Kädet ilmaan 2011 – Perusteellinen Ohjelma, Listaus Koitoksista Uusista

Edustajistolle tuotiin tiedoksi toisessa kokouksessa (16.3.2011) pitkän puurtamisen pohjalta syntynyt hengentuotos: vuoden 2011 hallitusohjelma.

Hallitusohjelmaa lähdettiin synnyttämään aluksi syksyllä, jolloin edustajisto hyväksyi tämän vuoden toimintasuunnitelman sekä budjetin. Varsinaisen ylioppilaskunnan strategian puuttuessa toimintasuunnitelma laadittiin pitkälti purkamalla listaksi ylioppilaskunnan nykyiset toimintamuodot ja priorisoimalla tämän listan sisältöä. Hallitusohjelma jatkoi samaa periaatetta ja toimintasuunnitelman joka kirjaukseen pohdittiin ylioppilaskunnan toiminnan haasteita tai tulevaisuuden toivetiloja. Tämän sekä usean pohdinta- ja priorisointikierroksen jälkeen näistä ideoista saatiin muodostettua tämän vuoden hallitusohjelma.

Hallitusohjelma sisältää 58 tosukirjauksen alla yhteensä 138 hallitusohjelmakirjausta eri prioriteetein. Näistä 26 kirjausta on tasolla erittäin kriittinen ja 59 tasolla kriittinen. Paljon tärkeäksi luokiteltua hommaa on siis edessä tälle vuodelle. Hallitusohjelman visualisointi ja taustadokumentti löytyvät mm. edustajistowikistä.

Hallituksen hyväksymisen sekä edustajistolle tiedoksi tuomisen jälkeen alkaakin seurantavaihe, jossa pyritään siihen, että joulukuun viimeinen päivä 2011 sekä tärkeimmät projektit että suurin osa hallitusohjelman sisällöstä olii valmiina ja uudet haasteet odottaisivat seuraavia toimijoita. Viikon päästä pidettävään edustajiston kokoukseen onkin tarkoitus tuoda ensimmäiset selonteot siitä, missä projektien osalta mennään.

Hallitusohjelman visualisointi

Hallitusohjelman visualisointi

Kuten ei Roomaakaan, ei myöskään ylioppilaskuntaa rakenneta yhdessä yössä. Pelkästään hallitusohjelma-tyyppisen toiminnanohjauksen rakentaminen ottaa aikansa ja ylioppilaskunnan kääntäminen enemmän tai vähemmän projektiorganisaatioksi on haasteellista. Ilman pidemmän aikavälin tähtäimiä tai varsinaista strategiaa on vaikeaa tehdä johdonmukaisia suunnitelmia eri vuosille ja toisaalta ilman varsinaisia menettelytapoja, on myös vaikeaa laatia tai toteuttaa näitä suunnitelmia. Onneksi tämän vuoden aikana ensimmäinen kierros virallisempaa suunnittelua on takana ja seuraavalle vuodelle tämän vuoden hankaluudet voidaan useilta osin välttää. Strategian tulisi valmistua tämän vuoden aikana ja se osaltaan helpottaa tulevan laatimista antamalla selkeät kehityksen suuntaviivat. Myös lähitulevaisuudessa valmistuva intranet ja toivottavasti siihen kylkeen saatava kevyt projektinhallinta pitävät meidät paremmin kärryillä siitä, miten valmis maailma onkaan.

Sillä välin meillä on kuitenkin helppo duuni: pitää vain tehdä töitä ja puskea ylioppilaskuntaa siihen suuntaan, mikä on toimintasuunnitelman linjojen mukaista, mikä tuntuu hyvältä ja mikä myös motivoi. Hirvittävästi ei hallitusohjelmastakaan priorisointiharjoitusten mukaan löytynyt sitä, mikä ei joko kiinnosta tai ei koettu tärkeäksi. Uskonkin, että tästä on hyvä jatkaa eteenpäin!

– Ville

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *