Ei vitsi mikä reissu!

Vajaa sata aaltolaista karautti miltei kuukausi sitten, perjantaina 14.5. klo 18:23 Helsingin Rautatieaseman pölyt jaloistaan ja suuntasi junalla kohti tuntematonta. Yksistään Trans-Siberialla arojen, hökkelikylien, metsien, yksinäisten asemien ja vaikuttavien maisemien läpi puksuttelu olisi elämys. Tällä kertaa junailun lomaan oli lisäksi junailtu paljon muutakin.

Parin opiskelijan hullusta ideasta liikkeelle lähtenyt vieläkin hullumpi projekti, Aalto on Tracks, toteutettiin Aalto-yliopiston ja AYY:n tukemana opiskelijavoimin pitkälti tämän kevään aikana. Ydintiimissä oli mukana sekalainen sakki aaltolaisia sieltä sun täältä, ja perimmäisenä ajatuksena oli koko ajan vastuullistaa ihan kaikkia osallistujia erityisesti ohjelmaan ja rahoituksen hankkimiseen liittyvissä asioissa.

Ja ohjelmaahan piisasi. Pitkien lounaiden lisäksi ravintola- ja konferenssipöytien ääressä nautittiin kiihkeistä keskusteluista ja mielenkiintoisista workshopeista, joissa pohdittiin ja ideoitiin muun muassa Aallon viestintää, kansainvälistymistä ja kampusta. Aiheita oli laidasta laitaan myös yliopistomaailman ulkopuolelta. Aalto Debate keräsi kokoon joukon verbaalilahjakkuuksia mittelemään argumentoinnissa (Psst, kiinnoistaisiko sinua osallistua laajamittaisempaan Aallon väittelykilpailuun tulevaisuudessa?), ja junassa järjestetty TEDxAaltoUniversityOnTracks oli ensimmäinen liikkuvassa kohteessa järjestetty TEDx-tapahtuma. Vautsi! Miten fiksuja tyyppejä meidän koulussa onkaan.

Vähintäänkin yhtä hienoja tuloksia saavutettiin astetta epäformaalimman ohjelman puitteissa. Jumpat junavaunun käytävällä, spontaanit jammailut ravintolavaunussa, cross-dressing party, naruhyppely Mongolian rajalla, 20 tunnin bussisekoilu kohti Beijingiä ja Baikal-järvi aamuyöllä ovat vain raapaisu unohtumattomista hetkistä matkan varrella. Puhumattakaan jo unohtuneista hetkistä, esimerkiksi kellojen siirtämisen aiheuttamasta jokailtaisesta 20:30-21:30-välisen ajan katoamisesta…

Lisää fiilistelyä reissusta voi lukea Aalto on Tracksin omasta blogista, eivätkä osallistujienkaan tarinat varmasti ihan heti lopu. Aalto on Tracks on kerännyt aika paljon näkyvyyttä myös muissa medioissa, kuten YLE:llä sekä Helsingin Sanomissa (ja Kiinassakin!), ja hyvä niin: on oikein, että Aallon opiskelijoista näkyy maailmalle muutakin kuin vaikeuksia, sillä niin paljon muutakin me olemme.

Miten tällaisia fiiliksiä saadaan jatkossa aikaan jokaisessa, tai ainakin jokatoisessa aaltolaisessa? Miten saadaan Aallon opiskelijat, proffat ja muu henkilökunta lähentymään toisiaan muutenkin, kuin ahtailla junan käytävillä? Mikä on seuraava elämysten elämys ja seikkailujen seikkailu, megalomaaninen projekti, josta puhutaan seuraavat 100 vuotta? Aalto on Waves ja Aalto in Space -tyyliset ideat leijailevat jo ilmassa. Kuka tarttuu toimeen?

Kiitos aivan uskomattomasta reissusta kaikille sen mahdolliseksi tehneille ja erityisesti mukanaolleille. Ja nyt: kohti uusia seikkailuja!

-Saara

P.S. Tällä kertaa matka oli määränpäätä tärkeämpi, mutta ei Shanghaissakaan ollut valittamista! Aaltoa ja suomalaista koulutusta vietiin maailmalle innostuneella meiningillä. Tiesitkö, että Tongjin yliopiston kampukselle avattiin juuri Aalto Tongji Design Factory? Tsekkaa avajaistunnelmia ja haastatteluja esim. OUBS:lta!

(Valokuvat: Olli Laine & Liisa Tervinen)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *