Jakamisen vaikeudesta

Jotenkin voisi kuvitella, ettÀ rahan jakaminen on helppoa. Onhan antamisen ilo kuitenkin moninkertainen verrattuna saamiseen. Kuitenkin ylioppilaskunnan stipendien jakaminen on kaikkea muuta kuin helppoa. Hauskaa se kuitenkin on!

Perustamisvuotenaan AYY ei vielÀ ehtinyt jakaa stipendejÀ, kun sÀÀntöjÀ vasta kirjoitettiin. Stipendien jakamiseen liittyvÀt viimeiset pÀÀtökset ennen itse jakoprosessia saatiinkin tehdyksi vasta loppukevÀÀstÀ tÀnÀ vuonna. Nyt sÀÀnnöt ovat kuitenkin valmiit ja AYY:n stipendien ensimmÀinen hakuaika on alkanut.

Miksi stipendien jakaminen sitten on niin vaikeaa? Hakijathan olisi helppo laittaa jĂ€rjestykseen opintomenestyksensĂ€ perusteella, niin kuin niin monissa muissa stipendeissĂ€ tehdÀÀn. AYY pÀÀtti kuitenkin jakaa stipendejĂ€ painottaen erityisesti yhteisöllistĂ€ toimintaa – kasvamista osaksi hienoa ja monimuotoista Aaltolaisten verkostoa. NĂ€in ollen hakijoiden arviointia ei voitu ulkoistaa koulun opettajien tehtĂ€vĂ€ksi, sillĂ€ ainoastaan yhteisö itse tietÀÀ, mikĂ€ siinĂ€ on arvokasta.

Kaikista vaikeinta stipendejĂ€ jakaessa onkin alkaa erottelemaan aktiivisia toimijoita toisistaan. SitĂ€ kun mielellÀÀn antaisi stipendin ihan kaikille AYY-aktiiveille, erityisaseman yhdistysten toimijoille ja kaikille muillekin, jotka ovat olleet rakentamassa Aalto- ja AYY-kulttuuria. TĂ€hĂ€n rahalliset resurssit eivĂ€t kuitenkaan riitĂ€, joten pisteytys on pakko toteuttaa jollain tavalla. Nyt viime syksyn ja kevÀÀn aikana rakennettu ”Yhteisötoiminnan pisteytyksen ohjeisto” pÀÀsee ensimmĂ€istĂ€ kertaa testiin, jolloin nĂ€hdÀÀn, kohteleeko se eri tavoin ansioituneita aaltolaisia oikein.

Vaikka yhteisötoiminta onkin AYY:n stipendien painopiste, ei opintojakaan ole unohdettu. Ne kun kuuluvat varsin olennaisena osana opiskelijaelÀmÀÀn. AYY:n kolmesta stipendityypistÀ vaihto- ja opintostipendien myöntÀmisperusteet ottavatkin huomioon myös opintomenestyksen. Kaikista eniten AYY haluaakin antaa tunnustusta niille, jotka ovat onnistuneet menestyksekkÀÀsti yhdistÀmÀÀn sekÀ opinnot ettÀ opiskelijaelÀmÀn muut puolet.

TÀnÀ vuonna AYY jakaa siis ensimmÀiset stipendinsÀ. Yhteisö- ja opintostipendejÀ jaetaan molempia 20 kappaletta, vaihtostipendejÀ puolestaan kahteen otteeseen niin kauan, kuin rahaa riittÀÀ. HeitÀ siis vaatimattomuus romukoppaan ja kerro rohkeasti, kuinka hyvin juuri sinÀ olet menestynyt opinnoissasi. EntÀ kuinka hienoja juttuja olet tÀmÀn yhteisön eteen tehnyt? Haku on kÀynnissÀ nyt ja pÀÀttyy 31. heinÀkuuta.

KesÀisin terveisin
Antti Karkola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *