Norsunluutornissa kaikuu.

Istun palavereissa, joissa pohditaan keskustoimiston tulevaa seinĂ€jĂ€rjestystĂ€ lĂ€mpömiehenkujalle. Ja kuten aina neliötĂ€ on liian vĂ€hĂ€n ihmisiin nĂ€hden tai toisinpĂ€in.  Eli miten paljon ikkunatonta tilaa annetaan meluaville vapaaehtoisille ja minne sijoitetaan sihteerit, joiden kĂ€sissĂ€ organisaatiomme toimii? SiinĂ€pĂ€ kysymyksiĂ€, unohtamatta tietenkÀÀn ”aikuisia” (vannon kuulleeni nĂ€in sanotun), niitĂ€ ylioppilaskunnan vitaaleja työntekijöitĂ€, jotka hoitavat talouden ja kiinteistöt.  Ratkaisu ei ole helppo ja se tulee olemaan kompromissi, joka hiertĂ€nee pitkÀÀn.

TÀmÀn pohdiskelun lomassa olen alkanut myös miettimÀÀn, ettÀ jos rehtori ei olisi ystÀvÀllisyydessÀÀn kutsunut (eli vaatinut) meitÀ saman katon alle, olisiko meille löytynyt paikka jostain muualta?? EhkÀpÀ jokin luontevampi paikka? En kiistÀ, etteikö rehtorin kanssa saman ulko-oven jakaminen toisi etuja ajaa koulutuspoliittisia asioita ja varmistaa AYY:n lÀheinen suhde yliopiston kanssa. Toisaalta nykyisessÀ oppilaskunnan hajaannuksessa ja tiedotuksellisessa kaaoksessa myös muita vaihtoehtoja tulee mieleen.

AYY on ainakin minun mielessÀni tehnyt arvovalinnan pyrkiÀ riviopiskelijaa lÀhelle, poiketen esimerkeistÀ. Jo TKY:n aikana, jolloin opiskelijoita oli reilut 10k, tapahtui kontaktipinta kuntaan kiltojen ja jÀrjestöjen kautta. Sama tilanne on HYY:llÀ, jolla on 30k jÀsentÀ. Se lÀheisyys ja palvelullisuus, joka Tokyo:lla ja KY:llÀ aikanaan ollut, voi olla historiaa ja taistelemme tuulimyllyjÀ vastaan.

En ole kuullut vielÀ ainoanakaan itseÀÀn riviopiskelijaksi tituleeraavan henkilön kertovan miten AYY:n pitÀisi kohdata hÀnet! EhkÀpÀ sillÀ ei ole hÀnelle/heille edes merkitystÀ. Toisaalta kukaan ei ole tainnut kysyÀ, toisiko aaltolaisena oleminen kylterille jotain lisÀarvoa, jos niin mitÀ ja miten hÀn haluaisi sen tarjoiltavan?  Arvo kuitenkin syntyy siitÀ mitÀ aaltolaisuus edustaa. Olemmeko maailman parantajia ja toimijoita yhteiskunnassa ja tai sisÀisen yhteisön luojia tai jotain muuta?

Sen sijaan, ettÀ koulumme tulee olemaan joukko jakautuneita leirejÀ, tulisi meidÀn kohdata toisemme ja löytÀÀ kosketuspintaa. EhkÀ sen jÀlkeen löydetÀÀn tapoja toimia yhdessÀ myös vapaa-ajalla, uusia perinteitÀkin, joista ainakin osa voidaan jakaa. Itse lÀhdin AYY:n toimintaan uskossa, ettÀ erilaisten alojen kohtaamisesta, miten ristiriistaisesta tahansa, voi löytyÀ luovuuden hedelmÀ. Mutta ensin on saatava ihmiset kohtaamaan ja, jos yhteen törmÀys ei saa edarimaista kohteliaisuuksien kierrettÀ, uskon yhÀ ettÀ tulee olemaan ryhmiÀ, jotka voivat löytÀÀ yhteisen sÀvelen.

Aalto Entrepreneurship Society on erÀs tÀllainen, suorastaan esimerkillinen ryhmÀ. TÀmÀ hyvin harvoilla naisilla varustettu asialleen uskollinen seurakunta on onnistuneesti saanut toimintansa pyörimÀÀn erilaisista rajoittavista tilakysymyksistÀ huolimatta. PÀÀttÀvÀisyyttÀ ja uskoa siis tarvitaan.

Aalto Entrepreneurship Society on maalaillut Aalto loungea KY-talon kuudenteen kerrokseen. TĂ€tĂ€ ajatusta kannatan. Me tarvitsemme kohtauspaikan, areenaan jutustelulle, törmÀÀmiselle. Kuudennen kerroksen lattiaan tekisin kuitenkin ylimÀÀrĂ€isen reiĂ€n, josta palomiesten tapaan pÀÀsisi pakenemaan viidenteen kerrokseen, Aalto yhteisön (Teekkarijaoston aaltolainen hengenperijĂ€) luo, jota vaikka kellariksi voisi kutsua. SillĂ€ kellareissahan ovat ne parhaat bileet. Tuon paikan ympĂ€rille, jonne aaltolaisten ajatukset valuvat, voisi sijoittaa sihteeristön ja, jottei meno menisi aivan levottomaksi, niin vĂ€leihin mahtuisivat ne ”aikuisetkin.”

– Lasse Granroth

Ps: Huhu kertoo, ettÀ joku aallon opiskelija olisi onnistunut löytÀmÀÀn tiensÀ keskustoimistolle, joten myös kÀytÀnnössÀ se on mahdollista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *