Unelmat vaakalaudalla!

Tarina elokuvatuotannon opiskelijalta Aalto yliopistossa, Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitokselta, jonka unelmat eivĂ€t olisi kĂ€yneet toteen, jos toiseen tutkintoon ei saisi enÀÀ opintotukea. ”TĂ€mĂ€ ei ole ensimmĂ€inen tutkintoni, eikĂ€ tieni tĂ€hĂ€n pisteeseen ole ollut helppo”

 

Olen opiskellut koko aikuisikÀni, tehden aina töitÀ siinÀ ohessa.

Taidelukion jÀlkeen jatkokoulutuspaikkaa ei auennut joten hakeuduin vuoden kestÀvÀlle (elokuva-alan) kansanopistolinjalle, jonka rahoitin osittain opintolainalla, osin vanhempien tuella.

Tiesin epÀmÀÀrÀisesti haluavani taidealalle, kenties elokuva-alalle, mutta minulla ei ollut mitÀÀn kÀsitystÀ, miten elokuvia tehtiin, tai mitÀ työtehtÀviÀ tuolla alalla edes oli olemassa. Kansanopisto vahvisti halua jatkokouluttautua.

Kuitenkaan elokuvakoulujen ovet eivÀt avautuneet suoraan, ja vietin kaksi vÀlivuotta tehden siivoustöitÀ sekÀ vÀlillÀ olin sosiaalitoimiston asiakkaana. TÀssÀ vaiheessa elÀmÀÀni, 22-vuotiaana olin kaikkein köyhin, epÀtoivoisin ja eniten ilman suuntaa. Ei todellakaan kultainen nuoruus.

Kitkuttelin vielĂ€ kaksi vuotta hakien kouluihin ja pettyen joka haulla. TĂ€llĂ€ ajalla suoritin työkkĂ€rin koulutusta sekĂ€ työharjoittelua, joista molemmista oli hyötyĂ€. 23-vuotiaana pÀÀsin Tampereen ammattikorkeakouluun opiskelemaan kuvausta. Koulussa kuitenkin tajusin, ettei kuvaus ollut minun alaani – sen sijaan ymmĂ€rsin, ettĂ€ tuotanto on.

Sen jĂ€lkeen kun “oma juttu” löytyi, työelĂ€mĂ€ rupesi viemÀÀn kovaa, niinpĂ€ suoritin koulun nopeasti loppuun, jotta pÀÀsisin töihin. Ehdin työskennellĂ€ intensiivisesti pari vuotta elokuva-alan töissĂ€, tuotannon toimenkuvissa (joihin minulla ei ollut koulutusta), ennen kuin minut hyvĂ€ksyttiin silloiseen Taideteolliseen Korkeakouluun elokuvatuotannon linjalle. Opiskelijoita otettiin sisÀÀn neljĂ€, eli seula oli tiukka.

Elokuvatuotannolle ei ollut tuolloin olemassa omaa maisteriohjelmaa, joten jouduin hakemaan uudestaan kandiohjelmaan. Rahoitin opinnot opintotuella, jota oli edelleen jÀljellÀ AMK-opinnoista. LisÀksi kÀvin koko ajan koulun ohella töissÀ, ja otin opintolainaa.

Valmistuin elokuvatuotannon kandidaatiksi v.2012, jonka jÀlkeen lÀhdin Saksaan vaihto-opintoihin, ulkomaan opintotuen mahdollistamana. Opintojen aikana tein myös työtÀ saksalaisessa yrityksessÀ (josta KELA muuten rankaisi jÀlkikÀteen erottamalla minut takautuvasti Suomen sosiaaliturvasta!).

Opintotukikuukauteni loppuivat kaksi vuotta sitten. SiitÀ lÀhtien olen elÀttÀnyt itseni työllÀ, en ole suostunut ottamaan edes asumistukea sillÀ tuloni heilahtelevat, ja pelkÀÀn KELA:n takaisinperintöjÀ.

TĂ€llĂ€ hetkellÀ teen kolmea työtĂ€ yhtĂ€ aikaa – yksi niistĂ€ on työ tuotantoyhtiössĂ€, jossa tuotan omaa MA-elokuvaani. Olen siis yli 10 vuoden jĂ€lkeen edennyt siivoustöistĂ€ omaan haaveammattiini. 

Ilman joustavaa opintotuki- ja opintolainajÀrjestelmÀÀ en olisi tÀssÀ, enkÀ olisi koskaan pÀÀtynyt kutsumusammattiini.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *