Soluasumisesta #Kotioiskiva

Perjantain kĂ€mppĂ€karkelot olivat huikeat. Rakastan tĂ€tĂ€ yhteisöÀ, jossa parissa tunnissa lauta- ja tiilikasoista syntyy kehittyvĂ€llĂ€ taidolla, riemulla ja yhteisön voimalla lĂ€hes mitĂ€ tahansa – tĂ€llĂ€ kertaa opiskelija-asuntoja. Rakastan myös opiskelija-asuntoja niiden valtavan potentiaalin takia. Opiskelija-asuntoja eivĂ€t muiden asuntojen lailla sÀÀtele elĂ€mĂ€ntilanteeseen (=perheeseen) liittyvĂ€t sosiaaliset normit tai muun asuntorakentamisen tuottovaatimukset.

   Olen kandi- ja maisterivaiheen vÀlivaiheessa haahuileva, jÀrjestötoimintaa toistaiseksi pÀÀtoimisesti harrastava arkkitehtiopiskelija. Olen asunut kohta neljÀ vuotta yksin yhdessÀ muiden ihmisten kanssa. Se on ollut huikeaa, turhauttavaa, avartavaa, ahdistavaa ja jÀnnittÀvÀÀ.

   Opiskelijat ovat luovia ja avoimia kehittÀmÀÀn ja uudistamaan, eivÀtkÀ hÀkelly jos törmÀÀvÀt tilaan, joka ei ole suorakulmainen ja valkea, mutta eivÀt toisaalta nÀe suorakulmaista valkoista tilaa rajoitteena. Hassut suunnitteluratkaisut kÀÀntyvÀt hetkessÀ palvelemaan jotain kÀytÀnnön tarkoitusta, ja tyhjÀt kulmat tÀyttyvÀt hÀhmÀisinÀ iltoina mukaan tarttuneista liikennemerkeistÀ.

   Into vaatii veronsa. Kun kÀyttÀÀ pÀivÀnsÀ kehittyen ja kehittÀen, tulee usein kotiin siinÀ tilassa ettÀ jaksaa enÀÀ korkeintaan katsoa NetflixiÀ. Koti on pyhÀ, koti on rentoutumista varten. On suhteellisen helppoa kasata laudoista mökki hyvÀssÀ tiimissÀ. On valtavan raskasta kasata hyvÀ tiimi lautakasan ympÀrille. Paikassa, joka on varattu levolle, purkautumiselle ja latautumiselle, se on usein ylivoimaista. Kotia jaksaa harvoin enÀÀ kehittÀÀ.

   Muutin ensimmĂ€isen kerran soluun toisena opiskeluvuotenani syksyllĂ€ 2012. En olisi halunnut muuttaa pois valoisasta kaverikĂ€mpĂ€stĂ€ Merihaassa, mutta kĂ€mppisteni asumisaika pÀÀttyi. Tulin katsomaan kallista, vinokulmaista, 11 hengen solussa sijaitsevaa kĂ€mppÀÀ JĂ€merĂ€ntaival 1:ssĂ€ epĂ€luuloisena. Kun kĂ€velin olkkarin lĂ€pi tulevaa huonettani kohti, tulevat solutoverini tervehtivĂ€t minua jotakuinkin sanoin “Moi, ootko sĂ€ se Saana? Stalkattiin sut facebookista. Me ei tunneta tota jonka huoneeseen muutat, mutta tervetuloa”. Innostuin. Muutin. C-rapun kellarista tuli ensimmĂ€inen ja toistaiseksi viimeinen oikea koti sitten lapsuudenkotini.

   Kuten perhettĂ€, solukĂ€mppiksiÀÀn ei voi yleensĂ€ valita. SiinĂ€kin on valtavasti potentiaalia – joutuu porukkaan satunnaisten ihmisten kanssa, joihin ei vĂ€lttĂ€mĂ€ttĂ€ koskaan muuten tutustuisi. Jos on avoin, hyvĂ€llĂ€ tuurilla voi tutustua huikeisiin tyyppeihin. YleensĂ€ potentiaali jÀÀ realisoitumatta, ja kĂ€mppikset jÀÀvĂ€t hyvĂ€npĂ€ivĂ€ntutuiksi, joiden erilaiset elĂ€mĂ€ntavat Ă€rsyttĂ€vĂ€t kun ne nĂ€kyvĂ€t omassa arjessa. Solut eivĂ€t ole muotia, eivĂ€tkĂ€ ne mene oikein kaupaksi. AYY on joutunut tĂ€mĂ€n kevÀÀn aikana avaamaan solujonoa, koska asukkaita ei ole löytynyt, vaikka asunnoista on pÀÀkaupunkiseudulla jatkuva pula.

   Cellari tuli elÀmÀÀni jotakuinkin tÀydelliseen aikaan. Olin juureton, mutta jo hiukan itsenÀistynyt, juuri eronnut parisuhteesta, ja odotin seikkailuja. HÀmmentÀvÀsti ne alkoivat olohuoneesta, ja kodin tekivÀt ne ihmiset, jotka jakoivat sen kanssani. Seikkailu ei ollut niinkÀÀn se, mitÀ tapahtui, vaikka ajalle mahtuu monia huikeita muistoja, vaan se, ettÀ niiden ihmisten ansiosta pÀÀsin tutustumaan itseeni syvemmin kuin ikinÀ aikaisemmin. Asukkaat olivat luonteiltaan, rooleiltaan, kiinnostuksenkohteiltaan, opiskelualoiltaan ja taustoiltaan kaikki tÀysin erilaisia keskenÀÀn, ja heidÀn kanssaan vietetyt illat ja kÀydyt keskustelut paljastivat asioita, joita ei koskaan aiemmin ollut tullut ajatelleeksi. Kaikissa asioissa oli joku, jonka puoleen kÀÀntyÀ. Uudet asukkaat pÀÀsivÀt halutessaan heti mukaan porukkaan. Jos joku otti pÀÀhÀn, se sanottiin ÀÀneen, kÀytiin lÀpi ja siirryttiin eteenpÀin.

   Ison asuinyhteisön sosiaalinen dynamiikka on ainutlaatuinen. Kaikki ovat kotonaan vapaalla, omina itsenÀÀn, eikÀ heitÀ sido yhteen mikÀÀn muu kuin se, ettÀ he ovat pÀÀtyneet saman katon alle asumaan. KenellÀkÀÀn ei ole velvollisuutta tai vastuuta miellyttÀÀ toista, ja halutessaan voi vetÀytyÀ huoneeseensa omaan rauhaan. Palaute on suoraa ja vÀlitöntÀ, kun joku tökkii, mutta isossa porukassa on yleensÀ kuitenkin niin hauskaa, ettÀ kÀmppisten seuraan haluaa aina palata.

   Cellari tyhjennettiin vuosi sitten remontin alta, ja sen asukkaat levisivÀt ympÀri pÀÀkaupunkiseutua ja maailmaa. Heihin törmÀÀ koululla ja Facebookissa, eikÀ tavatessa tunnu, ettÀ mikÀÀn olisi muuttunut. Satunnaisten illanviettojen tunnelma on juuri sitÀ, mitÀ se oli aikaisemmin, jos hiukan haikea. Aina harmittaa, ettei nÀhdÀ useammin.

   Opiskelija-asuminen on luonteeltaan vĂ€liaikaista. SiirtymĂ€vaihe on uhka ja mahdollisuus – siihen on helppo tyytyĂ€, koska se kuitenkin jossain vaiheessa pÀÀttyy, mutta toisaalta vĂ€liaikaisuus tuo joustavuutta ja mahdollisuutta kokeiluihin, joita ei ole tarkoitettukaan pysyvĂ€ksi. Kun tietÀÀ, ettĂ€ kĂ€mppissuhde vÀÀjÀÀmĂ€ttĂ€ pÀÀttyy, ei ehkĂ€ ole niin suuria paineita sosiaalisissa suhteissa. SeinĂ€n voi maalata kirkkaalla vĂ€rillĂ€ ilman, ettĂ€ tarvitsee pelĂ€tĂ€ kyllĂ€stymistĂ€. Vuoden kokeilu, jolla ei ole toivottua tulosta, ei ole vienyt kovin isoa palaa elĂ€mĂ€stĂ€, ja on varmasti opettanut jotain. Vuoden kokeilu, joka onnistuu ylittĂ€mÀÀn odotukset, voi vaikuttaa koko loppuelĂ€mÀÀn.

   OtaniemessĂ€ on helppo pÀÀtyĂ€ uskomaan, ettĂ€ voi tehdĂ€ mitĂ€ tahansa, kunhan vain tahtoo ja yrittÀÀ riittĂ€vĂ€sti. Yhteisöllisen solun luominen tyhjĂ€stĂ€ on ollut projekti, johon on kerta toisensa jĂ€lkeen joutunut pettymÀÀn. Olen tutustunut muutamiin cellarin jĂ€lkeisiin kĂ€mppiksiini, ja heidĂ€n kanssaan on ollut hauskaa jutella, katsella telkkaria tai pelata lautapelejĂ€. Olen sisustanut asuntomme varsin mukavaksi, mutta kotia en ole siitĂ€ onnistunut tekemÀÀn itselleni enkĂ€ ilmeisesti muillekaan. Yritys on jÀÀnyt kriittisellĂ€ tavalla vajaaksi – en ole jaksanut jĂ€rjestÀÀ yhteistĂ€ illanviettoa. Kutsua porukkaa kokoon. On ihan sama, onko solun yhteistila kiva, jos sinne tullaan olemaan yksin tai omien kavereiden kanssa. Ei ole oikeastaan mitÀÀn hyvÀÀ syytĂ€, miksen ole saanut kirjoitettua lappua seinĂ€lle, ettĂ€ tavataan sunnuntaina, tehdÀÀn ruokaa ja katsotaan joku leffa. Kiire on tekosyy. Se tuntuu jotenkin raskaalta. Pelottaa, ettei kukaan tule, ja jos he tulevat, ettei kukaan puhu.

   KandidaatintyössÀni tutkin yhteisöllisyyden muodostumista soluissa suhteessa tilasuunnitteluun ja ulkoisiin puitteisiin. Vaikuttavia tekijöitÀ löytyi useita, kuten epÀmiellyttÀvÀt olosuhteet (pimeys, kylmyys, tyhjyys, epÀkodikkuus, sotkuisuus) ja yksityisyyden kaipuu. Vastausten valtavirta oli yksimielinen: asukkaat kaipaavat soluihinsa yhteisöllisyyttÀ, ja ne, joiden kotona sitÀ on, viihtyvÀt soluissaan ylivoimaisesti parhaiten. Yhteisöllisyyden puute johtuu lÀhes kaikkien mielestÀ siitÀ, etteivÀt asukkaat ole olleet aktiivisia yhteisön kokoamiseksi.

   Joskus projekti onnistuu. On ollut huikeaa katsella, miten muutama solu talossa on herĂ€nnyt henkiin. Rohkaisen kaikkia ottamaan kontaktia kĂ€mppiksiinsĂ€, ja katsomaan mitĂ€ syntyy. Oma aikani soluasujana on kuitenkin pÀÀttymĂ€ssĂ€. Olen valtavan innoissani muuttamassa yhteen paremman puoliskoni kanssa, vailla pienintĂ€kÀÀn epĂ€ilystĂ€ siitĂ€, ettei yhteisasumisesta tule eeppistĂ€, ja pelkÀÀmĂ€ttĂ€ lainkaan sitĂ€, miten valtavat odotukset voivat koetella suhdetta, jos ne jÀÀvĂ€t joltain osin tĂ€yttymĂ€ttĂ€. PÀÀsen kehittĂ€mÀÀn kotiani ja elĂ€mÀÀni loistavassa tiimissĂ€. PoikaystĂ€vĂ€llĂ€ ei ole ihan yhtĂ€ hoppu pÀÀstĂ€ muuttamaan – epĂ€varmuutta kuulemma kuitenkin hĂ€lvensi, kun vastasin myöntĂ€vĂ€sti kysymykseen siitĂ€, voisinko kuvitella joskus tulevaisuudessa asuvani hĂ€nen kanssaan jonkinlaisessa asuinyhteisössĂ€.

   Soluasuminen on jotain sellasta, mikÀ jokaisen tulisi elÀmÀssÀÀn kokea. MikÀÀn ei auta tutustumaan itseensÀ niin kuin elÀminen yhdessÀ vieraiden ihmisten kanssa. Ja mikÀÀn vedÀ vertoja sille, kun löytÀÀ juuri oikean yhteisön.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *