Parasta on, kun omalla osaamisellaan voi ratkaista yhteisen haasteen

10 vuotta sitten aloittelin muotoilun opintoja Lahden muotoiluinstituutissa taideteollisen muotoilun linjalla. Legendaariseen Muotoiluinstituuttiin pÀÀsy oli toteen tullut unelma. Seuraavat neljÀ vuotta tÀyttyivÀt materiaalikokeiluista ja intohimoisista ammattilaisista, joiden ainoa tehtÀvÀ oli saada meidÀt innostumaan taidehistoriasta, kulttuuriperinnöstÀ ja Design ThinkingistÀ eli muotoiluajattelusta, joka putkahti aina silloin tÀllöin esiin töissÀmme. Jos niin kÀvi, sai aina vitosen.

Muotoiluinstituutin sielun, TAIKin kunniajÀsenen ja meidÀn opiskelijoiden esikuvan Antti Hassin sanoin:  

“Muotoilu on kaikilla aistikanavilla havaitun datan jĂ€rjestĂ€mistĂ€ informaatioksi kaikissa ulottuvuuksissa, myös suhteessa aikaan ja liikkeeseen.”

Ja nÀinhÀn se on, sillÀ asioiden todellinen olemus selviÀÀ vasta huolellisen tutkimisen tuloksena. MitÀ monimutkaisempi ongelma on, sitÀ useampia aistikanavia tarvitsemme sitÀ tutkimaan ja ymmÀrtÀmÀÀn. Ilman ymmÀrrystÀ ei synny kestÀviÀ ratkaisuja. Siksi usein jÀrkevin tapa tehdÀ asioita on tehdÀ niitÀ yhdessÀ, monitieteellisesti, mutta myös sukupolvien ja kulttuurien kesken niin töissÀ kuin arjessakin. Mutta sulatellaanpa Antin ajatusta vielÀ hieman eteenpÀin.

Megatrendit, kÀyttÀjÀkokemus, etujoukko, hiljaiset signaalit ja monet muut kÀyttÀytymiseen liittyvÀt asiat ovat aina suhteessa aikaan. Kuinka paljon ajatteluusi vaikuttaakaan se, missÀ ja miten vietÀt vapaa-aikasi? EntÀpÀ ystÀvÀpiirisi? ElÀmÀÀmme rikastuttavat ihmiset? On erittÀin hedelmÀllistÀ keskustella kollegan kanssa alan uusimmista trendeistÀ tai ystÀvÀn kanssa tuittuilevasta puolisosta. Silti suurimman tyydytyksen saa, kun voi tuoda osaamisestaan kumpuavan ratkaisun yhteiseen pöytÀÀn.

Aloitin työt Espoon kaupungilla vuonna 2011 Muotoile!maa nimisen opinnÀytetyön muodossa. Muotoile!maa -konseptin toteuttaminen vaati taitotietoa kasvattamisesta, leikkivÀlineturvallisuudesta, viherrakentamisesta ja osallistavasta suunnittelusta. Työhön ei siis olisi voinut missÀÀn nimessÀ lÀhteÀ yksin. Apuja löytyi kirjojen lisÀksi pÀivÀkodista, teknisestÀ toimesta ja aluehallintoviraston terveystarkastajalta. Lopulta opiskelijan idea leikkiin soveltuvasta, lasten kanssa suunnitellusta ja alueen yhteisöllisyyttÀ lisÀÀvÀstÀ veistoksesta oli totta.

Nyt kuuden vuoden ja lukuisten projektien jÀlkeen on ilo huomata kuinka paljon on pystynyt muotoilijana tuomaan osaamistaan tÀhÀn työyhteisöön. Kuinka moniin eri alojen ammattilaisiin olen saanut tutustua, heiltÀ oppia ja kuinka paljon onkaan vielÀ opittavaa. Puhumattakaan kaikista niistÀ asukkaista, lapsista ja vanhuksista, joiden kanssa ja joille olen tÀtÀ työtÀni tehnyt. SiksipÀ oma sanontani on:

”Muotoilija muotoilee osallistuessaan ihmisten, ideoiden

ja tapahtumien muodostamaa kokonaisuutta!”

Niko Riepponen työskentelee ympÀristömuotoilijana Kaupunkitekniikan keskuksessa Espoon kaupungilla. Nikon työ muodostuu moninaisista asukas yhteistyöhön liittyvistÀ projekteista. Parhaillaan kÀynnissÀ olevia projekteja ovat mm. 100 penkkiÀ, paikkaa ja tarinaa sekÀ Valovuosi. Vinkki: Suunnitelkaa ja ehdottakaa uutta valaisukohdetta Espooseen Valovuosi karttakyselyn avulla. Nikon työtÀ voi seurata vaikkapa twitterissÀ: @NikoRiepponen tai facebookissa: Muotoilemaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *