AYY:n yrityssuhteiden eeppinen linja

 

Viime viikon torstaina 29.3. Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto hyvÀksyi AYY:n yrityssuhteille eettisen linjan. Idea tÀllaisen eettisen linjan tekemiseen kumpusi vuoden 2011 syksyllÀ koetusta NesteOil-tapauksesta, jonka jÀljiltÀ herÀsi kysymys AYY:n yhteistyökumppaneista: miten tulevaisuudessa yhteistyökumppanit voitaisiin valita siten, ettÀ sopimuksia ei koettaisi loukkaaviksi ja ylioppilaskunnasta vieraannuttaviksi? Linjan tarkoitus on antaa yrityssuhdesektorille selkeÀt valintakriteerit ns. hyvistÀ, AYY:n nÀköisistÀ yhteistyökumppaneista.

Linjaa valmisteltiin koko alkuvuosi. Edustajiston kanssa asiasta keskusteltiin iltakoulussa, sÀhköpostilistalla ja facebookissa. LisÀksi lÀpinÀkyvyyden ja linjan kattavuuden takaamiseksi ehdotus oli kommentoitavana erityisasemayhdistyksillÀ, jotka edustavat suurinta osaa AYY:n jÀsenistöstÀ. Harmikseni en saanut kunnon kommentteja erityiasemayhdistyksiltÀ. Toisaalta kyseinen linja ei suoraan vaikuta heidÀn toimintaansa.  Puolestaan edustajiston sÀhköpostilistalla keskustelu oli positiivisen vilkasta, vaikka lopputulemana ainoa kunnolla esiin noussut huoli oli kiellettÀvien pÀÀtoimialojen listaus ja se, miten ase mÀÀritellÀÀn.

KielletyissĂ€ pÀÀtoimialoissa oli listattuna aseteollisuus. Wikipedian perusteella katsottu aseen mÀÀrityksen pohjalta sain muutaman huolestuneen viestin, jossa tiedusteltiin, ovatko Fiskars, J.Martiini, Roselli, Mora, GrĂ€nsfors ja Hackmann “kiellettyjen” yritysten listalla, koska ne valmistavat lyömĂ€aseita tai terĂ€aseita. Oma lisĂ€kysymykseni on, entĂ€s astalot? Onko Tiivi vastuusta siitĂ€, ettĂ€ heidĂ€n rikkoutuneesta ikkunasta irrotetulla lasinpalalla vahingoitetaan toista ihmistĂ€? Ei, koska kyseinen tuote ei ole kehitetty toisen ihmisen vahingoittamiseksi. Onko Fiskars valmistanut kirveensĂ€ tai Mora puukkonsa sitĂ€ varten, ettĂ€ sillĂ€ voisi parhaiten vahingoittaa toista ihmistĂ€? Minun mielestĂ€ni ei, mutta konekivÀÀri on varmasti suunniteltu kyseistĂ€ kĂ€yttötarkoitusta varten ja se joka vĂ€ittÀÀ, ettĂ€ konekivÀÀri on valmistettu johonkin muuhun kĂ€yttötarkoitukseen, voi ihan rauhassa olla trollaamatta 🙂 YmmĂ€rrĂ€n kyllĂ€, ettĂ€ linja tĂ€ytyy saada aukottomaksi ja “vedenpitĂ€vĂ€ksi”, eikĂ€ tulkinnalle saa jĂ€ttÀÀ tilaa.

Edustajiston enemmistön pÀÀtöksellÀ aseteollisuus kuitenkin poistettiin kiellettyjen pÀÀtoimialojen listasta. Itse hieman yllÀtyin edustajiston pÀÀtöksestÀ, sillÀ todellisuudessa  aseteollisuuden listaaminen kiellettyihin pÀÀtoimialoihin olisi tarkoittanut, ettÀ mahdollinen yhteistyö esimerkiksi Sakon kanssa pÀÀtettÀisiin edustajistossa. TÀllÀ kertaa edustajisto pÀÀtti rajoittaa omaa pÀÀtösvaltaansa ja antoi pÀÀtösvastuun kokonaan yrityssuhdesektorille.

Linja on nyt hyvĂ€ksytty ja lyöty pöytÀÀn, muutamasta eriĂ€vĂ€stĂ€ mielipiteestĂ€ huolimatta. Työ minun osaltani linjapaperin parissa on tehty ja voin seuraavaksi keskittyĂ€ etsimÀÀn AYY:lle yhteistyökumppaniksi korruptoitumatonta venĂ€lĂ€istĂ€ aseteollisuuden yritystĂ€ 😉

 

Jani Kalasniemi, yrityssuhteet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *