Matkailu avartaa, osa 4: Milano


Hallituksen epĂ€virallisena reissulassena minulla oli ilo pÀÀstĂ€ kevÀÀn Manchesterin, MĂŒnchenin ja Lausannen pÀÀtteeksi syksyllĂ€ vielĂ€ yhdelle Aallon johtoryhmĂ€n knowledge missionille, tĂ€llĂ€ kertaa Milanoon. LĂ€hdön varmistuttua ensimmĂ€isenĂ€ tuli mietittyĂ€, ettĂ€ miten ihmeessĂ€ Aalto voisi ottaa mallia yliopiston organisoinnista ja kehittĂ€misestĂ€ italialaisilta? On kuitenkin syytĂ€ huomata, ettĂ€ Lombardian pÀÀkaupungista löytyy kovatasoisia korkeakouluja, joista me piipahdimme kahdessa – matkan kohteina olivat UniversitĂ  Commerciale Luigi Bocconi ja Politecnico de Milano, tai lyhemmin vain Bocconi ja Polimi.

Vuonna 1902 perustettu Bocconin yliopisto on Italian maineikkain kauppatieteiden yliopisto ja arvostettu kautta maailman. YksityisenĂ€ yliopistona sen valtiollinen rahoitus on lĂ€hes mitĂ€tön, ja merkittĂ€vin tulonlĂ€hde ovat lukukausimaksut (maksimissaan n. 10 000 euroa, keskimÀÀrin 8000 euroa vuodessa). Opiskelijoita Bocconissa on hieman vajaa 14 000, joista reilu puolet kanditasolla ja loput sitten ylemmissĂ€ tutkinnoissa. Tavoitteikseen yliopisto on asettanut nousta yhdeksi maailman johtaviksi taloustieteen ja johtamisen korkeakouluista, houkutella globaalisti parhaat opiskelijat ja opettajat, tarjota Euroopan houkuttelevimman kaupunkikampuksen ja vaikuttaa opetuksellaan ja tutkimuksellaan maailmantalouteen ja sen pÀÀttĂ€jiin. Opetuksessa Bocconi kehuskeli olevansa jo Euroopan kĂ€rkikaartia, mitĂ€ osoittavat heidĂ€n mukaansa korkeat sijat  listoilla, joilla yliopistoja rankataan alumnien sijoittumisella Forbes 500 -firmojen johtoon tai johtavien taloustieteen akateemikoiden kaartiin. Muutenkin Bocconissa nĂ€htiin menestyksekkÀÀt alumnit yliopiston tĂ€rkeimpĂ€nĂ€ “tuotteena”. Yliopistolla olikin erittĂ€in hyvĂ€ kĂ€ry siitĂ€, mihin eri asteilta valmistuvat alumnit olivat sijoittuneet. LisĂ€ksi Bocconilla on erittĂ€in aktiivinen, ympĂ€ri maailmaa ylettyvĂ€ alumniverkosto. HyviĂ€ valmistuineita tehdÀÀn luonnollisesti hyvĂ€llĂ€ opetuksella, ja kyselinkin millĂ€ sen laatua Bocconissa mitataan. Vastaus oli kattavan opiskelijapalautteen ja kansainvĂ€lisen vertaisarvioinnin hyödyntĂ€minen. Kehnosti arvioinneissa pĂ€rjĂ€nneet opettajat ohjataan pedagogiseen koulutukseen.

Bocconin johdon neukkari muistutti Bond-pahiksen komentoluolaa

Kansallisen ja kansainvĂ€lisen liikkuvuuden takaamiseksi Bocconilla oli melkoisen radikaalit kĂ€ytĂ€nnöt. Tohtoriopiskelijoilla on valmistuttuaan 3-4 vuoden karanteeni yliopistolla toimimiseen, minĂ€ aikana on haettava kansainvĂ€listĂ€ kokemusta jos mielii takaisin. Kandeiksi valmistuneista saa maisterivaiheeseen jatkaa vain 70% – loput 30% saa lĂ€htöpassit vaikka olisivat kuinka briljantteja. JĂ€ljelle jÀÀvĂ€t paikat tĂ€ytetÀÀn ulkopuolelta tulevilla maisteriopiskelijoilla. Ainakin puheiden ja tilastojen perusteella nĂ€istĂ€ drop-outeista pidetÀÀn kuitenkin huolta, ja heitĂ€ avitetaan löytĂ€mÀÀn toinen opiskelupaikka muualta. Bocconissa nĂ€htiinkin nĂ€mĂ€ kovatasoiset kandit yhtenĂ€ lopputuotteena, joista ollaan ylpeitĂ€. Periaatteessa suoraviivaista, mutta voin vain kuvitella miten kovaa kilpailu opiskelijoiden kesken on.

Bocconin kampus sijaitsee muutaman kilometrin pÀÀssÀ Milanon ydinkeskustasta, ja on kovan kehityksen alla. Uusi pÀÀrakennus Aula Magna on valmistunut suht ÀskettÀin, ja tonttia oli ostettu koko kampuksen keskittÀmiseksi lÀhitulevaisuudessa muutaman korttelin alalle. Aula Magna oli toki vaikuttava ja komea, mutta muistutti olemukseltaan enemmÀn kongressikeskuksen aulaa kuin elÀvÀisen akateemisen yhteisön kotia. EhkÀ kyse on vain uutuudenkiillosta, mutta ainakaan itselleni paikka ei iskenyt sellaisena luonnollisena kohtaamis- ja hengailupaikkana, jollaisena yliopiston tilojen tulisi minusta aina toimia. Kampuksen lisÀksi Bocconista on vielÀ mainittava sen alaisuudessa toimiva melko itsenÀinen SDA Bocconi. SDA voisi ehkÀ kuvata tarjonnaltaan Aallon executive education -yksikköÀ TKK Dipolilla höystettynÀ. Periaatteessa se siis keskittyi kouluttamaan jo työelÀmÀssÀ olleita, mutta tÀydennys- ja MBA-koulutuksen ohella SDA tarjoaa myös maisteritutkintoja ja tekee tutkimusta, ja ainakin osa opiskelijoista harppoi koulutukseen suoraan oman maisterintutkintonsa jÀlkeen. Minusta tarjonta vaikutti osittain pÀÀllekkÀiseltÀ muun Bocconin kanssa, mutta selitys lienee se, ettÀ SDA on perustettu ennen Bologna-aikaa. SDA:n brÀndi on vahva ja maine yhtenÀ maailman parhaista alansa kouluista erittÀin hyvÀ, joten sitÀ ei haluta hirveÀsti hÀslÀtÀ.

Bocconin monumentaalinen Aula Magna

Vuonna 1863 perustettu Politecnico di Milano on puolestaan Italian johtava tekniikan alan yliopisto. Toisin kuin Bocconi, Polimi on pÀÀosin julkisesti rahoitettu ja myös ohjattu, ja huomattavasti edellistÀ laajempi ja laaja-alaisempi. Julkinen rooli ja rahoitus nÀkyy myös opiskelijamÀÀrissÀ. YhteensÀ opiskelijoita on 38 000 ja kolmen Milanossa sijaitsevan pÀÀkampuksen lisÀksi filiaaleja oli ympÀri maakuntaa eri teollisuusalueiden liepeillÀ. Opiskelijoista 23 500 opiskeli tekniikkaa, 9500 arkkitehtuuria ja 4000 taideteollista alaa. Polimissakin on lukukausimaksut kÀytössÀ. Laki sanoo, ettÀ julkisten yliopistojen rahoituksesta korkeintaan 20% saa tulla maksuista, mutta yliopiston tuleva rehtori kertoi ilolla, kuinka Polimi oli opiskelijoiden kanssa sopinut kÀyttöön korkeammat lukukausimaksut vastineeksi opiskelijoiden osallistamisesta rahanjaon pÀÀtöksiin. Vaikka osa opiskelijoiden osallistamistamiskÀytÀnnöistÀ kuulosti hyvÀltÀ, tuollainen diili kuulostaa absurdilta. Harmikseni en tÀllÀ reissulla ehtinyt jÀrjestÀÀ itselleni tapaamista paikallisten opiskelijoiden kanssa. Erityisesti kiinnostaisi tietÀÀ miten mahdollinen opiskelijajÀrjestö on organisoitu, jos se voi pÀÀtyÀ tuollaiselle kannalle.

Polimin piirissĂ€ on siis myös kattavasti taideteollisen alan opetusta ja tutkimusta, josta vastaa oma osasto (vastaa lĂ€hinnĂ€ meikĂ€lĂ€isittĂ€in tiedekuntaa) INDACO. Osasto on ollut olemassa 90-luvun alkupuolelta, mutta itse koulutuksella on pidemmĂ€t perinteet. Tarkalleen ottaen INDACOn ala on “design” – sana jota on suomeksi niin kovin vaikea kÀÀntÀÀ. KĂ€ytĂ€nnössĂ€ pÀÀpaino oli muotoilulla, mutta sanan laajimassa merkityksessĂ€. Polimin Bovisa-kampus, se ainut, jolla vierailimme, oli muuten aika lailla tĂ€ysi vastakohta Bocconin sliikeille auloille. Paikka on vanha tehdasalue, jossa on aiemmin koottu rautiovaunuja, ja oli nyt tĂ€ynnĂ€ kirkkaita vĂ€rejĂ€, opiskelijoiden töitĂ€ ja toimintaa.

Polimin Bovisan kampus on vanha sporatehdas

Polimissa ja myös INDACOssa ongelmaksi koettiin kehno opettaja-opiskelija-suhdeluku, joka oli jotakuinkin samaa luokkaa kuin Aallossa tekniikan ja kauppatieteen aloilla. Avainongelma oli rahoitus, johon lÀhitulevaisuudessakaan tulossa mitÀÀn suurta lisÀystÀ. NiinpÀ parempaan opetukseen on etsitty muita keinoja, kuten esimerkiksi Alta Scuola Politecnica ASP. ASP on huippuopiskelijoiden poikkitieteellinen ohjelma, johon vuosittain kutsutaan parhaiten menestyneet 150 maisteriopiskelijaa. JÀnnÀ konsepti, ja jÀin miettimÀÀn miten moinen toimisi Aallossa. Polimissa valitut saavat stipendin ja vapautuksen lukukausimaksusta, joten harva varmaan kunniasta kieltÀytyy.

Kaiken kaikkiaan tĂ€mĂ€ viimeinen reissu oli hyödyllinen siinĂ€ missĂ€ kolme aikaisempaakin. Hieman harmittaa oma kehno valmistautumiseni – ajan ja italian kielitaidon puutteen vuoksi en saanut jĂ€rjestettyĂ€ omaa tapaamista paikallisten opiskelijoiden kanssa. YleensĂ€ ne ovat tarjonneet hyvĂ€n nĂ€kymĂ€n siitĂ€, miten yliopiston jalot tavoitteet nĂ€kyvĂ€t opiskelijan arjessa. Muina yleisinĂ€ huomioina tulee ainakin mieleen se, ettei kaksiportaisuus toimi tĂ€ysin vielĂ€ Bolognan kotimaassakaan. Molemmissa yliopistoissa kandidaatin tutkinnot hakivat hieman vielĂ€ muotoaan, ja Bocconissa todettiin ettei kauppatieteen kandi ole työelĂ€mĂ€relevantti tutkinto yliopiston eikĂ€ yritysten mielestĂ€ (tosin kolmasosa kanditason jĂ€lkeen pudonneista oli pÀÀtynyt suoraan töihin). Milanon vetovoimaa hyödynsivĂ€t molemmat koulut, esimerkiksi luksustuotteisiin ja viini- ja ruokakulttuuriin perehtyvissĂ€ MBA-ohjelmissaan. Poikkitieteellisten tekemisten saralla sekĂ€ Bocconi ettĂ€ Polimi olivat Aaltoa kunnianhimottomampia. Polimin INDACO vastasi lĂ€hinnÀ  Taikin teknisempiĂ€ aloja, ja vaikka Bocconi tarjosi opintoja esimerkiksi kulttuuritoimen ja muotoilun johtamiseen, oli perspektiivi aina puhtaasti kauppatieteellinen.

Ainakin omalta osaltani johtoryhmĂ€n retket loppuvat tĂ€hĂ€n. HyviĂ€ kĂ€ytĂ€ntöjĂ€, malleja ja kontakteja on tĂ€rkeĂ€ imeĂ€ oman piirinsĂ€ ulkopuolelta, mutta jos kaikki opittu viisaus pitÀÀ tiivistÀÀ yhteen lauseeseen, se on tĂ€mĂ€: ihmiset tekevĂ€t yliopiston. JĂ€rjestelmiĂ€ uudistamalla asiaa voi avittaa, mutta viime kĂ€dessĂ€ Aallon onnistuminen on kiinni uskosta, asenteesta ja tekemisen meiningistĂ€ – meistĂ€ itsestĂ€mme siis.

HiilijalanjÀlkeÀÀn kauhistelevin terveisin,
Atte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *