AYY:n Kiinalaiset vieraat Espoossa

nuuksio_tsinghua

Taustaa: Kiinan parhaan yliopiston Tsinghuan ylioppilaskunta oli Suomessa AYY:n vieraana viikon 5.-12.8. Eri pÀiville AYY:n hallitus oli jÀrjestÀnyt ohjelmaa liittyen suomalaiseen yhteiskuntaan, kulttuuriin ja Aalto-yliopistoon. AYY:n hallitus vieraili PekingissÀ viime toukokuussa.

Maanantaina 8.8. kÀvimme Tsinghuan yliopiston ylioppilaskunnan jÀsenten kanssa Espoon kaupungin vieraana. AlkupÀivÀn kuuntelimme mielenkiintoisia luentoja ja keskustelimme kestÀvÀn kehityksen Espoosta, illemmalla tutustuimme suomalaiseen luontoon Nuuksion luontokeskus Haltiassa ja nuotioretkellÀ.

Espoo on kansainvĂ€lisen tutkimuksen mukaan ”most sustainable city in Europe”. (1) Aamulla kuulimme Espoon ympĂ€ristöjohtaja Tarja Södermanin esitelmĂ€n Espoon kestĂ€vĂ€stĂ€ kaupunkirakenteesta ja kaavoituksesta, missĂ€ korostuivat etenkin energiankĂ€yttö ja alue-ekologiset yhteydet. Kun tulevaisuudessa Espooseen menee metro, muuttuu myös nykyisin yksityisautoiluun painottuva liikennejĂ€rjestelmĂ€ vielĂ€ hieman kestĂ€vĂ€mpÀÀn suuntaan. KestĂ€vĂ€ kehitys tarkoittaa Espoolle ekologisen kestĂ€vyyden lisĂ€ksi myös taloudellista kehitystĂ€, joka olikin toinen aiheemme pĂ€ivĂ€n aikana. Espoon kansainvĂ€listen asioiden koordinaattori ja aikanaan TKY:ssĂ€ työskennellyt Fanglan Tao esitelmöi meille mm. Espoon Innovation Gardenista ja Locate in Espoo –hankkeesta. Innovation Garden sisĂ€ltÀÀ Espoon nĂ€kökulmasta myös opiskelijastartuptoiminnan, jota kaupunki mielellÀÀn tukee osana koko kunnan elinkeinoelĂ€mÀÀ. Locate in Espoo –ajatuksen mukaan Espoo puolestaan haluaa nĂ€yttĂ€ytyĂ€ kansainvĂ€lisesti porttina Euroopan markkinoille ja siten houkuttelevana sijaintina kansainvĂ€lisille yrityksille.

Tsinghua_opinmaki

Paikkana alkupĂ€ivĂ€n ohjelmalle toimi Espoon Suurpellossa sijaitseva hiljattain valmistunut ja kĂ€yttöön otettu kansainvĂ€linen koulu, jonka yhteydessĂ€ toimii moderni ajoittain jopa henkilökunnaton kirjasto. Suurpellossa sijaintina yhdistyivĂ€t pĂ€ivĂ€n teemat: toisaalta Espoon tavoite kehittyĂ€ kansainvĂ€lisenĂ€ yrityskeskittymĂ€nĂ€, toisaalta tavoite ekologisesti kestĂ€vÀÀn kaupunkiin. Koulun on tarkoitus helpottaa kansainvĂ€listen yritysten työntekijöiden elĂ€mÀÀ Espoossa ja tukee siten Locate in Espoo -hanketta. Koulu on voittanut International Association of Education Cities –palkinnon (2) ja huomasi ettĂ€ sen arkkitehtuuriin ja uudenlaisiin oppimisympĂ€ristöihin oli panostettu. Tekisi melkein itsekin mieli mennĂ€ viikoksi ala-asteelle kokeilemaan, millaista koulunkĂ€ynti on 2010-luvulla. Suurpelto sijaitsee Espoon keskuspuiston laidalla, jolloin vieressĂ€ sijaitsee myös alue-ekologisesti tĂ€rkeitĂ€ lĂ€himetsiĂ€. Vierailimme lopuksi aivan koulun vieressĂ€ sijaitsevassa pĂ€ivĂ€kodissa, jonka rakennus on passiivitalo. Kiinalaiset vieraamme tuntuivat erityisen kiinnostuneilta pĂ€ivĂ€kodin lapsista, vaikkakin kuuntelivat tarkasti myös Fanglanin selostusta talon teknisistĂ€ ratkaisuista. IhmetystĂ€ herĂ€tti se, ettei talossa kĂ€ytetty tuuletukseen ikkunaa, jota ei edes helposti saanut auki. Itse tunsin jonkinlaista ylpeyttĂ€ pohjoismaisesta kulttuurista,   kun vierekkĂ€in pĂ€ivĂ€kodissa leikkivĂ€t leikkiautojen ajorataa rakentava tyttö ja nukketalolla leikkivĂ€ poika.

tsinghua_retkiruokaa

nuuksi_node

LoppupÀivÀn vietimme Visit Espoon vieraana luontokeskus Haltiassa ja Nuuksion kansallispuiston  nuotiopaikalla. Suomalaisen metsÀn marjat ja jokamiehenoikeudet hÀmmÀstyttÀvÀt ulkomaisia vieraita kerta toisensa jÀlkeen ja niin oli tÀllÀkin kerralla. Luonnossa retkeily ei PekingissÀ asuville opiskelijoille ollut kovin tuttu harrastus, eikÀ siihen kiinalaisella opiskelurytmillÀ juuri riitÀ aikaakaan. LuontonÀyttelyn ja metsÀkÀvelyn jÀlkeen tuntuivat suomalaiset makkarat ja muut retkievÀÀt maistuvan oikein hyvin. Ilkka ja Joona olivat ehtineet valmistaa meille tÀydellisen hiilloksen ja kattaa herkullisen ruokapöydÀn keskelle metsÀÀ. Luonnon stressiÀ lievittÀvÀt vaikutukset nÀkyivÀt selvÀsti: Nuuksio-retken jÀlkeen bussissa tsinghualaiset vaikuttivat erittÀin rentoutuneilta ja innostuivat jopa lauleskelemaan. Monet kiinalaisista vieraistamme mainitsivatkin jÀlkikÀteen suomalaiseen luontoon tutustumisen yhtenÀ Suomessa vierailun parhaista puolista.

  1. http://www.espoo.fi/en-US/City_of_Espoo/Decisionmaking/The_Espoo_Story/Sustainable_development
  2. http://www.edcities.org/en/espoo-lhospitalet-de-llobregat-and-saha-gu-win-the-educating-cities-award/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *