Maukasta ruokaa – viikon 14 DIY ruokalista – vielĂ€ sunnuntaina

HellitetÀÀn hetkeksi ja naatitaan, opiskelut sun muut aktiviteetit saavat nyt odottaa –

TehdÀÀnpÀ tÀnÀÀn mutakakkua ja raakakypsytettyÀ kesÀkurpitsaa.

Joskus tÀytyy ihmisen herkutellakin! Miksei vaikkapa tÀnÀÀn?

Aito oikea mutakakku tehdÀÀn oikeasta kaakaosta – ei valmiista suklaasta.

 

Mutakakku

100 g voita (huom: ei margariinia!)

2 munaa

2,5 dl sokeria (intiaanisokeri on terveellisempÀÀ)

1 rkl vaniljasokeria (unohda vanilliinisokeri)

3 rkl kaakaojauhetta (aitoa, ei mitÀÀn sokeri-kaakaosekoitushörhelöitÀ)

2 dl vehnÀjauhoja (speltti- on vielÀ parempaa! Jos kÀytÀt spelttiÀ, niin laita sekaan kuitenkin vÀhÀn vehnÀjauhojakin)

 

Sulata voi. Vatkaa toisessa astiassa kananmunat ja sokerit hyvin kevyesti vaahdoksi, ÀlÀkÀ vatkaa liikaa, ettei tule liisteriÀ.

Siivilöi joukkoon kaakaojauhe ja vehnĂ€jauhot. Sekoita lopuksi voi mukaan. Itse lisĂ€isin taikinaan vielĂ€ chiliĂ€ – hiutaleita tai jauhetta.

 

Voitele kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan.

Paista 175 asteessa 10-15 minuuttia riippuen uunin tehosta, mutta ÀlÀ missÀÀn nimessÀ paista kakkua liikaa.

Olennaista on, ettÀ kakku hytisee vielÀ keskeltÀ.

 

Ihan parasta vaniljajÀÀtelön ja jÀisina murskattujen vadelmien kanssa nautittuna tai miksipÀ et tekisi cashew-kermaa lisukkeeksi:

 

Oiva herkku erityisesti maidottomille ystÀville: cashew-kerman maku on kyllÀ niin mainio, ettÀ maidon lipittÀjienkin kannattaa kokeilla.

Ja tÀtÀ kermaa voi kÀyttÀÀ lisukkeena oikeastaan minkÀ jÀlkkÀrin kanssa tahansa.

Cashew-kerma

2 dl cashew-pÀhkinöitÀ

1-2,5 dl vettÀ (riippuen kuinka paksua massaa on tekemÀssÀ)

2-3 taatelia tai hunajaa

vaniljajauhetta

Laita pÀhkinÀt blenderiin ja surauta hienoksi.  LisÀÀ taatelit ja vaniljajauhe.

Lopuksi lisÀÀ vettÀ vÀhitellen, niin saat kermasta sopivan paksuista. Nonni, se siitÀ terveellisyydestÀ!

 

kesÀkurpitsa

 

KesÀ tulee ja kesÀkurpitsat

TeepÀ vaihteeksi kesÀkurpitsaa cevichen tapaan.

PelkkÀ sitruunaliemi kypsentÀÀ kesÀkurpitsan jÀÀkaapin viileydessÀ.

KesÀkurpitsa maistuu raakana tai siis no, raakakypsytettynÀ, parhaimmalta.

Ainekset:

keskikokoinen kesÀkurpitsa
1-2 tl hyvÀÀ neitsytoliiviöljyÀ
œ sitruunan mehu
mustapippuria rouheena suoraan myllystÀ
suolaa
neljÀsosa pienestÀ punasipulista, ihan pieneksi hakattuna
murustettua feta-juustoa (tai salaattijuustoko nimi nykyÀÀn on?)
pieneksi silputtua tuoretta minttua, persiljaa ja/tai ruohosipulia valinnan mukaan

 

Paloittele kesÀkurpitsa terÀvÀllÀ veitsellÀ niin ohuiksi siivuiksi kuin vain saat.

Asettele siivut pyöreÀlle laakealle vadille somaan muodostelmaan yhteen kerrokseen.

Mausta suolalla ja mustapippurilla. Pirskota pÀÀlle oliiviöljyĂ€ ja Ÿ sitruunamehusta.

PeitÀ kelmulla ja laita jÀÀkaappiin 30 minuutiksi, ettÀ maut asettuvat.

Laita hetkeksi pilkkomasi sipulit loppuun sitruunamehuun maustumaan.

Ota kesÀkurpitsavati jÀÀkaapista ja asettele pÀÀlle sipulit, murskattu feta ja yrtit.

Pirskota vielÀ koko komeuden pÀÀlle vÀhÀn oliiviöljyÀ ja tarjoile heti.

 

Tuleekohan tÀstÀ kesÀn uusi suosikkiruokasi?

 

Ruokaterveisin

Otaniemen wannabe-kokki

Comments are closed.