YTHS Blogi: TERVETULOA UUSI OPISKELIJA!

 

Uudelle opiskelijalle kirjainyhdistelmÀ YTHS on usein opintojen alkupuolella vailla merkitystÀ. Opintojen edetessÀ ja vuosien kuluessa monelle tulee tutuksi, ettÀ YTHS eli Ylioppilaiden terveydenhoitosÀÀtiö vastaa yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoidosta. YTHS:n palvelut ovat opiskelijan kÀytössÀ, kun hÀn on ilmoittautunut lÀsnÀ olevaksi ja maksanut ylioppilaskunnan jÀsenmaksun. Palveluita tarjotaan yleisterveyden, suun terveyden ja mielenterveyden sektoreilla.

TÀmÀn kertainen blogikirjoitus on suunnattu sinulle uusi opiskelijanalku. MeillÀ YTHS:llÀ on sinulle viesti: kaikki jÀrjestyy, aina. Haluamme kannustaa kaikkia opiskelijoita akateemiselle opintielle muutaman ohjenuoran turvin. Poimi talteen mitÀ tarvitse, ja jÀtÀ loput muille.

 

MUISTA, ETTÄ:

 

1. ELÄMÄ MUUTTUU

Korkeakouluopintojen aloittaminen on monelle iso muutos. Sen lisÀksi, ettÀ aloittaa uudet opinnot, moni muuttaa mahdollisesti pois lapsuudenkodista, jopa uudelle, entuudestaan tuntemattomalle paikkakunnalle.  Uusi opiskelija saattaa olla tilanteessa, missÀ ensimmÀistÀ kertaa sitten pÀivÀkodin, tulee uutena porukkaan, mistÀ ei entuudestaan tunne ketÀÀn. LisÀksi opinnot alkavat, jotka ovat myös uusia, ihmeellisiÀ ja vieraita. Kuulostaako osittain sinun tÀmÀnhetkiseltÀ elÀmÀntilanteelta?

 

2. MUTTA TÄÄLLÄ ON MUITAKIN, ET OLE YKSIN

Et ole yksin. Tuhannet opiskelijat aloittavat uudet opinnot tÀnÀ syksynÀ pÀÀkaupunkiseudulla. Lukuisat sinun kaltaisesi tulevat jakamaan vastaavat tuntemukset. EsimerkkinÀ vaikka se Àsken vieressÀsi luentosalissa istunut kivannÀköinen tyyppi. Tai se fuksiryhmÀn ÀÀnekkÀin hölöttÀjÀ, hekin ovat samassa tilanteessa. Tai se, joka ei ole vielÀ sanonut oikein mitÀÀn kenellekÀÀn. Et ole yksin. Ole rohkeasti oma itsesi: heittÀydy tÀysillÀ kohti uutta, jos se on sinulle ominaista. Jos taas etenet asioissa verkkaisemmin ja tarvitset enemmÀn aikaa, uskalla elÀÀ tÀmÀkin vaihe omalla tyylillÀsi. Uskalla tutustua uusiin ihmisiin, omalla tavallasi.

WP_20150902_004 Uusia Aalto-yliopiston opiskelijoita YTHS:n terveydenhoitajan kanssa orientaatiopÀivÀn infossa 09/2015.

 

3. ELÄ PÄIVÄ KERRALLAAN JA ISKE ANKKURISI TÄHÄN HETKEEN

Muutokseen kuuluu erilaisia vaiheita ja ihmisen persoonasta ja temperamentista riippuen myös muutokseen reagoiminen on erilaista.  TÀmÀ ilmenee hyvin joukossa, missÀ on useita erilaisia ihmisiÀ, kuten fuksiryhmÀssÀ. Ole avoin omille tunteille ja ajatuksille. Jos mahdollista, pyri vÀlttÀmÀÀn asettamasta itsellesi suorituspaineita siitÀ, miten ensimmÀiset viikot, kuukaudet tai ensimmÀinen vuosi tulisi sujua. ElÀmÀ rakentuu pÀivÀ kerrallaan sitÀ elÀmÀllÀ. KeskittÀmÀllÀ voimavaransa ja energiansa tÀhÀn hetkeen ja pÀivÀÀn, jota juuri elÀmÀmme, rakentuu meidÀn omannÀköinen elÀmÀ. Muutoksen edessÀ osa ihmisistÀ alkaa rakentamaan tuulensuojia, osa taas tuulimyllyjÀ. Kumpaan joukkoon sinÀ haluat kuulua?

 

4. JA USKALLA OLLA MATKALLA

Moni opiskelija pohtii heti opintojen alkuvaiheessa suuria kysymyksiĂ€, jotka ajoittuvat usein tulevaisuuteen eli aikaan, mistĂ€ ei voi tietÀÀ. MitĂ€ minusta tulee isona? Miten tulen työllistymÀÀn? Tulenko työllistymÀÀn? LĂ€hdenkö vaihtoon? MissĂ€ vaiheessa? Miten selviĂ€n opinnoista? Miten selviĂ€n gradusta? MikĂ€ on gradu? ÄlĂ€ huolehdi,  kaikkiin kysymyksiin löytyy varmasti vastaukset aikanaan. Keskity hallitsemaan se mikĂ€ on hallittavissa. Mieti millainen haluat, ettĂ€ oma arkielĂ€mĂ€si on: omat harrastukset, omat ystĂ€vyssuhteet ja oma opiskelupolku. Kun tiedĂ€t, panosta siihen. Kaikki selviÀÀ aikanaan.

 

YTHS tekee yhteistyötÀ opiskelijoiden hyvinvoinnin yllÀpitÀmiseksi myös muiden kampusalueen toimijoiden kuten ylioppilaskunnan, yliopistojen ja korkeakoulujen opintoneuvonnan, opintopsykologien, oppilaitospastorien, Unisportin ja opiskelijayhdistysten kanssa. TÀstÀ esimerkkinÀ tÀnÀ syksynÀ Otaniemen kampusalueella jÀrjestetÀÀn 2 hyvinvointi-iltaa, 15.9 ja 14.10, yhteistyössÀ Unisportin, AYY:n, MetsÀhallituksen ja Teekkarisuunnistajien kanssa. Tarjolla on luonto ja terveys-aiheinen luento, suunnistusta Otaniemen kauniissa luonnossa, Yin-joogaa ,Unisportilla sekÀ opintopsykologin mindfullness workshop. LisÀtietoja ja ilmoittautuminen tapahtumaan onnistuu tÀtÀ kautta.

 

YTHS:n henkilökunta toivottaa uusille opiskelijoille hyvÀÀ alkanutta lukuvuotta. KÀy tutustumassa toimintaamme osoitteessa http://www.yths.fi/.

 

PidetÀÀn huolta itsestÀmme ja toisistamme!

Terveisin,

Katariina

Terveydenhoitaja

YTHS Otaniemi

WP_20150831_003 Kohti uusia seikkailuja…Kuva otettu aamuauringossa Otaniemen lintutornilta 08/2015

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *