloittaa seuraavassa kokouksessa. Aihe ei vielÀ aiheuttanut suuria intohimoja. LÀhinnÀ todettiin, ettÀ avoin, sosiaalista mediaa hyödyntÀvÀ ote on ihan must, jotta strategiasta tulee uskottava ja se pÀÀtyy joskus kÀyttöön.

Aino saa uuden pÀÀtoimittajan nykyisen Anna Munsterhjelmin siirtyessÀ uusiin haasteisiin. Valinta on edessÀ vasta myöhemmin kevÀÀllÀ, mutta sen suuntaviivat mÀÀritellÀÀn nyt. Hallitus on esittÀmÀssÀ työryhmÀn perustamista, ja iltakoulussa keskusteltiin työryhmÀn kokoonpanosta, tehtÀvÀstÀ ja valinnasta. Olennaisimmat kysymykset liittynevÀt työryhmÀn mandaattiin; haluaako edustajisto mÀÀrittÀÀ valintakriteerit itse, ja jÀÀkö työryhmÀlle oikeus esittÀÀ vain yhtÀ ehdokasta. PÀÀtoimittajan valinta on joka tapauksessa kevÀÀn mielenkiintoisimpa pÀÀtöksiÀ. Anna on tiimeineen nostanut Ainon tyhjÀstÀ opiskelijalehtien kÀrkeen, ja on kiinnostavaa nÀhdÀ kuinka paljon ja millaisia hakijoita tÀmÀ innostaa.

Hallituksen yleisinÀ kuulumisina puhis Saara ilmoitti mm. ettÀ vuoden 2011 hallitusohjelma tulee kokouksessa edustajiston tietoon. Itse ohjelman on ensisijaisesti hallituksen oman toiminnan seurannan työkalu, ja sÀÀnnölliseen edustajistolle tiedotukseen onkin luvassa jokin hieno uusi visualisointi.

EttÀ tÀmmöistÀ tÀllÀ kertaa. Kun vÀkeÀ on vÀhÀn, saa yksittÀinen edaattori halutessaan aika hiton hyvin ajatuksiaan lÀpi. Syksyn vaaleissa kannattaakin kuunnella miten ehdokkaat lupaavat duuninsa tehdÀ. Iltakoulujen jÀrjestÀminen on muuten  jaettu edarin puheenjohtajiston kesken vuoroittain, ja tÀmÀnkertaisesta setistÀ kiitos kuuluukin Jannelle.

Edustajiston kokous II/2011 pidetÀÀn siis KY-talolla 16.3. klo 17:00 alkaen.

Terkuin,

Atte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *