Vieraskynä: Naistenpäivän tempaus

Kirjoittaja:
Meea Kemppainen,
Rahastonhoitaja (vpj), Teekkaritytöt TT ry

Tiistaina 8.3. vietämme kansainvälistä naistenpäivää. Teekkaritytöt järjestää sen kunniaksi tempauksen kandikeskuksen pääaulassa. Luvassa on pienimuotoinen näyttely merkittävistä tieteilijänaisista. Suosittelemme varaamaan siihen aikaa 10-15 minuuttia . Lisäksi ständillämme on klo 9:45-14:15 vapaamuotoista lämminhenkistä keskustelua esimerkiksi Teekkarityttöjen 15-vuotisjuhlavuodestamme, ja tarjolla on myös herkkuja. Aula saattaa näyttääkin erilaiselta kuin normaalisti. Tule ja koe spektaakkeli!

Teekkarityttöjen näyttely merkittävistä tieteilijänaisista jatkuu vielä tiistaihin 15.3. asti! Voit tutustua siihen Aalto-yliopiston kandikeskuksen aulassa, Alvar aallon puiston päässä. Lisätietoja Facebookissa.

Hyvää huomista naistenpäivää! Nykyään naistenpäivä on monille pohjoismaisille melko vähäpätöinen asia. Meillähän on asiat jo ihan hyvin? Toista oli 1900-alussa, kun ensimmäiset naisten merkkipäivät nostivat tunteita koettujen vääryyksien ja tasa-arvon puutteen takia. Äänioikeus, oikeus asettua ehdolle vaaleissa ja mahdollisuus koulutukseen olivat suuria kysymyksiä. Suomi oli monella tapaa edelläkävijänä: me naiset saimme äänioikeuden kolmantena maailmassa vuonna 1906, ja naisia opiskeli jo silloin myös yliopistoissa. Vuoteen 1901 asti naiset tarvitsivat kuitenkin erioikeuden yliopisto-opintoihin.

Vuonna 1908 yliopistoksi nimitetty Suomen Teknillinen Korkeakoulu ja sen edeltäjät eivät tehneet omiin sääntöihinsä sukupuolirajoituksia. Naisteekkareita oli viime vuosisadan alkupuolella kuitenkin kovin vähän. Yleinen kielteinen asenne naisten kouluttautumiseen vaikutti taustalla, mutta Panu Nykäsen historiikin mukaan naisia kohtaan oli muutenkin huomattavaa vastustusta niin professoreiden kuin miesopiskelijoidenkin keskuudessa. Ainakin 1910-1940 -luvuilla kuultiin erilaisia selityksiä, miksi naisten määrää tekniikan opiskelijoissa tulisi rajoittaa, vaikka esimerkiksi vuonna 1930 heitä oli 743 opiskelijasta huimat 43 eli 5,8 %. Naisten klubi ja Teekkaritytöt mahdollistivat vuodesta 1932 naisopiskelijoiden paremman verkostoitumisen ja mieluisan toiminnan miehisen roisissa ympäristössä.

Uusi vuosituhat näyttää kovin toisenlaiselta. Teekkaritytötkin ehdittiin jo lakkauttaa kertaalleen turhana 1970-luvulla. Parempaan päin on siis menty. Perinteitään pitäen teekkarikulttuuri on monipuolistunut asteittain, ja myös harrastusmahdollisuudet erilaisille ihmisille ovat parantuneet. Opiskelu sallitaan (ellei arvon valtioneuvosto nyt viisaudessaan toisin päätä), työelämässä suhtaudutaan myönteisesti työyhteisön monimuotoisuuteen (tosin ei aina), ja vahvat vaatimukset tietynlaisista sukupuolirooleista ovat vaihtuneet yksilön itseilmaisuun (kunhan muistaa käyttää vaadittua lippistä tai lakkia).

Sukupuoli on toki edelleenkin monessa asiassa osallisena. Naistenpäivän näyttelymme naiset ovat kuitenkin omilla saavutuksillaan osoittaneet, että tieteen tekeminen ei edellytä tiettyä sukupuolta. Mielestämme tiede ja tekniikka kuuluvatkin kaikille. Opiskelussa ja työelämässä kehitymme parhaiten huomioimalla toisemme ihmisinä, keskustellen aktiivisesti, kyseenalaistaen aiempaa ja toimien yhdessä tuumin. Lisäksi yhteisöllisyys nostaa hymyn huulille!

Monissa näyttelyymme valituissa henkilöissä on huomioimisen arvoista myös heidän rohkeutensa saavuttaa jotain sellaista, johon muut eivät välttämättä näkemättään edes uskoneet. Oivaltaminen, sitkeys, määrätietoisuus ja intohimo tiivistyvät heidän työssään. Nämä voisivat olla ihan hyviä ominaisuuksia meissä nuoremmissakin tieteenharjoittajissa.

Vuonna 2001 Teekkaritytöt herätettiin uudestaan henkiin, ja 15 vuoden aikana olemme ehtineetkin verkostoitua ja pitää paljon hauskaa! Osana juhlavuottamme haluamme kiinnittää erityistä huomiota tekniikassa vaikuttaneisiin naisiin, mistä syntyikin idea tehdä jotain erityistä juuri naistenpäivänä. Lisää tietoa toiminnastamme löydät alla olevien linkkien kautta.

Teekkarityttöys on edelleen voimissaan, ja olemme iloinen, lämminhenkinen ja reipas yhdistys. Uusia tekijöitä kaivataan kuitenkin aina. Oletpa siis millainen tahansa.. tai Teekkarityttöjen marssin sanoin;

Tyttöfuksit ja isoset,
riviteekkarit, ännännet,
tervetulleita olette itsekin
mukaan Teekkarityttöihin!

Terveisin,

Teekkaritytöt TT ry:n johtokunta 2016
johtokunta@teekkaritytot.fi
teekkaritytot.fi
facebook.com/teekkaritytot
instagram.com/teekkaritytot

blogi-tt

Päivitys 10.3.2016 : Korjattu vuosiluku naisten erivapaudesta (1902 -> 1901), täsmennetty erivapaustarpeen taustoja, paranneltu tekstin muotoilua ja luettavuutta. Lisätty tieto näyttelyn jatkumisesta.

Kirjallisuutta
Johanna Vähäpesola: Uhka miehisyydelle ja ammatille. Naiset tekniikan opiskelijoina ja asiantuntijoina Suomessa 1879–1939. Pro gradu, Tampereen yliopisto, 2009.
Panu Nykänen: Kortteli sataman laidalla. Suomen Teknillinen Korkeakoulu 1908–1941. WSOY, Porvoo 2007.
Liisa-Maria Nitovuori: Rakkaat teekkarisiskot. Naisopiskelijana Teknillisessä korkeakoulussa. Kirjapaino Grafia Oy, Turku 2003.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *