Oppimisen kulmakivet eli oppimissitoumus

Monissa (anglosaksisissa) yliopistoissa uudet opiskelijat allekirjoittavat Code of Conductin, kÀyttÀytymisohjeiston. CoC:ssa puhutaan monenlaisista akateemisen arjen asioista, kuten yhteistyöstÀ, plagioinnista, opettajien kunnioittamisesta ja usein myös linjataan akateemisen kurinpidon periaatteet. CoC:t ovat pÀÀsÀÀntöisesti lakimiesten kirjoittamia pitkiÀ pykÀlÀviidakoita, jotka pohjautuvat perimmiltÀÀn yliopiston akateemisiin arvoihin. Aallon valmisteluorganisaation opetuksen teemaryhmÀssÀ keskusteltiin CoC:n kÀyttöönotosta ja kirjoitettiinkin ensimmÀinen luonnos, yhteensÀ 15 sivua (tÀmÀ on jÀissÀ, kunnes akuutimmat lakiasiat saadaan pois jaloista).

Viime kevÀÀn linjapapereita vÀÀnnettÀessÀ ja esiteltÀessÀ vastaan nousi monta kertaa kysymys: jos me lupaamme tÀyttÀÀ kaikki teidÀn vaatimuksenne, mitÀ te lupaatte vastikkeeksi? Kysymys oli hyvÀ: todellisessa yhteistyössÀ ei voida vain esittÀÀ eri puolilta vaatimuksia, vaan on yritettÀvÀ ymmÀrtÀÀ toista ja löydettÀvÀ yhteinen nimittÀjÀ. Olisi löydettÀvÀ jonkinlainen tapa, jolla sekÀ opiskelijat ettÀ opettajat voisivat osoittaa sitoutumisensa uuteen oppimiskulttuuriin ja tavallaan tehdÀ sitÀ kautta muutosta nÀkyvÀksi.

Pienen koulutuspoliittisen sektorin sisĂ€isen myllÀÀmisen tuloksena edelliset kaksi ajatusta yhdistyivĂ€t ylioppilaskunnan omaksi CoC:ksi, Oppimisen kulmakiviksi. Teksti perustuu ylioppilaskunnan linjoihin, Aallon strategiaan ja kirjoittajien karuhkoihinkin kompasteluihin opintiellĂ€. Lopputuloksena on kaksi sivua: ensimmĂ€inen kuvaa yhteisiĂ€ arvoja ja periaatteita ja toinen kertoo, mitĂ€ tĂ€mĂ€ kaikki tarkoittaa kĂ€ytĂ€nnössĂ€. EnsimmĂ€inen luonnos pulpahti maailmaan Shanghain juna-asemalla, sen jĂ€lkeen siihen ovat tarttuneet niin uusien opiskelijoiden kohtaloa pohtiva kesĂ€projekti kuin vararehtorikin. Luonnos on pyörĂ€htĂ€nyt kommenteilla niin rakkailla yhteistyökumppaneillamme – erityisaseman yhdistyksillĂ€ – kuin jossain mÀÀrin yliopistollakin.

Ajatuksena on tarjota uusille ja vanhoille opiskelijoille sekÀ opettajille mahdollisuus allekirjoittaa Oppimisen kulmakivet ja sitÀ kautta sitoutua miettimÀÀn tapaa, jolla itse toimii akateemisessa yhteisössÀmme. Uusille opiskelijoille (työnimenÀ tÀllÀ hetkellÀ puosut) tÀmÀ mahdollisuus koittaisi 3.9. jÀrjestettÀvÀssÀ Aalto-pÀivÀssÀ tai mahdollisimman pian sen jÀlkeen. Opettajien ja vanhempien opiskelijoiden nimikirjoituksia kerÀttÀneen jollain muulla tavalla (onko sinulla pÀrÀyttÀvÀ idea tÀhÀn? Kerro!).

Sitoumuksesta pyörii tÀllÀ hetkellÀ versio 0.3, jonka olisi tarkoitus kypsyÀ versioksi 1.0 elokuun loppuun mennessÀ. Tekniikan akateeminen komitea pamauttaa mielipiteensÀ 23.8. ja Aallon akateeminen komitea hyvÀksynee tekstin kokouksessaan 30.8. TÀtÀ ennen sinulla on vielÀ mahdollisuus vaikuttaa oppimissitoumuksen sisÀltöön. Antaa palaa!

Luonnoksen löydÀt tÀÀltÀ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *