Poliittinen peli ja vaalit

AYY:n eduskuntavaalikampanjan starttitapahtuma jÀrjestettiin viime keskiviikkona Tapiolan Sampotorilla. Ylioppilaskunnan hallitus ja aatteellisen puolen työntekijÀt kahvittivat ehdokkaita ja ohikulkijoita keskustellen heidÀn kanssaan samalla opiskelijoille tÀrkeistÀ vaaliteemoista.

Tapiolassa saatiin siis kÀytÀnnön tasolla kÀyntiin kampanja, jota suunnitellessa oma tammi-helmikuuni on pitkÀlti kulunut. TÀhÀn mennessÀ prosessi on ollut hyvin mielenkiintoinen, sillÀ poliittisen vaikuttamistyön kentÀllÀ olen tÀysi keltanokka.

Alkuvuoteen on mahtunut moniakin oivalluksia ”poliittisen pelin” luonteesta. Yksi konkreettisimmista havainnoista liittyy tapaan, jolla vaikuttamista on suunniteltava eri lailla suhteessa eri sidosryhmiin. Olen hahmotellut itselleni tĂ€tĂ€ kenttÀÀ ao. kaavion avulla.

Ensisijaisen tÀrkeÀÀ vaikuttamisessa on tunnistaa, keillÀ kaikilla ryhmittymillÀ on osittain tai kokonaan samansuuntaiset intressit kuin itsellÀ. MikÀli intressit ovat riittÀvissÀ mÀÀrin samansuuntaiset, kannattaa yhteistyötÀ tehdÀ ainakin niiltÀ osin kuin se on mahdollista: AYY:n vaalikampanjassa kÀytÀnnössÀ kaikki tavoitteemme ovat linjassa muiden ylioppilaskuntien ja opiskelijakuntien kanssa, joten nÀiden pelureiden kanssa on pyritty tekemÀÀn mahdollisimman paljon yhdessÀ. LisÀksi HOASin intresseissÀ on asuntorakentamisen tukien sÀilyttÀminen, joten he ovat hyvin tiiviisti mukana kampanjassa siltÀ osin.

Seuraavaksi on ymmÀrrettÀvÀ, ketkÀ ovat vaikuttamistyön kannalta relevantteja kohteita. Vaalien lÀhestyessÀ ongelma ei ainakaan ylioppilaskunnan tapauksessa ole se, etteikö viestiÀmme haluttaisi kuunnella, vaan se, miten viestimme saadaan nousemaan kaikkien muiden ryhmittymien viestien kanssa kÀytÀvÀssÀ kilpailussa pinnalle olennaisten kuulijoiden joukossa.

Alla olevan kaavion nelikentĂ€n mÀÀrittelevĂ€t vaikuttamisen kohteen tyyppi ja syy kohdestatukselle. Henkilöihin ja organisaatioihin vaikutetaan eri tavalla, ja syy vaikuttamistyölle voi olla kohteen valta-asema (tai pyrkimys siihen) tai substanssimielessĂ€ merkittĂ€vĂ€ rooli vaikutettavana olevan asian kannalta. Valtaa tavoittelevat henkilöt, eli kĂ€ytĂ€nnössĂ€ ehdokkaat, ovat valmiita tarttumaan heille tarjottuun teemaan jos sitĂ€ ajamalla on saavutettavissa ”poliittisia pisteitĂ€â€ vertaisten joukossa. Substanssiasiat hallitsevat henkilöt, kuten virkamiehet ja avustajat, puolestaan vaikuttavat merkittĂ€vĂ€llĂ€ tavalla valtapoliittista peliĂ€ pelaavien henkilöiden pÀÀtöksentekoon, ja ovat sitĂ€ kautta merkittĂ€vĂ€ssĂ€ roolissa vaikuttamispelissĂ€.

Organisaatiopuolella puolueiden suuriin linjoihin on meidĂ€n resursseillamme vaikeaa vaikuttaa, mutta puolueiden linjat voivat osaltaan vaikuttaa siihen, miten vĂ€hĂ€iset resurssimme kannattaa kohdistaa. ViimeisimpĂ€nĂ€, ”substanssipainotteiset” organisaatiot, kuten vaikka yritykset, kĂ€yttĂ€vĂ€t merkittĂ€vÀÀ valtaa esimerkiksi mÀÀrittelemĂ€llĂ€ julkisen keskustelun tasoa.

Voisin kirjoitella jatkomietteitĂ€ tĂ€mĂ€n pohdinnan pÀÀlle kevÀÀn mittaan – saa nĂ€hdĂ€, miten vaalikevÀÀn eteneminen muuttaa nĂ€kemystĂ€ni skenen rakentumisesta!

– Heikki K

politiikka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *