Opintotuen uudet tuulet

Helsingin Sanomat uutisoi toissapÀivÀnÀ (14.8.) opintotuesta. Suomen Ylioppilaskuntien liitto SYL löi pöytÀÀn aivan uudenlaisen avauksen: opintolainaa ottavat saisivat ahkerasti opiskellessaan (45 op lukuvuodessa) 20% ottamastaan lainapÀÀomasta ikÀÀn kuin palkkiona. Opintolainaa voi nostaa 2 700 euroa lukuvuodessa, joten bonusta voisi saada 540 euroa. Kustannusneutraalin SYL:n ehdotuksesta tekee se, ettÀ raha lainapÀÀoman lahjoittamiseen otettaisiin nyt toimimattomasta ja epÀselvÀstÀ opintolainan verovÀhennyskelpoisuudesta. Ehdotuksen toteutuessa rahat siirtyisivÀt paperilta kovana rahana opiskeluajalle, jolloin tarve lisÀrahalle on suurin.

 

Ehdotuksen taustalla on opintotuen uudistus, jÀlleen kerran. Maan hallitus pÀÀtti viime kevÀÀnÀ, ettÀ opintotuen rakennetta tÀytyy uudistaa ja perusti työryhmÀn aihetta kÀsittelemÀÀn. TyöryhmÀssÀ on SYL:n ja muiden opiskelijajÀrjestöjen lisÀksi jÀsen jokaisesta hallituspuolueesta sekÀ kasa virkamiehiÀ.

 

LÀhinnÀ tÀstÀ kaikesta herÀÀ kysymys: Miksi opintotukea uudistetaan taas? Viimeisin uudistusten sarja opintotukeen kohdennettiin viime syksynÀ, eikÀ niiden vaikutuksia ole vielÀ ehditty edes nÀkemÀÀn saati sitten tarkastelemaan. TyöryhmÀn toimintaraami on erittÀin tiukka. Sen on kyettÀvÀ esittÀmÀÀn vuoden loppuun mennessÀ konkreettisia uudistuksia, joilla opiskelijat saadaan valmistumaan nopeammin ja kÀyttÀmÀÀn opintotukea tehokkaammin. TehtÀvÀnannossa on iso koukku: Kaikki tÀmÀ on saatava aikaan nostamatta opintolainasta valtiolle aiheutuvia kustannuksia.

 

SYL on työryhmĂ€ssĂ€ tiukassa paikassa.   ”Opiskelijat vain laiskottelevat valtion rahoilla” ja ”silloin kun minĂ€ olin nuori
” -lausahdukset toistuvat julkisessa keskustelussa, hallituspuolueet ovat aiheesta erimielisiĂ€ ja taloudellinen tilanne on mitĂ€ on. On turha kuvitella, ettĂ€ työryhmĂ€ saisi aikaan tuloksen, joka muuttaisi opintotuen Ă€kkiĂ€ auvoiseksi ja poistaisi kaikki epĂ€kohdat – ennemminkin mielessĂ€ vĂ€ijyy pĂ€invastainen pelko tuen pienenemisestĂ€ ja ehtojen kiristĂ€misestĂ€. NĂ€istĂ€ syistĂ€ SYL:n ehdotus on mielestĂ€ni erinomainen pÀÀnavaus.

 

SYL:n ehdotuksen myötÀ nykyÀÀn valmistumisen jÀlkeen verovÀhennyksinÀ saatavat rahat siirtyisivÀt siihen elÀmÀnvaiheeseen, jossa jokaisella lisÀkympillÀ on suora vaikutus kuukauden ruokavalioon. Koska kyseessÀ on vain tulojen siirto, ei niiden lisÀÀminen, ei muutos olisi keneltÀkÀÀn pois. Uudistus myös vÀhentÀisi epÀvarmuutta opintojen ja toimeentulon suunnittelussa, kun nopeasta opiskelusta palkittaisiin rahallisesti. On tosin epÀselvÀÀ, lisÀisikö uudistus sinÀllÀÀn lainan ottajien mÀÀrÀÀ: se ei poistaisi epÀvarmuutta ja pelkoa lainan takaisinmaksukyvystÀ, mikÀ tÀllÀ hetkellÀ on yksi suurimmista syistÀ lainan ottamatta jÀttÀmiseen.

 

LisÀksi SYL:n ehdotus on myös työryhmÀn ensimmÀinen konkreettinen suuremman luokan uudistusehdotus. Ja kuten kaikki tietÀvÀt, valmistelu on valtaa. Kun pöydÀllÀ on SYL:n ehdotus, siitÀ myös keskustellaan. Peli on siis avattu. Katsotaan mitÀ tapahtuu.

 

Kati Penttinen

Hallituksen jÀsen, sosiaalipolitiikka

AYY

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *