Opintotuki heikkenee – katso kuva

Selvitysmies Roope Uusitalo luovutti eilen raporttinsa opintotukileikkausten toteuttamisesta ministerille.  Kertauksena vielÀ: opintotuesta leikataan SipilÀn hallitusohjelman mukaan 70 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessÀ ja 150 miljoonaa euroa pidemmÀllÀ aikavÀlillÀ. Opintotuen kokonaismÀÀrÀ (opintotuki, asumislisÀ ja laina) nostetaan 1100 euroon. Mittavat leikkaukset, jotka vievÀt korkeakouluopiskelijoiden opintotukibudjetista neljÀnneksen, sattuvat ja paljon. Mutta mikÀ tÀmÀ ehdotus opintotuen leikkaamisesta on ja, mitÀ se tarkoittaa opiskelijan kannalta?

Raportissa on esitelty kahta leikkausmallia. Toinen niistÀ on 3+2 malli, jossa opintorahaa ja asumislisÀÀ myönnetÀÀn vain alempaan korkeakoulututkintoon ja ylempÀÀn korkeakoulututkintoon saisi pelkÀstÀÀn valtion opintolainatakauksen. Mallissa on useita haasteita, se ei sovellu ammattikorkeakoulututkintoon eikÀ tuo sÀÀstöjÀ hallituksen kaavailemalla aikataululla vaan sÀÀstöjÀ alkaa kertyÀ vasta vuonna 2020. Uusitalo pÀÀttyi esittelemÀÀn opintotukimallia, jossa opintotuen tasoa ja kestoa leikataan kaikilta opiskelijoilta.

Selvitysmies ehdottaa leikataan-kaikilta-mallia, jossa opintotuen nykyrakenne pitkÀlti sÀilytetÀÀn, mutta tiukennukset ovat kovat:

  • Opintorahan taso laskee toisen asteen opintorahan tasolle 250,28 €/kk (nykyÀÀn 336,76 €/kk)
  • Tukikuukausien mÀÀrĂ€ pienenee 45 kuukauteen (nykyÀÀn 50 tukikuukautta) ja enintÀÀn tukikuukausia on 54
  • Opintojen etenemisvaatimus nousee 6 op/kk (nykyÀÀn 5 op/kk) eli 9 nostetulta tukikuudelta tulisi opintopisteitĂ€ kertyĂ€ keskimÀÀrin 54 op. Edelleen opintopistekertymÀÀ tarkasteltaisiin koko opiskeluajalta.
  • Opintolainan valtiontakaus nousee 650 €/kk (nykyÀÀn 400 €/kk), lainatakausta voi saada 18 kk opintorahan loppumisen jĂ€lkeen 1100 €/kk
  • Opintolainahyvitys pienenee 30 %:iin omavastuuosuuden (2500 €) ylittĂ€vĂ€ltĂ€ osuudelta, jos tutkinnon suorittaa tavoiteajassa. Lainahyvitys on 15 %, jos valmistuu enintÀÀn vuoden tavoiteajan jĂ€lkeen. HyvityksessĂ€ otetaan huomioon enintÀÀn tutkinnon laskennallista suorittamisaikaa vastaava mÀÀrĂ€.
  • Opintolainan opiskelijan maksamaan korkoon 4 %:n korkokatto
  • Opintotuen kaksiportaisuus poistuu
  • Opintotuen tulorajat sidotaan indeksiin

Lyhyesti leikkausten ydin: opiskele nopeammin keskimÀÀrin 8,5 h pÀivÀssÀ, neljÀnneksen pienemmÀllÀ opintorahalla ja nosta lainaa.

En tiedÀ mihin leikkauksissa pitÀisi tarttua ensimmÀisenÀ. Tuntuu kohtuuttomalta, ettÀ opiskelijan toimeentulosta leikataan nÀin rajusti. EnsinnÀkin nykyinenkÀÀn opintoraha ja asumislisÀ eivÀt monella riitÀ. Asumistuki, jonka tasoa ei esityksessÀ heikennetÀ, ei riitÀ nykyisellÀÀn asumiskustannusten kattamiseen. Uudellamaalla asumistuki kattaa vuokrasta keskimÀÀrin 48 % ja yli kolmanneksella myös koko opintoraha kuluu vuokraan. Niukkuutta oli jo ennestÀÀn.

Tukikuukausien rajaaminen 45:een vie opintotukijÀrjestelmÀstÀ viimeisenkin jouston. Jos opinnot syystÀ tai toisesta venyvÀt esimerkiksi perheenlisÀyksen takia, on tukikuukaudet nopeasti kÀytetty. EntÀ sitten vaihtoon lÀhtö ja kansainvÀlistyminen, tÀmÀ ehdotettu opintotukijÀrjestelmÀ ei niihin kannusta.

Opintolainan nostamisen porkkanat heikkenevĂ€t. EnemmĂ€n lainaa pitĂ€isi (on pakko) nostaa, mutta heikommilla ehdoilla. Opiskelijan lainataakka voisi olla valmistumisen yhteydessĂ€ noin 30 000 €. Se on paljon. Jos valmistuisi tavoiteajassa, saisi tĂ€stĂ€ 30 %:n hyvityksen omavastuuosuuden ylittĂ€vĂ€stĂ€ opintolainasta. Jos valmistuisi vuoden sisĂ€llĂ€ tavoiteajasta, olisi hyvitys 15 %. TĂ€mĂ€ on heikennys nykyiseen. LisĂ€ksi, jos ei valmistuisi tavoiteajassa eli 300 op tutkinnossa 45 tukikuukauden puitteissa, olisi tĂ€mĂ€n jĂ€lkeen kaksi vaihtoehtoa: nostaa pelkkÀÀ opintolainaa (maksimissaan 1100 €/kk) ja/tai rahoittaa opinnot muulla tulolla, kuten työnteolla. TĂ€llöin lainataakka olisi mahdollisesti vielĂ€ suurempi.

Opiskelijat ovat keskimÀÀrin haluttomia nostamaan opintolainaa, 2012-2013 opintolainaa nosti vain 18 % opiskelijoista. Lainapainotteisuuden lisÀÀminen ja opintoaikojen lyhentÀminen olisi tÀmÀn perusteella ristiriitaista. Moni opiskelija rahoittaa opintojen aikaisen elÀmÀnsÀ mieluummin työllÀ kuin lainalla. Opintotukiuudistusten vaikutuksista opiskelijoiden työssÀkÀyntiin, lainanottokÀyttÀytymiseen ja valmistumisajoista on tulossa OKM:n ja ETLAn tutkimus toukokuussa.

Kokonaisuudessa leikkaukset ovat katkeraa kalkkia. Muutama positiivinen ehdotuskin oli mukana: opintotuen kaksiportaisuus poistuu ja tulorajat sidotaan indeksiin. Opintotuen kokonaismÀÀrÀ nousee 1100 euroon, mutta samalla opintorahaa heikennetÀÀn reilusti eli kokonaismÀÀrÀÀ kasvatetaan lisÀÀmÀllÀ lainapainotteisuutta.

SYL:n ja Samokin kannanotossa kiteytettiin leikkaukset onnistuneesti: ”Kyse ei ole pelkĂ€stÀÀn rahasta, kyse on arvovalinnoista.”

Elli-Noora Kaurila
Asiantuntija, edunvalvonta
Aalto-yliopiston ylioppilaskunta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *