Unelmista totta?

Kampuskeskustelu velloo. Otaniemi vai ei? Keskustassa, miten? Ei sentÀÀn ainakaan Tuusulaan?

PelkkĂ€ paikan ympĂ€rillĂ€ junnaaminen on kyllĂ€styttĂ€vÀÀ. AYY ottikin aiemmin tĂ€nĂ€ kevÀÀnĂ€ kantaa keskustelun fokukseen otsikolla “Aallon kampus on muutakin kuin sijainti”.

MitÀ sinun mielestÀsi maailman parhaalta kampukselta pitÀisi löytyÀ? Villitkin ideat voivat kÀydÀ toteen. HeitÀ vaikka kommentteihin! TÀllÀ hetkellÀ kÀynnissÀ on neljÀ hieman eri nÀkövinkkeleistÀ pohtivaa kampustyöryhmÀÀ, joista kussakin on myös monipuolinen opiskelijaedustus. LisÀksi kukin korkeakoulu keskustelee omista tarpeistaan, ideoistaan ja unelmistaan tahoillaan.

MitÀ sosiaalista tai vapaa-ajan toimintaa haluaisit kampuksella harrastaa? MinkÀlaisia oppimistiloja tarvitsemme nykypÀivÀnÀ ja tulevaisuudessa? Miten voimme hyödyntÀÀ olemassaolevia tutkimustiloja, labroja, studioita, kirjastoja parhaalla mahdollisella tavalla? Miten kampus kommunikoi muun yhteiskunnan kanssa?

TyöryhmissÀ on ollut mainio meininki: on selvÀÀ ettÀ kaikki yliopistoyhteisön jÀsenet haluavat luoda uutta ja rakentaa kampuksesta kestÀvÀn, viihtyisÀn ja ennen kaikkea tarkoituksenmukaisen.

Taideteollisen korkeakoulun dekaani Helena kirjoittaa Aallon visioblogissa nĂ€in: “Tarkoituksenmukaiset tilat eivĂ€t ole riippuvaisia maantieteellisestĂ€ sijainnista. Kaupunkien rajat eivĂ€t saisi olla esteenĂ€ – eivĂ€tkĂ€ ehkĂ€ kauaa olekaan, jos metropoli oikeasti syntyy. Metropoliin voisi nousta myös uudenlainen yliopistokaupunki.”

***

Tietysti sijainti on olennainen. Itsekin olen viettÀnyt pitkiÀ iltoja sitÀ pohtien. Ja juuri tÀstÀ uudenlaisesta yliopistokaupungista minÀkin unelmoin.

Aalto on mielettömÀn hieno juttu. NykyisellÀÀn siitÀ ei kuitenkaan oteta kaikkea iloa irti. Niille, jotka yrittÀvÀt, kulkuyhteydet ja paikoin myös asenneilmapiiri muodostavat tarpeettomasti harmia. Niiden, jotka eivÀt yritÀ, annetaan rauhassa pitÀÀ ennakkoluulonsa ja epÀilyksensÀ. Ja nÀiden kahden esimerkin vÀliin mahtuu sata muuta.

Toki Helsinki on ihana. Kaupunginjohtaja Pajusen hienoa ehdotusta tarjota Aallolle tiloja Töölönlahdelta ei kannata ohittaa noin vain. Voisi olla upeaa, pystyttÀÀ sinne jonkinlainen Aallon nĂ€yteikkuna. Se voisi pitÀÀ sisĂ€llÀÀn esimerkiksi yhteisiĂ€ opiskelu- ja oleskelutiloja, galleriatilaa, miksei joidenkin maisteriohjelmien opetustakin…

Mutta niin on Otaniemikin ihana. Ja entistÀ ihanampi siitÀ vielÀ tulee, se on varma. TÀnne tarvitaan sÀpinÀÀ, puistoja, lainapyöriÀ, baareja, kahviloita, kauppoja, asuntoja ja metro. En onneksi ole yksin ajatukseni kanssa, sillÀ oikeastaan kaikilla alueen toimijoilla on sama tavoite. Siksi on kummallisen konservatiivista puhua OtaniemestÀ korpena, jossa iltaisin kokoonnutaan koeydinreaktorin ÀÀrelle lÀmmittelemÀÀn. Maailma muuttuu! Otaniemi on, Aalto-yliopiston kampus tehdÀÀn.

Minulle ei ole selvinnyt, miten koko TaiKin sijoittaminen Töölönlahdelle tekisi Aallosta juurikaan nykyistÀ yhtenÀisemmÀn ja muista kuin oman koulun opiskelijoista nykyistÀ helpommin lÀhestyttÀvÀmpiÀ. NÀistÀ asioista minÀ kannan huolta. Oli kampuksia yksi tai useampi, haluan ettÀ jokainen niistÀ tuntuu kaikkien aaltolaisten yhteiseltÀ. ErillisistÀ linnakkeista on pÀÀstÀvÀ eroon.

MinÀ haluan rohkean, uutta luovan Aalto-yliopiston. Siksi meidÀn pitÀisi uskaltaa seikkailla ja sekoittaa vÀhÀn pakkaa.

***

KÀvÀisin alkuviikosta Tukholmassa tutustumassa erityisesti Konstfackin eli paikallisen taideyliopiston uusiin tiloihin. Konstfack muutti vuonna 2004 keskustasta vartin metromatkan pÀÀhÀn Telefonplanille. PÀÀtös kismitti kuulemma hetken aikaa, mutta uudet tilat osoittautuivat niin mahtaviksi, ettÀ harmistus muuttui tuota pikaa ihastukseksi. Nyt alueella on kÀynnissÀ laajamittainen kehitysprojekti, uusia palveluita hiipii paikalle, uusia asuntoja nousee, ja koko paikka on sÀhÀköitymÀssÀ. SiinÀ yksi menestystarina, muunkinlaisia toki varmasti löytyy. Kirjoittelen reissusta enemmÀn lÀhiaikoina.

***

Aalto-yliopiston hallitus pÀÀttÀÀ kampuksesta kesÀkuussa. JÀnnitystÀ siis piisaa vielÀ hetken aikaa. Onko sulla joku mielipide asiaan?

-saara

P.S. Riippumatta siitÀ, mihin kampus lopulta asettuu, nykyopiskelijan arkeenhan pÀÀtös ei vielÀ huimasti vaikuta. TehdÀÀn kuitenkin tuleville jotain ihan parasta ja nautiskellaan tÀysin siemauksin pienistÀ uudistuksista, joita mekin pÀÀsemme nÀkemÀÀn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *