YTHS Blogi: Stressaatko itsesi pois päivänjärjestyksestä?

Stressi on yleinen ilmiö opiskelijoiden keskuudessa ja vaikuttaa opiskelijoiden elämään monella tapaa. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen 2012 mukaan 30 % opiskelijoista koki kärsivänsä voimakkaasta stressistä. Ajoittainen stressi on jokaisen aikuisen ihmisen elämää koskettava ilmiö, joka pieninä määrinä voi toki parantaa niin fyysistä kuin psyykkistä suorituskykyä. Liiallisena ja pitkään jatkuvana stressi heikentää hyvinvointiamme ja altistaa fyysisille ja psyykkisille sairauksille. Stressinhallintakeinoja opettelemalla on mahdollista vähentää stressin haitallisia vaikutuksia ja estää sen kehittyminen uupumukseksi tai masennukseksi.

Minäkö stressaantunut, höpölöpö! Ei koske mua, mulla vaan on tässä kaikkea kokoajan…

Itsetuntemus on stressinhallinnan opettelussa koko homman ydin, sillä jollei tunne itseään ja omaa tapaansa reagoida ympäröivään maailmaan, ei myöskään voi oppia ymmärtämään itseään eikä vaikuttamaan omaan ajatteluun ja käytökseen. Usein opiskelijoiden kanssa työskennellessä törmää siihen, miten paljon stressiä he kantavat harteillaan. Usein syynä ovat valtavat vaatimukset, joita heillä on itseään kohtaan arkisessa elämässä. Pitää menestyä opinnoissa, pitää harrastaa, pitää olla aktiivinen ja mielellään myös vapaaehtoisena siellä ja täällä ja tietysti koko ajan pitää näyttää hyvältä. Pärjätäkseen pitää olla huikeita sosiaalisia suhteita, pitää tietää just nyt eikä melkein mitä elämässä tulee valita ja niin edelleen.  Pitkään jatkunut liiallinen stressi vaikuttaa herkästi opiskelukykyyn ja kokemukseen elämän mielekkyydestä. Silloin tällöin tekee jokaiselle hyvää puhaltaa peli seis, ja tarkastella omaa sisäistä maailmaa. Kuka tämä on tämä tyyppi, jonka pitää olla tätä kaikkea? Milloin se on viimeksi saanut sanoa sanottavansa tähän kaikkeen? Ja jos ihan oikeasti kysyisin siltä, niin olisikohan se edes puolien noista asioista takana? Tunnistatko itsesi?

Terve itsetuntemus sisältää oman itsensä hyväksymisen vahvuuksineen, mutta erityisesti myös heikkouksineen. Itsetuntemus tukee oman henkisen tasapainon säilyttämistä muuttuvassa ja välillä haasteellisessa elämäntilanteessa. Itsetuntemus ja hyvä itsetunto eivät tarkoita loputonta jaksamista, vaan päinvastoin itsetuntemus auttaa tunnistamaan kohdan, jolloin on tehnyt riittävästi. Itsensä tuntevalle ja hyväksyvälle ihmiselle omien rajojen asettaminen on helpompaa ja elämä pysyy paremmin hallinnassa. Päivissä on tolkkua ja mieltä ja ajatukset tulevaisuudesta ovat toiveikkaat. On hyvä tiedostaa minkälaiselle perustalle omaa elämään ja minuuttaan  rakentaa, jotta sitä osaa huoltaa sen erityisiä tarpeita kunnioittaen. Itsetuntemusta vahvistaa ja usein kirkastaa omien arvojen parissa työskentely, eli ne perustukset, joiden varaan sinä rakennat elämääsi.

Minkälaista stressiä sinulla on elämässä? Onko se hallittavissa vai onko sitä jatkunut jo pitkään? Miten sen kanssa pärjäilet? Entä miten sinä reagoit stressaavaan tilanteeseen? Huolestutko, lisäätkö kierroksia, oletko poissaoleva, oletko itkuinen tai lamaannutko? Vai tunnistatko fysiologisia muutoksia: nukahtaminen vaikeutuu, heräilet aamuöisin, ravaat vessassa vatsaongelmienvuoksi tai saat sen ärsyttävän kutisevan ihottuman?

C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_imagesNHM1M2BU

No joo ehkä mullakin joskus menee vähän yli…

Kun alkaa tunnistaa oman stressaantuneen itsensä, on myös stressiin helpompaa havahtua. On helpompaa tunnistaa missä vaiheessa hommia alkaa kasaantua liikaa ja kun kalenterista saa vielä muodostettua huokoisemman, ennen totaalista itkupotkuraivaria. Kokemus ja harjoittelu tekevät tässäkin taitavamman, ja mestariksi mitellään elämän mittaisella taipaleella.

Osa opiskelijoista tunnistaa stressin paremmin kuin toiset. Näillä opiskelijoilla on usein kokemusta stressaavista elämäntilanteista, eli tilanteista, jotka ovat vaatineet normaalia suurempaa ponnistelua päivittäisen suoritustason yläpuolella. He ovat myös usein joutuneet opettelemaan keinoja hallitakseen stressiä ja pärjätäkseen suorituskykyisinä haastavassa tilanteessa.  Stressinhallintakeinoja opettelemalla on mahdollista vähentää stressin haitallisia vaikutuksia ja estää sen kehittyminen uupumukseksi tai masennukseksi.

Mutta mä opin koko ajan lisää itsestäni…

Stressinhallinta on osa elämänhallintaa, ja taitoja, joita jokainen ihminen joutuu harjoittelemaan säännöllisesti. Muuttuvat elämäntilanteet haastavat tapojamme toimia ja välillä omat totutut keinot kaipaavat päivitystä. Jos koet tarvitsevasi enemmän työkaluja arjenhallintaan, voit esimerkiksi hyödyntää YTHS:n Elämäntaitokursseja, joita järjestetään tänä syksynäkin toimipisteissämme. Lue lisää toimipisteiden sivuilta.

Ensi kerralla luvassa muutama sana jännittämisestä, sekin on tuttu aihe ihan meille jokaiselle!

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme!

Katariina

Terveydenhoitaja

YTHS Otaniemi

C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_Autumn-Leaves-Images-1024x640

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *