Millainen on sinun Ainosi tulevaisuus?

Uusien asioiden luominen on aina hankalaa ja olemassa olevien asioiden muuttaminen on yleensÀ vielÀ haastavampaa. AYY:n Aino-niminen ylioppilaslehti perustettiin syksyllÀ 2009 jo ennen ylioppilaskunnan varsinaisen toimikauden alkua. LehdellÀ on ollut kolme pÀÀtoimittajaa (Anna Munsterhjelm, Johanna Mitjonen (vt.) ja Vappu Kaarenoja), jotka kaikki ovat tehneet Ainosta omannÀköisensÀ. Vuoden 2012 kevÀÀllÀ Ainon toimitus siirtyi kokonaisuudessaan uusiin tehtÀviin, jolloin kÀynnistettiin medioiden tulevaisuuden suunnitteluprosessi taloudensopeuttamissuunnittelun luoman budjetin leikkauspaineen johdosta. Aino onkin ollut tauolla kevÀÀstÀ saakka ja vÀlillÀ ehdoteltiin jopa Ainon lakkauttamista. Edustajisto pÀÀtti kuitenkin kokouksessaan 6.9.2012, ettÀ ylioppilaslehti Aino sÀilyy. Lehtiasia palaa edustajiston pöydÀlle siis vielÀ tÀmÀn syksyn aikana, ja asian valmistelua varten edustajisto antoi seuraavat ohjeet:

  • Ylioppilaskunnalla on lehti, jolla on pÀÀtoimittaja ja vapaaehtoispohjainen toimitus.
  • Lehti on riippumaton media, joka kertoo opiskelijoita ja etenkin aaltolaisia koskettavista asioista, luo yhteisöllisyyttĂ€, herĂ€ttÀÀ keskustelua ja kirjoittaa myös ylioppilaskunnan toiminnasta.
  • Lehden kustannukset ovat huomattavasti nykyistĂ€ alhaisemmat.

 

Ainon tulevaisuutta pohtimaan on nyt perustettu toimikunta, jonka tehtÀvÀnÀ on yrittÀÀ löytÀÀ vastauksia tai ainakin antaa ideoita, miten yllÀ olevien ohjeiden mukaista ylioppilaslehteÀ voitaisiin tehdÀ. TehtÀvÀ ei ole helppo. Miten tehdÀ jo ennestÀÀn laadukkaasta lehdestÀ vielÀkin parempi ja opiskelijoita puhuttelevampi, ja tehdÀ se vielÀ huomattavasti nykyistÀ alhaisemmilla kustannuksilla?

 

Toimikunnan pohdinnan mukaan yksi ratkaisu voisi olla se, ettÀ lehdelle rekryttÀisiin kuukausipalkalla puolipÀivÀinen pÀÀtoimittaja. LisÀksi lehdelle valittaisiin vuodeksi kerrallaan toimituskunta. TÀmÀ noin kymmenhenkinen porukka voisi ideoida lehden sisÀllön yhdessÀ pÀÀtoimittajan kanssa ja olla osaltaan vastuussa, ettÀ jutut valmistuvat. He voisivat itse kirjoittaa, valokuvata, kuvittaa tai halutessaan vain kommentoida ja oikolukea muiden juttuja. LisÀksi lehdellÀ olisi palkattu AD, joka viime kÀdessÀ vastaisi lehden ulkoasusta. TÀllainen malli sÀÀstÀisi kustannuksia verrattuna nykyiseen ja samalla aaltolaisia osallistettaisiin lehden tekemiseen nykyistÀ enemmÀn. MiltÀs tÀllainen visio kuulostaisi sinun korvissasi? Olisiko joku toinen ratkaisu tai kombo, joka voisi toimia paremmin?

 

Lehden pÀÀtarkoituksesta ja -tehtÀvÀstÀ mÀÀrÀtÀÀn lehden linjapaperissa. Lopulta lehden konseptista pÀÀttÀÀ kulloinenkin pÀÀtoimittaja, joka voi lehden linjapaperin puitteissa tehdÀ lehdestÀ juuri sellaisen kuin hÀn itse haluaa. Kun nyt mietitÀÀn Ainon tulevaisuutta, on myös linjapaperia mahdollista tarvittaessa muuttaa. Olemassa oleva linjapaperi löytyy tÀÀltÀ. Vastaako tÀmÀ aanelonen sinun mielikuvaasi Ainosta? PitÀisikö jotain muuttaa?

 

PÀÀtoimittajan rekrytoiminen kuuluu edustajiston toimivaltaan. MikÀli edustajisto on tyytyvÀinen heille tÀnÀ vuonna esitettyihin linjapaperimuutoksiin ja konseptiin, voitaisiin uuden pÀÀtoimittajan etsiminen aloittaa marraskuussa, jolloin uusi pÀÀtoimittaja valittaisiin heti edustajiston ensi vuoden ensimmÀisessÀ kokouksessa tammikuussa.

 

Millainen on sinun Ainosi tulevaisuus? HyvÀ mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuden Ainoon on nyt. Voit jÀttÀÀ kommenttisi tÀmÀn tekstin yhteyteen tai lÀhettÀÀ ne sÀhköpostitse osoitteeseen tiedottaja@ayy.fi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *