Kopomyytinmurtajan juhannustervehdys

Opiskelemiseen, opetukseen ja koulutuspolitiikkaan liittyy kourallinen myyttejÀ, jotka elÀÀ porskuttavat vuodesta toiseen. Myytit ovat hauskoja juttuja, jumaltaruja ja tarinoita. Mutta kun niiden perusteella aletaan tehdÀ politiikkaa tai suunnitella tulevaisuutta, minulla on tapana huolestua. Oikaistaanpa nyt siis muutama yleisin olettamus.

1. Jos minulle ei myönnetÀ lisÀaikaa, opintoni tuhoutuvat, enkÀ voi koskaan saattaa niitÀ pÀÀtökseen.

Opintoaikojen rajaus sÀÀtelee nimensĂ€ mukaan opintoaikaa. Yliopistolaki ja yliopisto voivat siis jĂ€ttÀÀ myöntĂ€mĂ€ttĂ€ lisĂ€aikaa, joka tarkoittaa, ettĂ€ et voi ilmoittautua lĂ€snĂ€olevaksi ja tehdĂ€ opintoja. Vaikka sinulla ei olisi opiskeluoikeutta eli “oikeutta opiskella”, voit hakea opiskeluoikeutesi palauttamista. Lain mukaan hakemus voidaan tehdĂ€ osallistumatta opiskelijavalintaan. Opintosuorituksesi eivĂ€t opintorekisteristĂ€ katoa minnekÀÀn ja ne voidaan todennĂ€köisesti hyvĂ€ksilukea myöhemminkin osaksi jotain muuta tutkintoa.

2. Yliopistoissa on aloja, joilla koulutetaan työttömÀksi.

Ei. Koulutus suojaa työttömyydeltÀ, vaikka tÀmÀ suojavaikutus on pienentynyt kansamme koulutustason nousun myötÀ. KÀytÀnnössÀ suojavaikutus tarkoittaa, ettÀ mitÀ korkeampi koulutus, sitÀ pienempi todennÀköisyys jÀÀdÀ työttömÀksi. TÀmÀ tilastollinen tosiasia koskee pÀÀpiirteittÀin aivan kaikkia aloja, vaikka jokaisella alalla on toki riski jÀÀdÀ työttömÀksi.

3. Lukukausimaksut tuovat rahaa yliopistoille.

Lukukausimaksut olisivat jĂ€rkevĂ€ tapa rahoittaa yliopiston toimintaa, jos ne maksettaisiin ruskeassa kirjekuoressa tiskin alta ilmoittautumisen yhteydessĂ€. Taloudellisesti valitettavasti – lopulta kuitenkin ehkĂ€ onneksi – nĂ€in ei ole.

Lukukausimaksujen hallinnointiin kuluu rahaa. LisĂ€ksi kaikissa maissa, joissa lukukausimaksut ovat kĂ€ytössĂ€, on kĂ€ytössĂ€ myös stipendijĂ€rjestelmĂ€, jolla tuetaan vĂ€hĂ€varaisten ja erityisen lahjakkaiden opiskelijoiden opiskelua – myös meillĂ€ stipendijĂ€rjestelmÀÀ vaatii laki. Kun nĂ€mĂ€ hallinnolliset kulut sekĂ€ stipendijĂ€rjestelmĂ€t otetaan huomioon, lukukausimaksut tuottavat hyvin vĂ€hĂ€n rahaa, tai saattavat aiheuttaa jopa ylimÀÀrĂ€isiĂ€ kustannuksia (kannattaa tutustua nĂ€ihin AYY:n materiaaleihin viime vuosien lukukausimaksukokeilusta).

Lukukausimaksujen kÀyttöönotto saattaa todellisuudessa tulla yhteiskunnallemme todella kalliiksi ns. takaoven kautta. Vaikka koulutus on ollut maksutonta, sen hankkimaan tulleet ulkomaalaiset ovat kuluttaneet Suomessa asuessaan ja 2/3 heistÀ on jÀÀnyt Suomeen valmistumisen jÀlkeenkin. TÀstÀ joukosta 73 % heistÀ on töissÀ ja maksaa Suomeen veroja (LÀhde: CIMO). Lukukausimaksujen kÀyttöönotto tyrehdyttÀÀ tÀmÀn rahavirran tyystin, sillÀ naapurimaiden nÀytön perusteella voimme olettaa, ettÀ lukukausimaksujen kÀyttöönotto pudottaa ulkomaalaisten opiskelijoiden mÀÀrÀn olemattomaksi.

4. Valmistumisajat ovat Suomessa ihan hirveÀn pitkiÀ.

ErÀs viisas provosti sanoi minulle joskus, ettÀ sitÀ saa mitÀ mittaa. Valmistumisaikoja on mahdollista mitata moninaisella mittatikulla. Lasketaanko valmistumisajaksi koko opiskeluaika korkeakouluun hyvÀksytyksi tulemisesta valmistumisen hetkeen? Vai tulisiko laskelmista poistaa ne lukukaudet, jotka opiskelija on poissaoleva esimerkiksi armeijan, lapsen, työn tai toisen tutkinnon vuoksi? NÀillÀ kahdella eri mittaustavalla saamme aikaan hyvin erilaiset valmistumisajat, ja nÀmÀ mittauserot selittÀvÀt, miksi tutkimuksissa ja tilastoissa valmistumisajat saattavat olla hyvin eri mittaisia.

5. Opiskelijat ovat laiskoja ja professorit ilkeitÀ.

EikÀ olla ja eivÀtkÀ ole. Me olemme kaikki ihmisiÀ! MeillÀ on elÀmÀÀ yliopiston ulkopuolellakin, vÀlillÀ unohdamme velvollisuutemme, toisinaan meidÀn on vaikea nÀhdÀ asioita kanssaihmistemme nÀkökulmasta. YritetÀÀn kaikki vÀhÀn skarpata, varsinkin tuon viimeisen suhteen.

 

HyvÀÀ juhannusta!

Lotta Aarikkaasiantuntija, edunvalvonta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *