Visiitti Tsinghuan yliopistolle ja Slush Chinaan

Sain lokakuussa mahdollisuuden osallistua Aalto-yliopiston delegaation kanssa heidĂ€n vierailulle Tsinghua yliopistoon ja Slush Chinaan. Vierailu ajoittui ajanjaksolle 10.– 14.10. ja koostui seuraavanlaisesta agendasta:

La 10.10. Saapuminen Pekingiin ja Jet lagista toipuminen. Tapaaminen Tsinghuan ylioppilaskunnan (SUTU) kanssa

Su 11.10. Vierailu Slush Chinan tapahtumapaikalla. Tapaaminen muiden tapahtumaan osallistuvien suomalaisten kanssa (mm. AaltoES:n delegaatio)

Ma 12.10. Tapaaminen Tsinghuan yliopiston rehtorin kanssa ja kampukseen sekÀ laitoksiin tutustumista. Illalla tapaaminen SUTU:n puheenjohtajan kanssa

Ti 13.10. Slush China

Ke 14.10. LentokentÀlle ja kotiin

Peking_201510

Lauantai

Saavuin pÀivÀÀ muuta Aallon delegaatiota aikaisemmin Pekingiin. Pekingiin oli erityisen tervetullut olo tulla, kun vastassa oli SUTU:n viime vuoden ja tÀmÀn vuoden puheenjohtajat, jotka olivat tulleet Uberilla minua vastaan. Molemmat olin tavannut aikaisemminkin ja jÀlleennÀkeminen oli oikein riemukasta. EnsimmÀinen pÀivÀ kului pitkÀlti jet lagissa, mutta toipumisen lomassa kÀvin hyödyntÀmÀssÀ Kiinan mittatilausmarkkinoita ja tilaamassa itselleni useamman kauluspaidan.

Illaksi olin sopinut tapaavani SUTU:n hallitusta lÀhinnÀ kuulumisten vaihdon merkeissÀ. Tapaamisessa juttelimme lÀhinnÀ yleisesti kuulumisista sekÀ loppuvuoden ja ensi vuoden kuvioista. Nykyinen SUTU:n puheenjohtaja Liu Chang oli nÀillÀ nÀkymin hakemassa Pekingin ylioppilaskuntien liittoon, joka on erityisen merkittÀvÀÀ, sillÀ Kiinan parhaimmat yliopistot tulevat kaikki PekingistÀ. Juttelimme myös Heikki Koposen SYL:n puheenjohtajahausta, ja itseasiassa Chang onkin antanut suosituksensa Heikille kampanjankÀyttöön.

Sunnuntai

Sunnuntaille ei ollut suunnitteilla kummempaa ohjelmaa, joten suuntasin Slushin tapahtumapaikalle, jossa oli menossa vapaaehtoisten koulutukset. PaikanpÀÀllÀ tapasin lukuisia AYY:n alumneja ja Aallon opiskelijoita: vastuu koko tapahtuman jÀrjestelyistÀ olikin pÀÀpiirteittÀin Aallon opiskelijoilla, kuten myös Helsingin Slushissa on ollut tapana. Omien töideni lomassa pÀÀdyin myös yllÀttÀen pitÀmÀÀn ryhmÀytymisrastia kiinalaisille vapaaehtoisille. JÀin rastin jÀlkeen paikalle kuuntelemaan ohjeita tapahtuman jÀrjestelyistÀ ja innostavia puheita vapaaehtoisten merkityksestÀ.

TÀtÀkÀÀn tapahtumaa ei olisi voitu jÀrjestÀÀ ilman energisiÀ ja innostuneita opiskelijoita. Paikalla oleskellessa pohdiskelin myös paljon AYY:n ja SUTU:n yhteistyön merkitystÀ. Ajoittain kuulee puhuttavan, ettÀ nÀiden ylioppilaskuntien vÀlinen yhteistyö on toimijoidemme ajanhaaskausta, kun aika voitaisiin tehokkaammin kÀyttÀÀ koko ylioppilaskunnan hyvÀksi. Yhteistyöhömme kuuluu siis Tsinghuan vuosittainen viikon vierailu Suomessa ja AYY:n vierailu PekingissÀ joka toinen vuosi. Viikkojen aikana opetamme toisillemme omasta kulttuuristamme, kierrÀmme yrityksiÀ (jotka rahoittavat yhteistyön) ja juttelemme kuinka molempien yhteiskunnat toimivat. TÀssÀ samalla luomme ikimuistoisia ystÀvyyksiÀ.

Pohdin myös sitÀ, miksi niin moni kiinalainen oli lÀhtenyt vapaaehtoiseksi Suomesta tuotuun tapahtumaan Slushiin. EhkÀ se liittyi heidÀn kulttuuriinsa, ehkÀ yliopiston professorit pakottivat heidÀt tai ehkÀ AYY:n ja SUTU:n vÀlisellÀ yhteistyöllÀ oli tÀssÀ suuri merkitys. Kuulin, ettÀ Tsinghuasta oli hakenut tapahtumaan useita satoja henkilöitÀ vapaaehtoisiksi, mutta valitettavasti vain noin 100 heistÀ oli voitu ottaa mukaan. Tapahtuman jÀrjestÀjinÀ toimi useita vanhoja AYY:n hallitusaktiiveja, jotka olivat lÀhteneet juuri Tsinghuaan vaihto-opiskelemaan ja sitÀ kautta pÀÀtyneet jÀrjestÀmÀÀn Slush Chinaa.

Yksi asia, jonka olen oppinut viimeisen parin vuoden aikana on se, ettÀ erilaisista kohtaamisista ja uusien ihmisten tapaamisista voi syntyÀ aina jotain uutta ja merkityksellistÀ. Uskon myös samoin, ettÀ Tsinghualaisten kohtaamisista syntyy jotain mahtavaa. Vaikka tÀmÀ voi olla kornia, niin olivathan aikoinaan Suomen suhteet VenÀjÀÀn hyvÀt juuri Kekkosen takia. Tsinghuasta puolestaan valmistuu huomattava osa Kiinan poliittisesta johdosta, niin AYY:n alumnien suhteilla on varmasti tulevaisuudessa merkitystÀ.

Rastisessioiden ja tapahtumapaikalla pyörimisen pÀÀtteeksi lÀhdin vielÀ tapaamaan AaltoES:n delegaatiota, joka oli saapunut sunnuntaina Pekingiin. He olivat saaneet jo erilaisia yhteistyöpyyntöjÀ Kiinan suunnalta kun heidÀn vierailusta oli kuultu ja mielenkiinnolla odottivat tiistain tapahtumaa.

Maanantai

Maanantaina pÀivÀ starttasi yliopistovierailulla, missÀ tapasimme ensimmÀiseksi Tsinghuan yliopiston rehtoria Chen Xu:ta. Aalto ja Tsinghua olivat aikaisemmin tÀnÀ vuonna allekirjoittaneet yhteisymmÀrryspöytÀkirjan kumppanuutensa vahvistamiseksi (http://www.aalto.fi/fi/current/news/2015-06-12-005/). TÀllÀ kertaa keskusteltiin siitÀ, ettÀ kuinka yhteistyötÀ voisi syventÀÀ osapuolten vÀlillÀ, ja luonnollisesti yrittÀjyysnÀkökulma nousi esille. Vaikka keskustelu kÀytiin lÀhinnÀ rehtorien vÀlillÀ, oli meillÀ Changin kanssa hyvÀt keskustelut tapaamisen jÀlkeen. Vaikuttaisi siltÀ, ettÀ myös SUTUlla on oikeat intressit lÀhteÀ kehittÀmÀÀn yrittÀjyyttÀ ja yrittÀjyyshenkeÀ omassa yliopistossaan. TÀmÀ johtuu hyvin pitkÀlti kiinan nuorisotyöttömyydestÀ, jota pyritÀÀn korjaamaan opiskelijoiden startup-yrittÀjyyttÀ edistÀmÀllÀ.

Rehtorin vierailun jĂ€lkeen tutustuimme eri laitoksiin sekĂ€ kampukseen, joka on muuten upea! PĂ€ivĂ€n pÀÀtteeksi menin itse vielĂ€ illalliselle Liu Changin kanssa, jossa keskustelimme yrittĂ€jyydestĂ€ ja siitĂ€, minkĂ€lainen ekosysteemi Aallossa tĂ€mĂ€n osalta on. PÀÀdyimme miettimÀÀn myös omia yritysideoitamme, jotka eivĂ€t olleet niin seksikkĂ€itĂ€ mutta hauskoja silti, kuten Hot Pot –ravintolan perustamista tai KTV-kulttuurin tuomisesta Suomeen.

Tiistai

Tiistai 13.10. kului Slush Chinassa. Tapahtuma alkoi aamusta ja kesti iltaan asti, jonka pÀÀtteeksi oli luonnollisesti jatkot. PÀÀtapahtumassa oli mukana myös Aalto-yliopisto Tuula Teerin puhuessa pÀÀlavalla. Puheessaan Tuula kertoa Aallon yrittÀjyysekosysteemistÀ ja siitÀ, kuinka se on saanut alkunsa Design Factorysta ja opiskelijoista. LisÀksi Tuula korosti merkitystÀ, joka yrittÀjÀalumneilla on ollut AaltoES:ÀÀ ja Startup Saunaa Aaltoon perustettaessa. Kun yrittÀjyyshenkeen yhdistÀÀ yliopistomaailmaan ja laadukkaan tutkimuksen, syntyy uusia idearikkaita yrityksiÀ.

PÀivÀn aikana nÀhtiin myös pitchauskilpailu, johon osallistui myös Aallosta vaihdossa oleva Perttu Karjalainen. Vaikka Perttu ei jatkoon kilpailussa pÀÀssytkÀÀn, huomasi kilpailun aikana mitÀ kiinalaiset tarvitsevat juuri meiltÀ suomalaisilta. Vaikka ei heti uskoisi, niin suomalaisilta löytyi huomattavasti paremmat esiintymistaidot sekÀ yleisön huomioimisen kyky ja draivi. Uskon vahvasti, ettÀ tÀllÀ saralla olemme huomattavasti Tsinghualaisia edellÀ. Kiinalaisilla taas oli uskomattomia ideoita, joiden avulla varmasti voidaan tehdÀ muutosta maailmaan, mutta jotta he nÀkisivÀt syyn ja uskaltaisivat lÀhteÀ Kiinan markkinoilta laajentamaan, vaatii vielÀ muutosta.

Tapahtuma oli kokonaisuudessaan onnistunut, vaikka se ei vielÀ ollutkaan Helsingin tapahtuman kokoinen. KyseessÀ oli kuitenkin Slushin ensi askel Kiinassa, ja ensi vuonna homma ehkÀ jo kasvaa toiseen potenssiin, niin kuin Kiinassa on tapana.

Keskiviikko

Lento Suomeen lÀhti keskiviikkona heti aamusta, ja vaikka edellinen pÀivÀ oli ollut pitkÀ, niin olo oli silti energinen. Kokonaisuudessaan matka oli ollut erittÀin antoisa, ja kun vaikutti siltÀ, ettÀ Aalto ja Tsinghua olivat tiivistÀmÀssÀ yhteistyötÀÀn yrittÀjyyden saralla, oli se ehdottomasti vaivan arvoinen. YhteistyöllÀ tulee varmasti olemaan merkittÀvÀ vaikutus niin Suomeen kuin Tsinghuan yrittÀjyystoimintaan. JÀlleen kerran opiskelijat ovat osoittaneet olevansa askeleen edellÀ vanhoja sukupolvia.

Niko Ferm
Hallituksen puheenjohtaja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *