Ajatuksia kampuskeskusteluun

KesÀ on kukkeimmillaan ja Suomi kÀrisee kaikkien aikojen helteessÀ. Auringon porottaessa muutaman hattarapilven lomassa kirkkaansiniseltÀ taivaalta koko valtakunta nÀyttÀytyy hiton nÀttinÀ. Kimaltelevan meren valossa Helsingin keskusta trendikkÀine kioskeineen ja terasseineen vetÀÀ vertoja mille tahansa keskieurooppalaiselle idyllille. OtaniemessÀ vaihtelevat vihreÀt nurmikentÀt, vilpoisat varjot ja suojeltu luonto, joiden lomassa mietiskelyÀ voi tasapainottaa mÀtkimÀllÀ tennistÀ tai potkimalla palloa. Kauniina kesÀpÀivÀnÀ TuusulanjÀrven ympÀristökin nÀyttÀÀ upealta vaikkapa polkupyörÀn selÀstÀ. Biitsikelien porottaminen tuo sen verran positiivista fiilistÀ, ettÀ on hyvÀ hetki pohtia Aallon tulikuumaa kampuskysymystÀ avoimin mielin.

Aalto-yliopisto on luvannut pÀrÀyttÀÀ pÀÀtöstÀ kampuksensa kehittÀmisestÀ vielÀ tÀmÀn vuoden puolella. Fyysinen kampus on se asia Aallossa, josta kaikilla on mielipide. Ja monella on myöskin vahva mielipide muiden mielipiteestÀ. Keskustelu on enimmÀkseen vellonnut tarkan paikan ja rakenteen ympÀrillÀ. Otaniemeen! Ei Otaniemeen! Hajautetaan! Tiivis yhteinen kampus! Perustelut vaihtelevat pöljistÀ pÀteviin, mutta leimaavaa on keskustelun kÀrkevyys ja vahvat nÀkemykset.

Aalto-yliopisto on lÀhtenyt tarkastelemaan asiaa toisesta nÀkökulmasta, pyrkimÀllÀ keskittÀmÀÀn keskustelun opiskelun ja tutkimuksen tarpeisiin ja kampuksen erilaisiin elementteihin. TÀtÀ varten startattiin myös kampusta koskeva kysely netissÀ, joka on avoin ihan kaikille. Maantieteellisten linjausten vÀlttelyn ja kyselyn ajoittamisen kesÀlle voi tulkita yhtÀ lailla salaliitoksi tai kaukonÀköiseksi ja avoimeksi politiikaksi, mutta se vaikuttaa varmalta, ettÀ Aallon myötÀ kampukseen todella panostetaan. Nyt ei puhuta uuden laitoksen pystyttÀmisestÀ tai muutamasta uudesta kÀmpÀstÀ vaan kokonaisen yliopistoyhteisön fyysisistÀ puitteista, joihin nivoutuvat paitsi opiskelun ja tutkimuksen tilat myös asuminen, joukkoliikenne, liikuntamahdollisuudet, imago ja ties mitÀ muuta.

Kampuksen kehittÀminen ei siis millÀÀn supistu pelkkÀÀn sijaintiin. Jos koko Aalto siirtyy Otaniemeen,on se Otaniemi jotain muuta ja enemmÀn kuin nykyinen mukava mutta hivenen nuhjuinen, ylimuseoitu niemenplÀntti. Jos taas ollaan levÀllÀÀn, tÀytyy siirtymisen ja vuorovaikutuksen olla jonkin ihan muun kuin 102-turbovuoron varassa. Jotta Aallosta saadaan magea juttu, pitÀÀ funtsia kampuksen identiteettiÀ ja persoonallisuutta sijaintia syvÀllisemmin.

Onko Aalto ekstrovertti vai introvertti? KehitetÀÀnkö Aallosta ympÀristöstÀÀn selkeÀsti erillinen tieteen- ja taiteen pyhÀttö, Los Alamos tai Bauhaus, jonka vuorovaikutus ympÀröivÀn yhteiskunnan kanssa on uusien innovaatioiden ja rÀiskyvien nerojen varassa. Vai tulisiko tÀhdÀtÀ ympÀristöön sulautuvaan foorumiin, joka sparraisi ihan jokaisen kaduntallaajan mukaan luomaan ja oppimaan uutta tietoa ja taidetta. Vai jotakin tÀltÀ vÀliltÀ, ratkaisu jossa on elementtejÀ molemmista? EntÀpÀ mikÀ merkitys on verkkoteknologioilla ja sosiaalisella medialla korvaamaan fyysisiÀ yhteyksiÀ korkeakoulujen tai yliopiston ja yhteiskunnan vÀlillÀ? MissÀ mÀÀrin on syytÀ rakentaa tai kunnostaa omia tiloja tai yllÀpitÀÀ palveluja, missÀ mÀÀrin hyödyntÀÀ ulkopuolisia tahoja ja paikkoja?

Itse omien toivon Aallon tulevalta kampukselta muutamia juttuja. Aivan keskeistÀ on tarjota tarpeeksi (paljon!) vapaata, etukÀteen mÀÀrittelemÀtöntÀ tilaa. TÀhÀn kategoriaan kuuluvat yhtÀ lailla avoimet torit ja amfit keskeisellÀ paikalla ihmisten kohtaamista ja tapahtumia varten kuin hippasen syrjÀiset pajat ja takapihat rakenteluita ja kokeiluita varten. Oppimista ja opettamista voi tehdÀ monella tavalla, ja uuden kokeilemista pitÀÀ tukea. Toki meillÀ on jo paikkoja kuten Design Factory, Venture Garage ja Lume, mutta lisÀÀ tarvitaan. Ja se yhteinen kohtaamispaikka, jonne koko yhteisö luonnostaan löytÀisi, puuttuu edelleen.

Toinen juttu on se, ettÀ kampukselle pitÀÀ luoda sellainen henki, ettÀ jokainen Aallon paikka tuntuu kodilta jokaiselle aaltolaiselle. YhtenÀinen, joskaan ei kahlitseva, viestintÀ auttaisi, ja ratkaisevaa on mahdollisimman esteetön kulku ja toiminta. Rajattujen kulku- tai lainausoikeuksien tai vastaavien tulisi olla hyvin perusteltuja poikkeuksia, ei sÀÀntöjÀ. MikÀ tahansa ratkaisu, joka tukee 24/7-elÀmÀÀ kampuksella on jees. Myös ulkotiloja pitÀisi hyödyntÀÀ entistÀ enemmÀn.

Millainen on oma kÀsityksesi parhaasta opiskeluympÀristöstÀ? Aallon kampuskysely on auki vielÀ tÀmÀn kuun viimeiset pÀivÀt. Senkin jÀlkeen vuoropuhelu jatkuu, ja kampusta pohtivissa pumpuissa on mukana myös opiskelijoiden edustajia, jotka vievÀt viestiÀsi eteenpÀin.

kesÀterkuin,

Atte

ps. mahdollinen kampusten siirtyminen voi olla iso juttu, muttei mitÀÀn ennennÀkemÀtöntÀ. Tiesitkö, ettÀ taikkilaisten oma rafla, Kipsari, on nimetty alkuperÀisen sijaintinsa, Ateneumin kipsikellarin mukaan? Tai ettÀ teekkarit laulavat Bulevardista, jonka varrelta TKK muinoin löytyi? Kauppakorkeakoulukin sijaitsi alun pitÀen Kluuvissa, jolloin Chydeniassa pyöri rahislaisten sijaan vielÀ tyttölyseolaisia.

pps. hyvÀÀ inspistÀ kampuspohdintaan tuo tÀmÀ tanskalainen rappari aiheesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *