Minulla on unelma – liikkuvasta opiskelijasta

Liikunnan merkitys korkeakouluissa alkaa vihdoinkin kristallisoitua päättäjien mieliin niin yliopistoissa kuin yhteiskunnallisellakin tasolla.

Joulukuussa 2008 valtioneuvosto teki periaatepäätöksen, jossa korkeakoulut velvoitettiin vastaamaan omalta osaltaan nuorten aikuisten liikunnasta. Kesäkuussa 2009 eduskunnan sivistysvaliokunta velvoitti uudistettaviin ammattikorkeakoulu- ja yliopistolakeihin liittyen hallituksen seuraamaan, miten yliopistot järjestävät liikuntapalveluitaan.  Opiskelijoiden liikuntaliitto OLL:n Suomen hallitusohjelmatavoitteissa keskitytään ansiokkaasti korkeakoulujen liikuntapalveluiden parantamiseen. Korkeakoulujen saamaa rahoitusta vaaditaan sidottavaksi osittain koulun järjestämien liikuntapalveluiden tasoon. Korkeakoululiikunnan positiivinen vaikutus työurien pidentämiseen ja työssä jaksamiseen aletaan vähitellen tunnistaa. Kärjistettynä liikunta aloitetaan pienenä ja, jos liikuntaharrastus jossain elämän nivelvaiheessa katkeaa, sen aloittaminen myöhemmin on harvinaista.

Aalto-yliopiston myötä Helsingin Yliopistoliikunta avautui subventoituun hintaan myös Aalto-yliopiston teknillisen korkeakoulun ja kauppakorkeakoulun opiskelijoille tarjoten kymmeniä lajivaihtoehtoja eri toimipisteissä keskustassa, Siltavuorenpenkerellä, Meilahdessa, Kumpulassa ja Viikissä. Aalto-yliopisto myönsi vuodeksi 2010 Aalto-yliopiston urheiluseura AaltoUS:lle 100 000 euroa yhteisölliseen liikuntaan. Tulevana syksynä opiskelijoina pääsemme liikkumaan ainakin Aalto Kympissä, Akateemisessa Wartissa sekä Aalto by Nightissa – puhumattakaan yhdistysten järjestämistä omista liikuntatapahtumista. Summalla tuetaan AYY:n liikuntayhdistyksiä myöntämällä sekä tila- että projektiavustuksia. Huhtikuussa 2010 Tuula Teeri kutsui koolle Helsingin seudun yliopistojen yhteisen liikuntatyöryhmän, jonka on vuoden loppuun mennessä tarkoitus antaa lopullinen ehdotus mahdollisesta koko pääkaupunkiseudun kattavasta yliopistoliikuntaverkostosta. AYY:n ja Aallon  yhtenä selkeänä tavoitteena on lisätä liikuntapalveluita  Kampissa ja Otaniemessä. Vapun alla AYY:n teettämään liikuntapalvelukyselyyn vastasi parissa viikossa lähes 600 Aalto-yliopiston perusopiskelijaa, mikä kertoo liikunta-asioiden tärkeydestä opiskelijoiden mielissä. Tarjonnan suurin puute oli odotetusti Otaniemestä puuttuva opiskelijahintainen kuntosali,  jota kaipasi huimat 78% kaikista vastaajista. Naisvastaajat kaipasivat lisää ryhmäliikuntatunteja nykyiseen tungokseen. Liikuntapalveluista tiedottamista pidettiin yleisesti riittämättömänä. Tarkemmista tuloksista luvassa myöhemmin lisää.

Paljon on menty Aallossa jo eteenpäin, mutta Aalto voisi ottaa vielä mallia esimerkiksi Jyväskylän ja Oulun yliopistoista.

Jyväskylässä opiskelija maksaa vuodessa 30 euroa liikuntatarrasta, jolla saa perusliikuntapalvelut kuten kuntosalin käyttöönsä. Tämän lisäksi tarjolla on kampusalueella vuosittain noin 80 eri lajia. Tyypillistä on, että liikunnan opiskelijat tulevat itse ehdottamaan kursseja ja pitävät ne itse  muille opiskelijoille ja saavat ohjauksesta tuntiassistentin palkkaa. Kurssilaiset maksavat tyypillisesti noin 30 euroa 10 kerran kurssista. Liikuntatiloja koululta löytyy pari isoa palloiluhallia, telinevoimistelusali, voimistelusali, tanssisali yms. Kunnalliset jäähallit, kentät ja uimahallit ovat mukana sopimuksessa joko ilmaiseksi tai opiskelijahintaista korvausta vastaan. Koulussa saa lisäksi opintopisteitä liikkumisesta. Tarjolla on kaksi 2 opintopisteen kurssia, joihin osallistuminen on maksutonta ja kunkin suorittaminen vaatii 15 lajikokeiluun osallistumista.

Oulussa käynnistyi maaliskuussa 2009 opetusministeriön rahoittama Lähtenyt liikkumaan-hanke. Hankkeen tavoitteina on inaktiivisten opiskelijoiden saaminen liikkumaan, liikunta- ja terveysneuvonnan kehittäminen, eri alojen opiskelijoiden yhdistäminen liikunnan pariin, liikuntatuutor-toiminnan kehittäminen sekä liikuntaopintojakson kehittäminen. Vaikka ongelmat ovat vakavia, liikunnan itsessään pitää olla hauskaa. Tämä näkyy myös Oulussa pilke silmäkulmassa brändätyissä liikunta- ja terveysneuvontapalvus NEUVOA-ANTAVAssa ja suurin-pudottaja-kilpailu LÄSKIÄISRIEHAssa. Oulussa uusia opiskelijoita ohjaavien tuutoreiden rinnalle jatkokoulutettiin pieni joukko liikuntatuutoreita, joiden tehtävänä on jakaa tietoa liikuntapalveluista, toimia vertaistukena liikuntaa aloittaville, järjestää pienimuotoisia liikuntatapahtumia ja luoda liikuntakulttuuria korkeakouluun. Aallon ensimmäiset liikuntatutorit liikuttavat uusia opiskelijoita jo ensi syksynä! Lisäksi Oulun hankkeen nimissä on järjestetty ryhmätoimintaa, jonka aiheena on ollut painon- ja stressinhallinta sekä liikunnan aloittamiseen liittyvät ongelmat.

Liikuttavasti,

Taneli

PS. Tsekkaa Aallon omien liikuntapalveluiden tarjonta lukujärjestyksestä: http://liikuntavuorot.ayy.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *