“Koskaan ei ole liian myöhäistä” – paitsi yli kolmekymppisenä!

Tämä teksti on osa Työelämäblogi -sarjaa, jossa AYY:n yhteistyöyritykset kertovat toimialoistaan, toiminnastaan ja työllistymismahdollisuuksistaan.OP-pohjola_APS

 

Ostin ensimmäisen oman kotini 22-vuotiaana – lähes seitsemän vuotta sitten. Halusin tehdä asuntokaupat as soon as possible, sillä se jos mikä on fiksua säästämistä, ajattelin. Ja kukapa nyt haluaisi maksaa vuokraa toisten taskuihin ikuisuuksia, en minä ainakaan. Löin kaupat lukkoon unelmieni rivitalokaksiosta vain päivä sen jälkeen, kun olin allekirjoittanut elämäni ensimmäisen vakituisen työsopimuksen. Nopeaa toimintaa, mutta ah sitä onnea päästä maalaamaan omia seiniä.

Rahoitin kaksioni lainalla ilman sen suurempia säästöjä. Satunnaisia töitä olin paiskinut jo useamman vuoden ajan opintojen ohella, ja kertyneistä säästöistä suurin osa, myönnettäköön, hupeni enimmäkseen kaikkeen turhaan. Hupskeikkaa, ylioppilasrahatkin sain hassattua alta aikayksikön; laitettakoon se vaikka lievän shop-a-holismin sekä valkolakin tuomassa hurmiossa varatun Kreetan matkan piikkiin. Matkustelu on itselleni ehdottomasti yksi parhaista syistä käyttää säästöjä, mutta ainakin vaatekaapin uumenia parempaan talteen olisin voinut osan silloisista rahoistani laittaa.

Harvinaisen hyödyllinen sanahirviö  

Olin kuullut mainittavan lyhenteen ASP, mutta sen tarkoituksesta en tiennyt mitään. En siis tiennyt, että tällaisen ASPin voi aloittaa 18–30 -vuotiaana, ja että sen avulla olisin voinut ottaa pankista vähemmän asuntolainaa tarpeisiini nähden. Siis lyhentää pienempää kuukausierää, maksaa vähemmän korkoa!

No, tänä päivänä ASPin tuntee jo hyvinkin moni. Lyhenne tulee siis sanoista asuntosäästöpalkkio-järjestelmä – mikäs sen mukavampi sanahirviö. Selvälle suomen kielelle käännettynä sillä tarkoitetaan ensimmäistä omaa asuntoa varten säästämistä. Äärimmäisen helppo keino laittaa rahaa sivuun ja saada tätä kautta asuntolaina paremmin eduin ja ehdoin. Jos olisin täysi-ikäisyyden kynnykselle kurkoteltuani tiennyt asiasta, olisin päämäärätietoisena tyttönä ehdottomasti avannut tilin ja laittanut pesämunaksi edes osan ylppärirahoistani. Neljä vuotta olisi ehtinyt säästämään ennen kauppakirjan allekirjoittamista.

ASPin suosio kasvaa – ja syystä

Finanssialan keskusliitto kertoi vuoden alussa asuntosäästöpalkkiota hyödyntävien ensiasuntojen ostojen olevan kasvussa. Hyvänä esimerkkinä toimii viime vuoden lokakuu, jolloin ostettiin eniten ASP-lainalla rahoitettuja asuntoja lähes kahteen vuoteen. Nuoret siis kiinnittävät enenevissä määrin huomiota oman taloutensa ja tulevaisuutensa suunnitteluun – suunta on oikea. Ja itse en ihan heti keksi ASPia houkuttelevampaa ratkaisua.

Lainakatto on asia, joka varmasti tulee kasvattamaan ASPin suosiota ja merkitystä nyt ja lähivuosina. Valtiovarainministeriön valmisteleman lakiehdotuksen mukaan asuntolainoille asetettaisiin lainakatto heinäkuusta 2016 lähtien. Lainakatolla tarkoitetaan sitä, että pankki saa myöntää asunnon hankintaan lainaa enintään 90 prosenttia lainavakuuksien arvosta – loput 10 % on siis annettava omasta pussista tai hoidettava muilla vakuuksilla. Ensiasunnon ostajien kohdalla lainakatto tulisi olemaan 95 prosenttia. Esimerkiksi 180 000 euron hintaisen ensiasunnon hankintaan tulisi olla omaa rahaa tai vakuuksia 9 000 euron arvosta. Melko iso summa heittää tiskiin tuosta noin vain, eikö?

Summa summarum, omaa asuntoa varten säästämiselle on olemassa painavat syyt. Ja ehkä säästetyn summan suuruuttakin tärkeämpää on ymmärtää se, että suuret hankinnat vaativat säästämistä ja oman talouden hallintaa. Pankista saa toki lainaa, mutta lainan ottamisen jälkeen raha muuttuu omaksi. Ja mitä vähemmän sitä tarvitsee käyttää oman kodin hankintaan, sen parempi. Näin jää rahaa omien seinien maalaamisen lisäksi ehkä myös Vepsäläiseltä hankittavaan mööpeliin.

Avaa ASP-tili Helsingin OP Pankkiin – vuodeksi ilmainen vakuutus

Aalto Yliopiston opiskelijana ASP-tili kannattaa avata Helsingin OP Pankkiin, sillä tällöin saa maksuttoman Easy-vakuutuksen vuodeksi. Lue lisää ja varaa aika konttoriin osoitteessa op.fi/asp.

Oon (lähes) kolmekymppinen, kolmekymppinen… toimi itse ennen sitä!

Hanna Leijala

Myyntipäällikkö, OP-Pohjola

hanna.leijala@op.fi

 

Finanssialan keskusliiton tiedote 2.1.2014

Valtionvarainministeriön tiedote 4.2.2014

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *