Hereillä! Luvassa on linjausta…

Samalla kun valtakunnanpolitiikassa opiskelijoiden aseman osalta sattuu ja tapahtuu, AYY muodostaa mielipiteitään juurikin samoista asioista.

Kuulit ehkä Opetusministeriön koulutusvientistrategian yhteydessä väläytellyistä lukukausimaksuista, jotka laukaisivat kiivaan Facebook-sodankäynnin.

Ylioppilasliike ärähti (puolihuolimattomasti lipsautettuja?) suunnitelmia vastaan ja julkinen keskustelu leimahti käyntiin myös puolueiden tasolla. Tämän jälkeen ollaankin keskitytty väistelemään erilaisten työryhmien muistiosadetta – tällä viikolla viimeksi pinnalle nousivat kaikille opiskelijoille suunnatut tonnin lukukausimaksut.

Kohu koulutuksen maksullisuudesta ei ole tuulesta temmattua. Tällä hetkellä alkamassa on lukukausimaksukokeilu, jossa yliopistot voivat halutessaan periä maksuja vieraskielisistä maisteriohjelmista EU/ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta. Aalto on tässäkin asiassa ’etujoukoissa’: Suomessa kaikkiaan 130 ohjelmaa on ilmoitettu kokeiluun ja näistä 46 on Aalto-yliopiston ohjelmia.

Koulutuksen maksuttomuus onkin ehdottomasti vuoden ykkösaihe opiskelijapolitiikassa. Lisäksi ministeriötasolla on pohdittu opintotuen rakenteellista uudistamista. Vuoden 2009 lopulla julkaistussa muistiossa ehdotetaan mm. opintotuen sitomista indeksiin ja opintotukikuukausien jakamista kandi- ja maisteritukikuukausiin. Muistion laatineen työryhmän tavoitteena oli etsiä ratkaisuja täysipäiväiseen opiskeluun kannustamiseen. Mutta onko nykypäivän opiskelijoilta realistista edellyttää täysipäiväistä opiskelua, ainakaan koko opiskeluajalta?

Myös Aalto-yliopiston valmistelu porskuttaa eteenpäin omalta osaltaan. Yliopiston puolella tehdään duunia kädet savessa ja samalla haetaan oppia ulkomailta. Schooleilla on kova työ pitää vanhat prosessit rullaamassa, samalla uudistua ja venyä asetettuihin tavoitteisiin. Mutta miten Aalto näkyy opiskelijoille ja mitä yliopistolta haluamme?

Lähiaikoina linjojen vetoa AYY:ssä onkin luvassa runsaalla kädellä. Seuraavassa edustajiston kokouksessa 18.3. edustajiston on tarkoitus muodostaa kanta lukukausimaksukokeilusta, päättää Aalto-linjasta eli Aallon opiskelijoiden vaatimuksista ja toiveista yliopistoa kohtaan sekä hyväksyä linjapaperi opintotuesta. Kannattaa tulla paikalle seuraamaan tai vaikuttamaan!

Ajat ovat jännät, joten keskittykäämme arkistopapereiden lisäksi myös politiikkaan.

Peace,

Elli

PS. Hallitus keskittyy viikonlopun aikana Suomenlahden aaltoihin ja käy Vironmaalla puhdistautumassa porekuplissa. Olkaahan ihmisiksi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *