Kenelle antaisit rahasi?

Ensi viikolla pÀÀtetÀÀn ylioppilaskunnan jÀsenmaksun yhteydessÀ esiintyvistÀ vapaaehtoisista hyvÀntekevÀisyyslahjoituskohteista. Perinteisesti kohteita on ollut neljÀ, ja kutakin voi tukea noin viiden euron lahjoituksella. Vaihtoehtoisesti voi lahjoittaa noin 20 euron summan, joka jaetaan tasaisesti kaikille kohteille. Viime vuosina lahjoittajia on ollut tasaisesti hieman pÀÀlle 2000.

 

Lahjoitusvalikoima on erittÀin tehokas keino viestiÀ AYY:n arvoista, sillÀ se on ehkÀ ainoa ylioppilaskunnan viesti joka vÀlittyy ihan jokaiselle Aalto-yliopiston perusopiskelijalle. Toisaalta kohdelistan on myös oltava monipuolinen, jotta mahdollisimman moni opiskelija voisi tuntea vetoa edes johonkin niistÀ. LisÀksi on hankkeita, joihin itse linkitymme jollain tavalla, ja joiden on lÀhes pakko olla mukana. Vaihtoehtojen rajaaminen neljÀÀn on yllÀttÀvÀn haastavaa.

 

Viime vuonna mukana olivat SYL:n kehitysyhteistyöhankkeet, Naisten pankki, Effi ry ja John Nurmisen sÀÀtiön Puhdas ItÀmeri  -hanke. Haastajiksi nostin AYY-Kehy ry:n kummihankkeen Swazimaassa, UNICEFin, Raide ry:n, The Global Lives Projectin (kuvassa) sekÀ Witnessin.

 

SYL:illa on sekÀ kotimaisia ettÀ ulkomaisia kehitysyhteistyöhankkeita. Kotimaiset hankkeet ovat pÀÀasiassa kehityskasvatus- ja tiedotushankkeita, joihin lukeutuu myös Kehyviikko. Kehyviikko on SYL:n ja ylioppilaskuntien yhteinen hanke, jossa myös AYY oli mukana viime vuonna ja on toivottavasti tÀnÀkin vuonna. Ulkomaanhankkeita SYL:lla on Guatemalassa, Mosambikissa ja Mongoliassa. Ulkomaanhankkeiden tavoitteena on vahvistaa kansalaisyhteiskuntaa ja vÀhentÀÀ köyhyyttÀ, erityisesti koulutuksen avulla. SYL:n hankkeet rahoitetaan Ulkoministeriön tuella, vapaaehtoistyöllÀ sekÀ opiskelijoiden vapaaehtoismaksuilla.

 

AYY-Kehy ry on AYY:n alainen yhdistys, ja ainoa aktiivinen kehitysyhteistyötoimija AYY:n piirissÀ. AYY-Kehy kerÀÀ varoja kummihankkeelleen, Swazimaassa etelÀisessÀ Afrikassa sijaitsevalle lasten toimintakeskukselle. Toimintakeskuksen tarkoituksena on tukea köyhien, erityisesti orpojen, lasten koulunkÀyntimahdollisuuksia ja terveydenhuoltoa sekÀ koko yhteisön elinoloja paikallisessa Pine Valleyn kylÀssÀ lÀhellÀ maan pÀÀkaupunkia Mbabanea. Köyhyys ja aids ovat sekÀ Pine Valleyn ettÀ koko maan suuria ongelmia. AYY-Kehyn hanke ei ole aiempina vuosina ollut lahjoituslistassa, mutta mielestÀni ylioppilaskunnan on priorisoitava piirissÀÀn tapahtuvaa kehytoimintaa tÀysin vieraiden hankkeiden yli.

 

ItÀmeri-hanke on viime vuosina ollut selvÀsti suosituin lahjoituskohde, ja se ansaitsee paikkansa tÀrkeÀnÀ ympÀristöhankkeena, joka koskettaa suomalaisia suoraan. Liike-elÀmÀstÀ lainatun toimintamallinsa mukaisesti Puhdas ItÀmeri -hankkeiden kantava periaate on kohdentaa toimet sinne, missÀ pienimmÀllÀ kustannuksella on saatavissa aikaan suurin tulos eli suurin positiivinen ympÀristövaikutus.

 

NÀmÀ kolme nousivat selkeiksi valinnoiksi hallituksen alustavassa keskustelussa, ja viimeisestÀ paikasta onkin kova kisa.

 

Naisten pankki tukee kehitysmaiden naisten yrittÀjyyttÀ ja toimeentulon kehittÀmistÀ mm. pienlainoilla ja ammattikoulutuksella. UNICEFin työ perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, ja se pyrkii takaamaan perusoikeudet kaikille lapsille. Raide ry tekee ehkÀisevÀÀ pÀihdetyötÀ ja tukee nuorten elÀmÀnhallintaa pÀÀasiassa pÀihdebussin ja pÀihdeparkin muodossa Suomessa. Effi eli Electronic Frontier Finland ry puolustaa kansalaisten sÀhköisiÀ oikeuksia, ja AYY on sen kannatusjÀsen. Vaihtoehdoissa on mukana myös kaksi epÀtavallisempaa, uusia medioita hyödyntÀvÀÀ projektia. Global Lives rakentaa kulttuurienvÀlistÀ empatiaa (blogasin heistÀ myös aiemmin) ja video heistÀ löytyy tÀÀltÀ. Witness yhdistÀÀ ihmisoikeudet, median ja teknologian. HeidÀn videonsa löytyy tÀÀltÀ.

 

MitÀ mieltÀ sinÀ olet?

 

Mariko Landström

hallituksen kv- ja kehyvastaava

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *