Den nya riksdagen kan stoppa studiestödets nedgång

(Julkaistu Huvudstadsbladetissa 30.3.2011 otsikolla Stoppa nedgången / Publicerad i HBL 30.3.2011 med rubrik Stoppa nedgången)

Folket har talat! Eller åtminstone riksdagskandidaterna. Finlands studentkårers förbund (SFS) rf och Förbundet för studerandekårer vid yrkeshögskolorna i Finland – SAMOK rf organiserade under förvåren en runtringning genom vilken man tog reda på kandidaternas syn på indexbindningen av studiestödet. Resultatet ser lovande ut för studerandenas del: 94 procent av kandidaterna skulle binda studiestödet till indexet från och med 1.1.2012 (www.opintoraha.fi).

Det nuvarande studiestödet  i vilket studiepenningen ingår togs i bruk 1992. Sedan dess har inflationen år efter år ätit upp en allt större bit av brödet som finns på de studerandes matbord. En länge förväntad liten justering i ärendet kom år 2008 men nivån på studiestödet är fortfarandet 13 procent under nivån för 1992.

Syftet med studiestödet är att säkerställa studerandes utkomst. Därför är det orättvist att studiestödet, som den enda formen av socialskyddet, inte blev bundet till levnadskostnadsindexet av den nuvarande riksdagen. Som följd av detta har studerande ett varje år ökande behov av att komplettera sin utkomst på andra sätt vilket höjer den redan stora pressen som hänger ihop med studier.

Riksdagskandidaternas löften om att binda studiestödet till indexet väcker hopp om att studerandenas rågbröd inte fortsätter att krympa nästa år. Finlands högskolestuderande glömmer inte dessa löften.

Saara Hyrkkö
Styrelseordförande
Aalto-universitetets studentkår

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *